Johan Gjestvang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Gjestvang (født 18. desember 1920 i Sør-Aurdal, død 25. mars 2023 i Gjøvik) var herredsagronom og senere fylkesagronom, bosatt i Snertingdal i Gjøvik kommune. Han ble over 102 år gammel.

Fødested

Johan Gjestvang ble født 1920 i Reinli i Sør-Aurdal. Hjemplassen hadde da vært i familiens eie siden eiendommen ble opprettet i 1914. Bruket fikk navnet Gjestvang ved skylddelingen, og var et av fire små bruk som ble opprettet samtidig. Det er senere notert på grunnbokbladet at også eieren tok Gjestvang som navn.

Familiebakgrunn

Foreldrene var Ole Syversen (1875-1954) og Karoline Johansdatter (1891-1981). I et intervju på eldre dager mintes Johan foreldrene som flinke småbrukere. Etter som de hadde husdyr å slakte var de bedre stilt enn mange andre.

Johan hadde fem søsken. Én bror var eldre enn han.

Utdannelse

Johan Gjestvang tok grunnutdanning i hjembygda på framhaldsskole og Sør-Aurdal arbeidsskole.

Deretter fulgte to-årig utdannelse på Valdres landbruksskole i 1942-44.

Som grunnlag for videre utdannelse skaffet han seg studiekompetanse på artiumskurs på Hamar og Steinkjer. Han kom deretter inn på Statens småbrukslærerskole og var blant de 19 kandidatene som ble uteksaminert i 1949. Han tok også Landbrukshøyskolens pedagogikkurs.

Yrkesliv

Den første arbeidserfaring utenom på farens småbruk fikk Johan som skogsarbeider og bygningssnekker.

Etter den første landbruksutdannelsen praktiserte han i Telemark, hos Sauland Gards- og Saueavlslag.

I 1950 begynte Johan Gjestvang i nyopprettet stilling som herredsagronom i daværende Snertingdal kommune. Han ble godt kjent i grender og garder i Snertingdal.

Da Snertingdal, Biri og Vardal ble slått sammen med Gjøvik kommune i 1964, ble Johan Gjestvang leder for det felles landbrukskontoret på Gjøvik.

Fra 1968 arbeidet han på fylkesnivå, og ble fylkesagronom med husdyrbruk som spesialfelt. Svineavl, birøkt og hesteutstillinger var blant oppgavene han arbeidet med.

Han pensjonerte seg etter oppnådd aldersgrense i 1988.

Han var fylkesleder for Oppland 4H i 20 år.

Ekteskap og barn

Forloveden Signe Bøe kom til Snertingdal i 1950. Hun var fra Telemark, og de hadde møtt hverandre den tiden Johan arbeidet der. De giftet seg 1.januar 1951.

Ekteparet fikk to sønner.

Påskjønnelser

I 1992 fikk Johan Gjestvang Kongens fortjenestmedalje i sølv for sitt arbeid med å utvikle og fremme husdyrbruket i Oppland. «Din innsats innen avl, forings- og hygienespørsmål har vært til betydning for stabiliteten og utviklingen av husdyrbruket i fylket. Jeg vet at du ikke minst har vist stor dyktighet med å organisere rådgivningstjenesten i husdyrbruket og skape godt fagmiljø blant oppdretterne» sa ordføreren i Gjøvik ved overrekkelsen.

Johan Gjestvang fikk også Norges Birøkterlags sølvmedalje med diplom.

Siste del av livet

Som pensjonist gledet Johan Gjestvang seg over framgangen i landbruket, og syntes det hadde blitt mange gode tekniske nyvinninger.

Siden 2004 var han enkemann. Som hundreåring stelte han seg fortsatt mat hjemme, men hadde hjelp til renhold. Han var opptatt av å «lea seg», og gikk en daglig rusletur så fremt været tillot. Fram til han var omkring 96 år tok han også gjerne en skitur.

I en alder av hundre år kjørte han fremdeles bil.

Johan Gjestvang døde i mars 2023, og var da 102 år og 3 måneder gammel.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Advarsel: Standardsorteringen «GJESTVANG; JOHAN» tar over for den tidligere sorteringen «Gjestvang, Johan».