Kong Oscars Minde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen i Oscars gate 90, oppført 1953.
Kong Oscar I, portrettert av Joseph Karl Stieler

Kong Oscars Minde er en offentlig stiftelse som ble opprettet under navnet Selskabet til Omsorg for ældre ugifte Damer i 1854 med formål om tilby bolig til eldre, ugifte kvinner. Dette skjedde på initiativ fra tolv fornemme kvinner i Christiania. I 1858 ble vedtektene offentlig bekrefta av Kronprins Carl. Eiendommen har alltid hatt navnet Kong Oscars Minde, mens stiftelsen først endret navn til dette i 1997, og deretter igjen i 2011 til Stiftelsen Kong Oscars Minde.

Historie

I 1854 gikk tolv Christiania-kvinner sammen om et opprop for å få på oppretta en stiftelse som kunne sørge for boliger til eldre, ugifte kvinner. De som skrev under var frøken Benedicte Aall, fru Hofmarkskalk Anker, fru Statsraad Bretteville, frøken Hanne Butenschøn, fru Charlotte Grosch, frøken Julie Grosch, frøken Henriette Maschmann, fru Thea Meyer, frøken Wilhelmine Wraatz, fru Augusta Sverdrup, fru Emilie Nicolauysen og Elise Finne. På denne tida kunne ikke kvinner stå ansvarlige for økonomien i et slikt prosjekt, og de måtte derfor også ha med noen menn: biskop J.L. Arup, rådmann O.F. Ebbel, borgermester C.A. Fougstad, major N. Irgens og statsråd J.H. Vogt.

Louise Scheel skrev i 1896 om stiftelsens historie i Morgenbladet, og framhevet der særlig Charlotte Grosch som initiativtaker. Hun var i Christiania for å besøke en slektning da hun møtte Christian Heinrich Grosch, som hun ble gift med.

Det har vært en del forvirring omkring organisasjonsformen, noe som reflekteres i flere oppslagsverk - så også i tidligere versjoner av denne artikkelen. I 2017 gjorde Stiftelsesnemnda en grundig gjennomgang av dette i forbindelse med en klagesak der det var nødvendig å se på vedtektshistorikken. De kom til at det i praksis ikke var noen endring i 1858, ut over at stiftelsen ble offentlig. Selskabet til Omsorg for ældre ugifte Damer ble dermed tolka som en privat stiftelse de første fire årene, og deretter en offentlig stiftelse. Selv om det fra starten av har vært snakk om medlemmer, var ikke Selskabet en vanlig medlemsorganisasjon; med medlemmer mentes og menes personer som er medlemmer i stiftelsen, og som dermed har rett til bolig så snart andre kriterier er oppfylt - og de har stått lenge nok på venteliste.

Bakgrunnen til at kong Oscar I ha navn til eiendommen, og i dag også stiftelsen, er at han ble alvorlig syk i 1853. Da han ble erklært frisk ble det startet en pengeinnsamling i Norge, og kongen skulle fordele midlene til et verdig formål. Det kom inn omkring 2 200 speciedaler, som ble overlatt til Christiania magistrat. Derfra ble pengene overført til Selskabet til Omsorg for ældre ugifte Damer som grunnkapital. Det ble satt som forutsetning at hjemmet de oppførte skulle hete Kong Oscars Minde. Blant andre som har bidratt med midler, og i langt større monn enn kongegaven, kan nevnes kjøpmann Julius Heinrich Schwensen og tre generasjoner fra slekta Heftye.

Da stiftelsen ble bekrefta av kronprinsen i 1858 skrev de fleste av de som hadde vært med i 1854 under, med unntak av Elise Finne, Augusta Sverdrup og Emilie Nicolaysen. I stedet kom tre nye inn: fru Hanna Egeberg, fru Marie Hauge og fru Otilie Lasson.

I dag

Stiftelsen har i dag en bolig med 25 leiligheter i en femetasjes blokk i Oscars gate 90 i Oslo, oppført 1953 på en eiendom som ble makeskiftet med staten med stiftelsens tidligere eiendom i Drammensveien 18, i dag Henrik Ibsens gate 48, for oppføring av USAs ambassade på denne tomten, ferdigstilt i 1959. Alle leiligheter har stue, kjøkken, bad og veranda, og alle beboere har tilgang til en opparbeidet hage på litt over tre dekar og vaskeri med tørkerom og tørkeloft. Det er venteliste for å kunne få tildelt leilighet.

Beboerne kan også benytte en egen gjesteleilighet. Denne kalles «kongeleiligheten» og har to sengeplasser samt lite kjøkken og bad. Denne leiligheten er møblert med inventar fra den tidligere bygningen på Drammensveien. I leiligheten henger portretter av Norges monarker fra Oscar I til Harald V.

Bygningen på Drammensveien

Bygningen på Drammensveien, revet i 1957 for oppføring av USAs ambassade.

I 1856 kjøpte stiftelsen den vestre delen av Arbins løkke på Drammensveien, og i 1860 hadde pengeinnsamlingen kommet så langt at man 13. mars dette året besluttet å bygge et hjem på tomten.

Stadskonduktør Christian Heinrich Grosch tegnet bygningen og ledet byggearbeidene uten godtgjørelse. Bygningen fikk plass til 24 leiligheter, og grunnstein ble lagt ned 4. juli 1861 av enkedronning Josefine, enke etter kong Oscar I som døde i 1859, og den herskapelige bygningen sto ferdig og innflytningsklar i november 1862. Samlet kostnad, både tomt og bygning kom på 28 000 speciedaler.

Beliggenheten i et av byens beste strøk, gjorde at både omgivelsene og beboerne forventet at bygningen og virksomheten opprettholdt den høye standarden. Etter hvert som bygningen ble eldre og utviklingen av boligkomforten steg i disse delene av byen, og tiden løp ifra badet i kjelleren som bare kunne brukes noen dager i hver måned, det gammeldagse vaskeriet og rulle og den tungvindte fyringen. Også eksteriøret begynte å forfalle, da kalkpussen på ytterveggene skallet av i store flak og da var fare for at gesimser skulle falle ned da de sprakk under takrennene.

Det ble stadig mer krevende for stiftelsen med sine begrensede midler å vedlikeholde og oppgradere til moderne standard. Samtidig gjorde beliggenheten eiendommen ettertraktet og utover i mellomkrigstiden dukket det opp interessenter som kunne tenke seg å kjøpe opp eiendommen og bebygge denne på nytt.

Dette ble stilt i bero da andre verdenskrig kom til landet, men etter krigen var et interesseselskap på banen i februar 1946 som vile bygge hotell på tomten. For å kunne selge, stilte stiftelsen krav om et moderne, fritt beliggende erstatningsbygg med 25 leiligheter av moderne standard i samme område av byen. I tillegg en utbetaling på kr 200 000 (2020=ca 4,5 millioner).

Flytting

Trevillaen i Oscars gate 90 under riving for oppføring av det nye leilighetsbygget.
Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1. september 1952).

Den amerikanske ambassaden hadde i 1947 kjøpt for å bygge en ny ambassade den ledige tomten i Drammensveien 2 hvor det hadde ligget en bygård i nyrenessanse fra 1875, ark. Johan Fredrich Lühr, men som ble ødelagt under bombingen av Victoria terrasse nyttårsaften 1944, og senere revet. Imidlertid ønsket norske myndigheter å utnytte denne tomten selv, i tilknytning til de øvre statlige kontorene som var og er på Victoria terrasse. Ambassaden og den norske stat var enige om at tomten hvor Kong Oscars Minde lå var mer egnet til ambassadebygg og det ble inngått en avtale om et makeskifte mellom disse to tomtene.

Stiftelsen hadde i mellomtiden oppnådd en avtale om kjøp med hotellkonsernet, som hadde gått med på stiftelsens krav. Den norske stat ved Finansdepartementet gikk da inn i denne avtalen på de samme vilkårene. Først i 1952 var denne overdragelsen Finansdepartementet i orden, i dette inngikk også å ordne tomt, byggetillatelse og materialer til å oppføre en ny bygning til stiftelsen i Oscars gate 90.

På den nye tomten sto en toetasjes trevilla i panelt bindingsverk og riving av denne ble igangsatt på sensommeren i 1952. Grunnarbeider ble gjort til oppføring av dagens bygning, tegnet av arkitektene Ernst Torp & Leif Torp, med byggmester Nils S. Stiansen som byggentreprenør. Bygningen ble oppført i løpet av 1953 og i slutten av mai 1954 var alt klart til innflytting.

Kilder


Koordinater: 59.91570° N 10.71835° Ø