Jeanette Reichwald

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeanette Reichwald (født 8. mai 1886, død 3. mars 1943 i Auschwitz) var husmor i Stavanger, og en av de omkomne i holocaust.

Hun kom sammen med sin mann Jacob Reichwald (1887–1942) som flyktning til Norge fra Østerrike i 1938. De bosatte seg hos hennes søster Rösi Fein og hennes mann Julius Fein i Figgjogata 11 i Stavanger den første tida. Sønnen Hans Reichwald (1916–1945) var allerede i Stavanger da Jeanette og Hans kom dit. Egentlig skulle de reise videre til USA, men ettersom Jeanette ble syk fikk de forlenga oppholdstillatelsen. De hadde vanskelige økonomiske kår, for ingen av dem hadde arbeidstillatelse. For å oeverleve solgte Jacob Reichenwald en del frimerker han hadde hatt med seg fra Østerrike.

Den 9. april 1941 ble Julius Feins forretning i Stavanger stengt og beslaglagt. Dette førte til at ekteparene Reichwald og Fein flytta til Frafjord i Forsand, der de nok antok at det ville være enklere å leve som jøder.

Sønnen Hans ble arrestert den 26. oktober, og hans kone Edith Reichwald (1918–1943) ble ilagt daglig meldeplikt. De bodde da i Skånevik. Den 26. november ble også Jeanette Reichwald, Rösi Klein, Edith Reichwald og Edith og Hans' sønn Harry Reichwald (1940–1943) arrestert. De ble først frakta til Kristiansand der de måtte tilbringa natta i Kristiansand kretsfengsel, og deretter ble de sendt videre til Oslo. Samme dag ble Jacob og Hans Reichwald og Julius Fein sendt med D/S «Donau». Jacob Reichwald var krigsinvalid fra første verdenskrig, og ble derfor sendt i gasskammeret ved ankomsten til Auschwitz 1. desember 1942. Hans skal ha overlevd helt til januar 1945, mens Julius Fein døde av utmattelse tidlig i 1943.

De tre kvinnene Jeanette og Edith Reichwald og Rösi Fein ble sendt med M/S «Gotenland» den 24. februar 1943. Alle de fire ble sendt direkte til gasskammeret i Asuchwitz den 3. mars 1943.

Ekteparet Jacob og Jeanette Reichwald bodde på gården Brådland sammen med ekteparet Fein. Den 17. mars 1943 ble det holdt registreringsforretning der, og all deres eiendom ble taksert til 7868 kroner. Eiendeler fra Brådland ble solgt på en auksjon arrangert av Leonard Sirevåg sammen med boet etter Hille Elieser Becker.

Jeanette og Jacob Reichwald hadde også en annen sønn, Wilhelm (1913–2009). Han ble adoptert bort til ekteparet Fein, og ble derfor kjent som Wilhelm Reichwald Fein. Senere tok han etternavnet Retting. Han kom til Norge i 1934, og flytta inn hos sin tante og onkel i Stavanger. I 1936 adopterte de ham, trolig for å løse en eller annen juridisk floke, mest sannsynlig noe knytta til hans oppholdstillatelse. Han fikk nemlig med nød og neppe innvilga ettårige oppholdstillatelser i to omganger; adopsjonen førte til at han fikk permanent oppholdstillatelse. Wilhelm var den eneste overlevende fra denne familien; han kom seg over til Sverige i november 1942. Andre slektninger, søsken av Jeanette og Jacob og av paret Fein, overlevde også krigen i USA og Sverige.

Ingen i familien Reichwald står i Våre falne. Dette skyldes høyst sannsynlig at de var østerrikske borgere, og ettersom Østerrike ble innlemma i Tyskland i 1938 kom de i kategorien falne tyskere da oversikten skulle settes opp etter krigen. Dette er en beklagelig feil som førte til at en rekke flyktninger fra Tyskland og Østerrike er utelatt i Våre falne.

Det er lagt ned snublesteiner til minne om Jeanette og Jacob Reichwald utafor deres hjem i Figgjogata 11 i Stavanger.

Litteratur og kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Jeanette Reichwald inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.