Dronningparken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Dronningparken.
Fra Dronningparken.
Fra Dronningparken, med Slottet i bakgrunnen.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1918–1923).

Dronningparken i Oslo har historie tilbake til 1751 da området ble kjøpt av borgermester og kanselliråd Christian Henrik Støedt.

Sommerro

Utdypende artikkel: Sommerro (Dronningparken)

Støedt utviklet området til byløkka Sommerro med en rokokkohage med sirlige og symmetriske bed, omrammet av frukttrær, prydrabatter og nyttehage. For øvrige hadde løkka åker, eng og flere dammer. Løkka ble i 1778 overtatt av Bernt Anker, som beholdt rokokkohagen, men utviklet området rundt til en mer naturliknende park, med trær og frukthage. Han sto også bak lindealléen som munner ut i Henrik Ibsens gate.

Del av Slottsparken

Utdypende artikkel: Slottsparken

Planleggingen av byggingen av et kongelig slott startet i 1823, og staten kjøpte inn de byløkkene som lå på Bellevuehøyden. I 1841 ble Sommerro kjøpt av slottskommisjonen for 18 000 spesidaler og slottsgartner Martin Mortensen innlemmet løkka i landskapsparken som nå ble anlagt rundt kongeboligen, og utgjør den sørvestre delen av Slottsparken.

Bygninger

Løkkebygningene på Sommerro da hovedbygningen ble brukt som bolig for slottsgartneren.
Foto: Ukjent/Oslo Museum (ca. 1875).

Løkkas hovedbygning ble i mange år bruk som bolig for slottsgartneren.

Mellom 1854 og 1857 ble det åttekantete lysthuset i sveitserstil ble oppført.

I 1848 ble Stallbygningen oppført, med høy etasje med fasader i pusset tegl. Bygningen ble i 1911 utvidet med tofløyet bygning i to etasjer mot Drammensveien (nå Henrik Ibsens gate) og Parkveien, arkitekt for ombyggingen var slottsforvalter Hjalmar Welhaven. Under krigen tok Hirdens etterretningsstab lokalene i bruk. I 2017 åpnet dronningen et galleri i stallbygningen kalt Dronning Sonja KunstStall.

Under krigen ble det også bygget fire tilfluktsrom ved Parkveien og daværende Drammensveien.

Skulpturer

Statue av dronning Maud ved inngangen, avduket i 1959.
Foto: Stig Rune Pedersen (2006).

Etter kongeskiftet i 1991 ble skulpturen «Rådyret», utført i bronse av Arne N. Vigeland i 1953, flyttet fra Bygdøy kongsgård til Dronningparken og er den minste skulpturen i Slottsparken. Den står til vanlig på øya i dammen i Dronningparken.

Ved inngangen til parken fra øst, nedenfor Slottsplassen står en statue av dronning Maud, utført av Ada Madsen, og avduket av kong Olav V i 1959.

Biologisk mangfold

Parken har endret seg gjennom årene, men har beholdt de opprinnelige hovedtrekkene. Trenden nå er å gjenskape Dronningparken som et særlig frodig og blomsterrikt område, og å øke det biologiske mangfoldet i parken. I dette artbeidet benyttes også gamle fotografier av parken.

Privat park

Dronningparken ble anlagt for å være kongefamiliens private park, noe den fortsatt er. Parken er derfor inngjerdet med et smijernsgjerde. Imidlertid fikk Henrik Ibsen, som bodde like over gaten i Arbins gate 1 fra 1895 og fram til sin død i 1906, nøkkel til Dronningparken av kong Oscar II så han kunne spasere i hagen uforstyrret av byens borgere. Dronningparken er normalt åpnet for publikum på dagtid i perioden 18. mai–1. oktober.

Kilder


Koordinater: 59.91609° N 10.72518° Ø