Gommerud (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Gommerud (Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gommerud
Gommerud gård.jpg
Gommerud, våningshuset til høyre.
Foto: Pål Giørtz (2017).
Alt. navn: Gudmundarud, Gudmundrød (1666), Gudmundrud
Rydda: Middelalderen
Sted: Gommerud, Rykkinn
Fylke: Viken
Kommune: Bærum
Gnr.: 94
Ant. bruksnr.: 9 husmannsplasser, 690 bruksnummer
Type: Matrikkelgård
Adresse: Gommerudveien 13
Postnummer: 1348 Rykkinn
Detalj fra oppbyggingen mot veien opp til gården. Våningshuset i bakgrunnen.
Foto: Pål Giørtz (2017).

Gommerud er en matrikkelgård i Bærum med gårdsnummer 94, beliggende mellom Rykkinn og Bærums Verk. Gården ble ryddet i middelalderen og var i 1613 en fullgård.

Navnet ble tidligere skrevet Gudmundrud. Det er altså gården som Gudmund ryddet. Det er usikkert om gården ble avfolket ved Svartedauden. Ved sin død i 1604 var det bygdekaksen Bjørn Hauger som eide Gommerud gård. Han var kirkeverge for Tanum kirke, men fikk i 1595 påpakning for dårlig vedlikehold av kirken. Gården ble krongods i 1615 og ble gitt til Bærums Verk, og har siden ligget under dette og var hovedgården for jernverket.

Johan Krefting bodde på Gommerud gård. Da var det stort parkanlegg med karussdam (karpedam) på gården. Den første smeltehytta på Bærums Verk ble bygd i 1615 ved en foss i Lommedalselva på Gommerud gårds grunn. Fra tidlig på 1600-tallet hadde Gommerudbonden vanndrevet sag i Lommedalselva.

Etter en stor brann på gården i 1762 hvor det store våningshuset og uthusene brant ned, ble den nye hovedbygningen satt opp ved masovnen på Verket som bolig for Anna Krefting. Bygningen ble senere Kontoret og står ennå. I jernverkstiden fikk arbeiderne ved Verket disponere en jordflekk hver hvor de kunne dyrke sine egne grønnsaker. Kornmagasinet, som i 1809 ble bygd på Bjerke gård, ble rundt 1850 flyttet til Gommerud gård. Det lå ved Langleiken på toppen av Magasinbakken og ble revet i 1965.

I 1826 hadde Gommerud gård 230 mål innmark, og en besetning på 4 hester, 14 kuer og 16 sauer. Det året solgte gården 10 favner ved. Utsæden var 17 tønner korn og 33 tønner poteter.

Glitredammen (Verkensdammen) har vært oppdemt siden 1600-tallet og dagens dam og demning ble bygd i 1915 da elektrisitetsverket ved Spikerbrukfallet kraftstasjon åpnet. Broen over Lomma ovenfor Glitredammen heter Danielsbrua. Gommerudbanen var en skytebane som verkseieren Carl Otto Løvenskiold leide ut tomt til, åpnet i 1919. Den ble drevet av Bærums skytterlag og nedlagt da Løvenskioldbanen ble bygget til VM i skyting i 1952. Store deler av Gommerud er nå utparsellert til boliger.

Husmannsplasser og arbeiderplasser

Baksteplassen i Gommerudhavna, Eliasbråten, Tråserud, Bakken, Møllerbråten, Gommerudhagen (Eplehagen), Gamlebruket, Ullern og Kleiva (Kleivaløkka) var husmannsplasser under Gommerud. Under Gommerud var det også mange arbeiderplasser for dem som hadde sitt arbeid på Verket. På plassen Labråtan bodde skoleholderen.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Gommerud (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9320203° N 10.4898436° Ø