Grovane stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grovane stasjon.
Foto: Ukjent/Origo - Norske jernbanestasjoner

Grovane stasjon ble bygd i 1895, på samme tid som de andre stasjonene på Setesdalsbanen. Stasjonene var alle nokså like, bortsett fra Kristiansand, Mosby og Byglandsfjord stasjoner. Kristiansand og Byglandsfjord fikk større bygninger siden de var de to endestasjonene. I tillegg ble Kristiansand stasjon oppført i tegl, som var et krav i fra byen etter bybrannen i 1892.

Historie

Grovane stasjon var lik Vennesla, Iveland, Hægeland, Moisund, Hornnes og Evje stasjoner. Stasjonen ble utstyrt med billettkontor, venterom og godsavdeling, i tillegg til et eget privethus. I stasjonens annen etasje ble det innredet leilighet for stasjonsmesteren med to rom, kjøkken og spiskammers.

I 1938 skjedde store forandringer på Grovane. Sørlandsbanen ble ferdig til Kristiansand, og da ble Setesdalsbanen 20 kilometer kortere. Grovane ble sporbruddstasjon og ny endestasjon for Setesdalsbanen. Siden Setesdalsbanen er smalsporet og Sørlandsbanen normalsporet, måtte både reisende og gods bytte tog på Grovane for å reise videre til Kristiansand eller mot Oslo. Stasjonsbygningen ble da ombygd.

Setesdalsbanen ble nedlagt i 1962, men åpnet som museumsjernbane fra Grovane til Beihølen to år senere.

Grovane ligger i Vennesla kommune i Vest-Agder fylke, 345,25 km fra Oslo S, 20,41 fra Kristiansand og 43 moh.

Galleri

Kilder

  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002.
  • Jernbanemuseet
  • http://jernbane.origo.no – nedlagt fra 31.10.2016, men basen vil fortsatt være passivt tilgjengelig.
  • Norsk Jernbaneklubb – Stasjonsdatabasen5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.