Løypa mellom gruvene på Skjølberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Løypa mellom gruvene på Skjølberg er en løype som i anledning Kulturminneåret 2009 har blitt satt sammen i Smøla kommune i Møre og Romsdal.

Løypa går i et område på Smøla, der det fra gammelt av sies at det skal finnes sølv i fjellene. Åren ble funnet av en mann fra Klakkavågen, han ble rik, men tok hemmeligheten med seg i graven. Kristian IV ga senere lensherren i Trondheim i oppdrag å undersøke et sølvertsfunn som ble gjort der i 1647, 68 år senere blir jern funnet - men årene var små. Det som ble funnet den gang var kobbermalm ved Skjølberg, og flere gruver ble til, Bolettagruven, Gammelgruva, Kirstinagruva, Margretegruva, Smedhauggruva, Trondsengruva og Nausthauggruva. Denne løypen går innom tre av dem, Helenegruva (også kalt Trondsengruva), videre østover til Nye Gruve deretter til Kirstinagruva.

Helenegruva

Helenegruva er en gruve nord-nordøst for Skjølberg på Smøla, gruven er også kjent som Trondsengruva. Dette var en av flere gruver i området som har kvinnenavn, men hvem denne er oppkalt etter er ukjent.

Gruven skal være kjent fra før 1721 og ble da drevet på kobbermalm. Senere, i 1930-årene, fant prøvedrift på jernmalm sted (magnetitt).

Helenegruva består nå av en vannfylt synk som øst-vest er 22 m lang og nord-syd 8-10 m.

Nye Gruve

Nye Gruve er en gruve nordøst for Helenagruva på Skjølberg, Smøla i Møre og Romsdal. Historikken er ikke kjent, men antagelig overenkomstig Helenagruvas, noe som betyr at den skal være kjent fra før 1721 og ble da drevet på kobbermalm.

Gruven består av en skråsjakt på 4x8 meter med fall mmot øst, og mindre, vannfyllte hull ligger sørvest og sørøst for den. I gruveåpningen finnes porfyriske ganger.

Kirstinagruva

Kirstinagruva



Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Løypa mellom gruvene på Skjølberg er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.