Kjeldearkiv:Steinar Bunæs: Berit Stavdal (92) mistet mormor, morfar og fire til

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakkerhuset i Sørumsgata 28. Maleri av Kari Henriksen.
Sørumsgata 28 med slakter Emil Kristiansens kjøttutsalg. Privat opptak, hittil ikke publisert. Pøsemakeri og lager i husene til venstre. Kilde: Berit Stavdal.
Benk fra det bombeskadde huset i Sørumsgata 28. Skadet, men nennsomt reparert. Foto Steinar Bunæs.
Berit Stavdal 2021. Foto Steinar Bunæs.
Høyt skap som sto i annen etasje av det bombeskadde huset i Sørumsgata 28. Nå i Berit Stavdals eie. Foto Steinar Bunæs.

Berit er født Bakkevold 28. april 1929. I 1955 giftet hun seg med Olaf Stavdal fra Bryn. 7. juni 2021 ble hun intervjuet av Steinar Bunæs i sitt bosted i Dampsagveien 13 i Lillestrøm. Også Frank Solli fra Kjellerhistoriens arbeidsgruppe og familievennen Karl-Erik Høgvall var til stede. Berit er sterkt knyttet til Kjeller flyplass ved at hun i bombeangrepet 29.04.1944 mistet seks nære familiemedlemmer.

Bosteder

Da Berit ble født, bodde familien i Lillestrøm Arbeidersamfund i Voldgata 4, hvor faren var vaktmester. I 1941 krevde Hirden å få overta hele huset, og familien måtte flytte til den nærliggende «indre bankgård» i Storgata 3. Der bodde de til 1948, da de flyttet til eget hus i [[Thorvald Lammers gate (Lillestrøm)|Thorvald Lammers gate)) 16.

Skolegang

Berit ser med glede tilbake på lek og gymnastikk i friidrettsklubben Minerva, der hun var med i mange år. Hun gikk på Volla folkeskole fra 1936 til 1943, og opplevde at tyskerne forlangte å få overta skolen til eget bruk. Berits klasse måtte da benytte Lillestrøm kirkes menighetssal og Arbeidersamfundet som midlertidig tilholdssted.

I 1943 fortsatte hun på det som fram til 1941 bar navnet Lillestrøm middelskole i Storgata 6. I 1938 var det blitt bestemt at den gamle middelskolen skulle avløses av realskole og gymnas samme sted. Berit kunne derfor i 1943 begynne på realskolen, og i 1948 var hun ferdig med gymnaset. Av venner i oppveksten nevner hun disse: Lillan Mittet, Ragna Marie (Lillemor) Johnsen, Inger Johanne (Vesla) Krogh, Bitten Dahl og Turid Strøm. I Berits klasse gikk også datteren til Bernt og Borghild Hagen som omkom ved bombingen av Kjeller flyplass i 1944.

Krigsopplevelser i 1943

Berit hadde kjelleren i Lillestrøm Meieri i Storgata 1 som sitt nærmeste tilfluktsrom både når hun var på skolen og hjemme. Faren var tilknyttet Sivilforsvaret, som også hadde sitt tilhold samme sted. Ved det amerikanske dagangrepet 18.11.1943 husker hun at halvparten av elevene på realskolen ble sendt til meierikjelleren, den andre halvparten måtte løpe til kjelleren i Lillestrøm kommunale kino, som heller ikke var langt unna. Berit husker hun løp så fort hun klarte, så hun rakk ikke å få øye på den store svermen av fly som fylte luftrommet over Lillestrøm.

Dramaet i 1944

Berit hadde invitert noen venner til sin 15-årsdag 28. april 1944. Derfor var hun senere i seng enn vanlig, og var fortsatt våken da hun hørte flyalarmen. På ny løp hun til meierikjelleren, og holdt seg der til det hadde roet seg. Da hun kom opp igjen, støtte hun straks på en mann som sa det hadde falt en bombe på butikken til slakter og pølsemaker Kristiansen i Sørumsgata – det var jo hennes morfar! Hun løp hjem og fikk etter hvert høre den brutale beskjeden: Huset var sterkt skadet, og mange var såret eller omkommet.

Seks familiemedlemmer og seks andre omkom i området rundt Sørumsgata

Selv mistet Berit disse nære slektningene den natten:

  • Morfar Emil Kristiansen
  • Mormor Karoline Kristiansen f. Bakker
  • Tante Ella Bakker, f. Halvorsen. Så sent som nyttårsaften 1943 giftet hun seg med Berits
  • onkel Ivar Bakker, som også omkom
  • Tante Selma Bakker
  • Tante Ella Bakker

Berit var til stede da alle seks ble begravet samtidig fredag 5. mai 1944, det var en særdeles sterk opplevelse.

Skader i Sørumsgata

Huset ble sterkt ødelagt, og måtte bare rives. Men Berit setter stor pris på at det var mulig å hente ut en krakk med nydelig brodert trekk, den har hun ennå. Også en kommode med pent overskap i annen etasje kunne reddes, den pryder nå Berits vakre stue.

Bakker – Bakkevold

Berit har tråder tilbake til både Bakker og Bakkevold. For ukjente kan dette lett føre til misforståelser. Kort fortalt henger det slik sammen:

Berits farfar, Karl Hansen Sletta, var født i sagmesterboligen Sletta like ved Trevarelokalet i Strømmen. Senere bosatte han seg på en eiendom som i 1920-årene fikk adressen Frydenlundsgate 7. Men før huset fikk noen adresse, måtte eiendommen gis et navn, og da ble navnet Bakkevold. Senere gled dette inn som familienavn, slik det ofte gjorde i eldre tid. Berits far het Trygve Bakkevold, og Berit het Bakkevold som pike. Moren het Ingrid Kristiansen før hun giftet seg.

Berits mormor var født Bakker, og stammet fra Båstad i Trøgstad. Hun ble som gift hetende Kristiansen.

Kilder og litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Utg. Sagelvas Venner. Strømmen 2004.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner. Strømmen 2008.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner. 2. opplag. Strømmen 2009.
  • Bunæs, Steinar: Trevar’n. Bygningen og livet der i mer enn hundre år. Utgitt av Trevar’ns Venner i samarbeid med Sagelvas venner og Strømmen Vel. Strømmen 2010.
  • Glømmi, Reidun: Krigen 1940-1945. Minner fra krigen fortalt av medlemmer i Lillestrøm Historielag.
  • Harald Hals, Lillestrøms historie Bind II.
  • Kjeller flyplass 75 år.
  • Artikkelen Sivile tap ved bombeangrepet mot Kjeller flyplass i april 1944Kjellerhistorien.
  • Slottemo, Hilde Gunn: Skedsmo. En historie om samhold og splittelse.




Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.