Kjekstadmarka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
ROS-hytta ca. 3,5 kilometer nord for Spikkestad.
Foto: Leif-Harald Ruud (2012).

Kjekstadmarka er en del av Oslomarka, og ligger i Asker, Røyken og Lier kommuner. Den har navn etter gården Kjekstad i Røyken, som fortsatt eier 8000 mål av marka. Oslo kommune eier også et stort område rundt Dikemark. Totalt er området på mellom 40 og 50 km² avhengig av hvor man trekker grensa mot Vestmarka. Grensa mellom Asker, Røyken og Lier markeres av Ulvenfurua sør for Åstjernet.

Marka hadde tidligere mange setre og husmannsplasser, som stort sett bare har etterlatt seg stedsnavn. Det er mange hytter og helårsboliger i området, spesielt ved Heggedal og Hallenskog. En annen viktig aktivitet var kullbrenning og gruvedrift knytta til Dikemark jernverk, som ble grunnlagt av generalauditør Frans Henrich Schade. Jernverket drev fra begynnelsen på 1700-tallet fram til 1810. I 1905 ble så Dikemark sykehus åpna der. Det ble også tatt ut mye eik til skipsbygging i marka.

Det største vassdraget i Kjekstadmarka er Verkenselva, også kjent som Dikemarkselva. Den renner ut i Gjellumvannet. Her finnes rester etter Heggedal Tændstiksfabriks store granittdemning. En annen viktig elv er Skithegga som renner fra Heggsjø, og som ved Gjellumvannet går over i Åroselva.

Kilder

Koordinater: 59.78114° N 10.35445° Ø