Hallvard Johnsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hallvard Johnsen (født 27. juni 1916 i Hamburg, død 6. november 2003) var komponist og fløytist.

Familien flyktet fra den pågående krigen – den blodige første verdenskrig - til Norge. Hallvard Johnsens far, Sverre Johnsen, fikk stilling som regnskapsfører i Farrisfabrikken i Larvik, og familien flyttet inn i Villa Farris.

Hallvard Johnsen viste tidlig interesse for musikk og begynte derfor i Larvik Gutteusikkorps da han var omkring åtte år gammel. Han studerte fløyte, dirigering og komposisjon ved Oslo Musikkonservatorium. Her hadde han lærere som Bjarne Brustad, Karl Andersen og Per Steenberg. Videre studerte Johnsen komposisjon med Vagn Holmboe i København i 1956, noe som fikk stor betydning for hans egne individuelle stil. Han hadde sin debut som komponist og fløytist med egen konsert i Oslo i 1941. Johnsen var fløytist i Nationaltheatrets orkester 1945-1947 og soloflølytist i Forsvarets Stabmusikkorps 19471972. Han var lektor ved Musikkgymnaset i Bærum1972-1984.

Stilistisk orienterte Johnsen seg mot et fritonalt tonespråk. Gjennom årene skrev han blant annet 24 symfonier, et oratorium, tre operaer, fire kantater. Han laget flere konserter for fløyte, fiolin, cello og trompet, og en mengde kammermusikk, videre seks strykekvartetter, klaververker og en god del sanger og salmer.

Johnsen var bosatt i Larvik (19171929).

Utgående lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Hallvard Johnsen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.