Julius Revold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annonse i Søndmøre Folkeblad 8. januar 1892.
Annonse i Narvikboka som kom ut til Det Norske Totalavholdsselskaps landsmøte i Narvik i 1912.

Julius Johannesen Revold (født 25. desember 1854 på Revol i Nordlia, Østre Toten, død 1926) var kjøpmann med forretningsvirksomhet i Ålesund og Narvik.

Blikktøyhandel på Toten

Julius var sønn av gardbrukerparet Johannes Pedersen og Helene Olsdatter. Som ung gutt fulgte han sin eldre bror Johan på handelsturene hans, men begynte etter hvert med egen karde- og blikktøyhandel. Varene kjøpte han blant andre fra broren Peder, som var blikkenslager.

Han flyttet fra Revol i slutten av 1870-årene og bodde som innerst på gården Karsrud med kona Johanne Jensdatter Hjelpstein (født 1854) og deres førstefødte. Paret fikk sju barn: Helene Marie (født 1880), Johannes (født 1882), Jenny Kaspara (født 1885), Valborg (født 1886), tvillingene Dagny Johanne og Aksel Julius (født 1887), som ble maler og professor ved Statens kunstakademi, og Asta Margit (født 1889).

Forretningsvirksomhet i Ålesund og Narvik

I 1880 flyttet familien til Ålesund, der Julius etablerte isenkram- og kortevareforretning. Han beholdt handelsforbindelsen til Toten gjennom fortsatte leveranser av blikktøy derfra. I 1898 opprettet han en filial av forretningen på Oskarsborg i Narvik, med Rasmussen som bestyrer. Året etter bygde han egen forretningsgård i gate 1, senere Kongens gate 40, og omkring 1900 flyttet hele familien til Narvik. Han drev forretningen i Ålesund videre inntil den måtte avvikles som følge av storbrannen i 1904. Firmaet J. Revold i Narvik drev både en gros og detaljhandel med et bredt spekter av varer. Opp gjennom årene solgte de isenkram og kortevarer, verktøy og jernvarer, bygningsartikler og støpegods, sement og kalk, vann- og kloakkrør, brensels- og smøreoljer, fiske- og sportsutstyr med mer.

Forretningen gikk bra og Revold ga økonomisk støtte til ulike formål i Narvik. Han var med i ledelsen for Ofotens bank og Ofotens Dampskibsselskab. Etter hans død i 1926 overtok arvingene virksomheten under sønnen Johannes' ledelse og med Osvald Wiig som prokurist. Wiig, sønn av Johan Martin, var ansatt hos Revold fra omkring 1907, de siste årene som disponent.

Kilder