Fridtjof Godske

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Senjens Privatbank, Torvet 7B (Holm-gården) i Harstad, 11. mai 1916. Som nummer to fra høyre står banksjef Fridtjof Godske.

Fridtjof Godske (født 7. juli 1882 i Kragerø, død 7. januar 1969) var bankmann. I 1905 kom han til Hamburg og arbeidet i tre år i Dresdner Banks avd. Deretter var han bokholder i Tromsø Privatbank, og ble i 1912 den første banksjefen i Senjens Privatbank i Harstad, som i 1930 skiftet navn til Harstad og Oplands Bank A/S. Godske satt i stillinga til 1951, da han gikk av med pensjon og bosatte seg på Bygdøy i Oslo.

Familien hadde et sommersted på Stangnes (Harstad), Gnr 55 Brnr 2. De solgte eiendommen til Harstad kommune da de forlot byen.

Godske var gift med Alice Anbuhl (1882-1958), født i Hamburg. Sønnen Fridtjof Anbuhl Godske (1912-2014) var jurist og ansatt i Riksrevisjonen. De andre barna var Ingeborg, f. 1914 (tidlig død), Solveig (drev Harstads første barnehage/barneparkering) og Kurt (arkitekt).

Fridtjof og Alice Godske er gravlagt i Kragerø.

Anekdote

Knut Saue ble banksjef i Bergens Privatbanks avdelingskontor i Harstad i 1963, som da var navnet på tidligere Senjens Privatbank, og han fortalte denne historien da banken markerte 100-årsjubileet sitt i 2012:

Da jeg hadde inntatt banksjefkontoret i den gamle bygningen på Torvet 5, ble jeg oppmerksom på et par sykkelklemmer som hang på en knagg der. Jeg ringte min forgjenger og sa til ham at «… De har glemt et par sykkelklemmer på kontoret». Og svaret var: «Nei de er ikke mine. De er banksjef Godskes». Det var da 12 år siden Godske ble pensjonert og flyttet fra byen. Jeg annekterte de sykkelklemmene og brukte dem så lenge jeg var aktiv syklist.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker