Inga Olava Malterud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Klasse ved Vestoppland folkehøgskole, BrandbuHadeland (ca. 1920). Malterud var tydeligvis fast fotograf for denne skolen, for det er bevart flere bilder signert henne fra perioden 1913-20.
Foto: Hadeland folkemuseum (eier bildet)

Inga (Olava) Malterud (født Gjørvad 17. juli 1888 i Kviteseid, død 5. august 1981 i Oslo) var fotograf på Gjøvik.

Hun var datter av lærer og kirkesanger Olav Gjørvad og kone Birgit, og vokste opp på Rud klokkergard, Bøverbru. Etter endt skolegang kom hun i fotolære hos Anna Pauline Olsen i Storgata 6 på Gjøvik, og rundt 1912 tok Gjørvad over forretningen. Men alt i folketellinga for 1910 er hun titulert som «Bestyrerinde af fotografisk forretning».

Hun har nok hatt permisjon en stund etter at hun giftet seg med Osvald Malterud (1883-1964), for det er søsteren Hellbjørg Gjørvad som ble registrert som fotograf i 1911 (1912?). Fra 1913 til 1920 var Inga Malterud igjen den ansvarlige. Det finnes endel bilder etter henne. Interiøret viser tydelig at det er samme rekvisitter og kulisser som ble brukt av foregående fotografer i samme atelier. Hun tok også eksteriørbilder, blant annet fra Vestoppland folkehøgskole i Brandbu.

Familien flyttet fra Gjøvik i 1920, og Hellbjørg Gjørvad drev videre i tre år. Osvald og Inga Malterud fikk fire barn og etter hvert flere barnebarn og oldebarn.

Ifølge adresseboka for Oslo 1960/61 bodde Inga og Osvald Malterud (med yrkestittelen kaptein) i Gimle terrasse, Frogner i Oslo. Inga ble enke i 1964, men hun er registrert på samme adresse i 1970/71. Hun og mannen Osvald er gravlagt på Vestre gravlund.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Inga Olava Malterud er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.