Krokskogen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Krokskogen (Ringerike)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Løvlia skistue på Krokskogen er en av hyttene til Skiforeningen, åpnet 1937.
Foto: Norske skiløpere (1956)
Kurs– og konferansesenteret Kleivstua ligger på toppen av den bratte Krokkleiva sørøst for Sundvollen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2015).

Krokskogen er en skogstrekning i Oslomarka. Den grenser i sør til Bærumsmarka og tettbebyggelsen i Bærum, i vest til Tyrifjorden, i nordvest til tettbebyggelsen på Ringerike og i nord og øst til Nordmarka. Det er vanlig å regne Langlivannet som grensen mot sistnevnte.

Mesteparten av området ligger i Ringerike og Hole kommuner, litt i Oslo og noe i Bærum. Totalt ca. 300 km2. Høyeste topp er Oppkuven i Ringerike (704 moh.). I vest er det mange private sportshytter. Midt på Krokskogen ligger Løvlia, som eies av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme.

Den gamle Ringeriksveien, Krokskogsveien, eller den bergenske kongevei, som nå mest brukes til tømmertransport på vinterføre og som turistvei, går over Krokskogen fra Øvre Jonsrud i Lommedalen og ned Krokkleiva til Sundvollen ved Tyrifjorden.

Særlig i området rundt Langebru var det tidligere en del seterdrift, både fra Ringerike og Lommedalen, mens det nå er både fastboende og fritidsboliger i dette området.

Første ledd er krok, enten etter Kroksund mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden, eller krok brukt om avsides beliggenhet.

Galleri

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Krokskogen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.