Jernbaneferge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbanefergen MF «Storegut» fra 1956 ved Tinnoset i Tinnsjø i Notodden kommune.

Jernbaneferge er en ferge som er tilknyttet jernbanenettet og kan frakte jernbanemateriell. De blir anvendt hvor transport over vann via bru ikke er hensiktsmessig av tekniske eller økonomiske grunner. Slike ferger er utstyrt med jernbanespor ombord.

Jernbaneferger i Norge

Norges eneste jernbaneferge gikk over Tinnsjø og forbandt Tinnosbanen med Rjukanbanen. Denne ble opprettet i 1909 og nedlagt i 1991. I dag er de to eneste gjenværende jernbanefergene DF «Ammonia» fra 1929 og MF «Storegut» fra 1956 fredet av Riksantikvaren. Tidligere hadde også jernbanefergene DF «Rjukanfos» (fra 1909, hugget opp i 1969) og DF «Hydro» (fra 1913, senket i 1944) trafikkert strekningen på Tinnsjø.

I 1937 var det også planer om en jernbaneferge over Mjøsa mellom Gjøvik og Hamar, da Oppland Arbeiderblad meldte:

Vi er kjent med at det allerede arbeides med planer om anskaffelse av en stor jernbaneferge. Denne tenkes bygget så rummelig at den kan gi plass til tre 10-tonns jernbanevogner, eller ca 15 biler. Det finnes i Gjøvik og nærmeste omegn bedrifter som har atskillig trafikk nordover, og det var tanken at den nye fergen kunne ta om bord og frakte disse til Hamar. Derved ville bedriftene spare store beløp ved å sende sine produkter om Oslo og tilbake igjen.
Mjøssamlingene

Utenlandsforbindelser

Fra 1958 til 1996 ble dessuten godsvogner transportert mellom Kristiansand og Hirtshals i Danmark.

I Skandinavia går det jernbaneferger med passasjervogner mellom Rødbyhavn i Danmark og Puttgarden i Tyskland, i sommersesongen også mellom Trelleborg i Sverige og Sassnitz i Tyskland. I tillegg blir godsvogner fraktet på strekningene GöteborgFrederikshavn, YstadŚwinoujście og TrelleborgRostock.