Harald Olsen-Breilid

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familiegravstedet på Ås kirkegard.
Foto: Trond Nygård (2012).

Harald Olsen-Breilid (født 10. april 1879 på Gjøvik, død 6. februar 1967) var dyrlege. Han var til sammen åtte år i Nord-Norge, men virka lengst på Toten. Som nyutdanna var han Norges yngste veterinær, og som 85-åring var han landets eldste praktiserende dyrlege.

Bakgrunn

Han vokste opp på Gjøvik som nummer seks i en søskenflokk på ni. Harald Olsen-Breilid var sønn av Petter Olsen f. Snuggerud, opprinnelig fra Vardal, og drammensfødte Laura f. Kjøsterud. Familien tilhørte borgerskapet i den nye byen ved Mjøsa. Petter Olsen var kasserer i Gjøvik Sparebank, og ifølge folketellinga for 1885 hadde Olsen-familien to tjenestejenter.

I 1880 kjøpte faren den relativt store garden Breili i Nordlia, Østre Toten kommune, men familien bosatte seg ikke der før etter at Harald hadde flytta hjemmefra. Eldstebroren Ludvig Olsen-Breilid ble bonde på Breili, mens Harald utdanna seg til dyrlege i København. På denne tida var det fortsatt ingen veterinærskole i Norge.

Veterinær

Olsen-Breilid tok veterinæreksamen rundt 1900, og var som nyutdanna landets yngste dyrlege. Han ble først amtsdyrlege i Finnmark, med bopel i Vadsø. Han skal blant annet ha medvirka til at det ble oppretta et meieri i Hammerfest. Harald Olsen-Breilid hadde også reinsdyrpraksis, og han beskreiv sjukdommen pasteurella, en smittsom brysthinnebetennelse som førte til stor dødelighet i Karasjok i 1904.

I 1906 vendte han tilbake til hjemtraktene, der han en periode var privatpraktiserende dyrlege i Østre Toten. Deretter ble det nye fire år nordpå, i Målselv. I 1917 ble han først amtsdyrlege, deretter distriktsveterinær i Vestre Toten. Ifølge Tordis Røstøen Skogan, som har skrevet om veterinærene på Toten, var Olsen-Breilid «svært godt likt, blid og jovial. Han hadde alltid god tid og ville gjerne ha en kaffekopp og en prat når han var i dyrlegebesøk».

Ekteskap og familie

Harald var lenge ungkar, men gifta seg første gang på Nes i Hedmark den 28. september 1916 med Gudveig Antonette Dahl (f. 10. mars 1889), datter av lensmann Hans Dahl på Ringebu. Gudveig hadde hatt dårlig helse helt siden ungdommen og døde etterhvert av tuberkulose den 1. november 1919 etter en tids innleggelse. Som 44-åring gifta han seg i 1923 med Marie Monsen (1894-1967), datter av skredder Martin Monsen. I 1924 fikk de sønnen Harald (1924-1993). Tre år seinere kom sønnen Peter. Familien bodde på småbruket Sønsteby i Ner-Kolbu, som Harald Olsen-Breilid hadde kjøpt av dødsboet til Thorstein Klungseth, den forrige amtsdyrlegen.

Dyrlegekona Marie passa telefonen og ordna det praktiske for ektemannen. Harald Olsen-Breilid hadde også et bud, Leif Jørgensen, som gikk med regninger for han to ganger i året. Han slutta som distriktsveterinær i 1948, da han var 69 år, men hadde privat dyrlegepraksis til han var over 85.

Harald Olsen-Breilid, Marie og sønnen Harald jr. er gravlagt i familiegrav på Ås kirkegard i Vestre Toten.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker