MF «Storegut»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Storegut»
MF-Storegut Tinnoset 2004 SRS.jpg
MF «Storegut» ved Tinnoset i 2004
Kjennesignal LIDX
Egennavn: «Storegut»
Båttype Jernbaneferge
Lengde 287 fot
Bruttotonnasje 1 119 brt
Byggeår 1956
Båtbygger: Glommens Mek. Verksted
Framdriftsmidler: Dieselmotor
Motortype 3 stk 6 sylindrede MWM dieselmotorer
Kommune Tinn kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern, Norsk Industriarbeidermuseum.
Nåværende eier: Stiftelsen Rjukanbanen
Vernestatus Fredet 2009

MF «Storegut» ble levert av Glommens Mek. Verksted 12. september 1956 til Norsk Transportaktieselskab, – et datterselskap av Norsk Hydro og trafikkerte på Tinnsjø fra 1956 til 1991.

Dette var Norsk Hydros fjerde ferge, og den første dieseldrevne på Tinnsjø til Rjukanbanen i tilknytning til Hydros fabrikker på Rjukan og Notodden.

Skipet ble fraktet med jernbane til Tinnoset og montert på slippen der. Skipet var en del av den sammenhengende transportkjede mellom Rjukan og Skien med Frierfjorden til trafikken på denne banen ble nedlagt i 1991.

Da skipet ble sjøsatt i 1956, var det Nord-Europas største innsjøferge. Den hadde plass til 19 jernbanevogner og 400 passasjerer. «Storegut» fraktet årlig 8-10 000 vogner lastet med ammoniumnitrat, ammoniakk og salpetersyre m.m. Passasjertrafikken opphørte i 1986-1987.

«Storegut» tok den over trafikken for DF «Ammonia», som gikk over til å være reserveferge.

Fredet

MF «Storegut» er Norges eneste motordrevne jernbaneferge og Skandinavias største innlandsfartøy. Fartøyet representerer norsk industrihistorie på et betydningsfullt område. Sammen med fergeleier, slippanlegg, fyrbelysning, jernbanemateriell, jernbanespor og bygningsmasse overført fra Norsk Hydro til Stiftelsen Rjukanbanen i 1997.

Stiftelsen Rjukanbanen, som er eier av MF «Storegut» og DF «Ammonia» bruker foreløpig fartøyene til stasjonært museum på Tinnsjø.

Begge fartøyene ble fredet 8. august 2009. Fredningen omfattet hele fartøyet med eksteriør, konstruksjon, generalarrangement (detaljer som kledning, vinduer, dører, listverk, gerikter og overflatebehandling), originale tekniske løsninger (herunder fremdrifts- og hjelpemaskineri og elektriske systemer) og det faste inventaret (alt som er fastmontert på vegger, gulv eller tak).

Galleri

Eksterne lenker