Jevnet eller jevning (norrøntjafnaðrm.) brukes i dansk-norsk rettsspråk om utjevning av arv. Fra gammelt av var det regel at arvingene skulle stå likt. Hadde en arving fått en gave av arvelateren, skulle de andre arvingene ha rett til å ta ut like mye av dødsboet før skifte. Landsloven (V, 7) og Christian 4. norske lov1604 (IV, 7) krever at den som har mottatt en gave, om nødvendig skal føre den tilbake til boet før skifte finner sted.
Prinsippet om utjevning mellom arvingene ble stadfestet i Christian 5. norske lov1687 (5–2–61, 62, 5–4–5,11,12), men kravet om tilbakeføring av gaver bortfalt (jamfør arv III). På samme tid ble den romerrettslige termen collatio bonorum tatt i bruk om jevnet, som imidlertid er noe misvisende da det romerrettslige begrepet collatio bonorum egentlig betyr tilbakeføring av eiendom til boet. S.I.
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.