Lindern (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindern hageby er et stort boligkompleks i nybarokk stil, fullført i 1920.
Foto: Helge Høifødt (2007)

Lindern er et boligstrøk i Bydel St. Hanshaugen i Oslo. Det ligger nord for St. Hanshaugen park, og har navn etter gården Lindern. I 1858 ble den sørlige delen innlemma i Christiania, mens resten lå i Aker herred. Først ved byutvidelsen i 1948 ble hele Lindern del av Oslo kommune.

Det har gjennom åra ligger flere helse- og utdanningsinstitusjoner på Lindern. Anstalten for aandelig abnorme Børn ble flytta dit fra Vestheim løkke i 1882, og ble drevet fram til 1903. Deretter tok Kristiania offentlige døveskole over bygningene, og drev der fram til 1935. På samme tid flyttet aldershjemmet Alders Hvile deler av virksomheten til nybygget gård i Armauer Hansens gate 14. Hjemmet doblet sin kapasitet på Lindern i 1955 med et tilbygg og er fortsatt i virksomhet. Diakonhjemmet lå på Lindern fra 1890 til 1900. I 1904 ble hjemmets bygninger tatt i bruk av Lindern tvangsskole for gutter, som senere skifta navn først til Gjetemyren skole og i 1975 til Lindern skole. Skolen ble lagt ned i 1990, men Sollerudstranda skole i Drammensveien er en direkte videreføring av den. Bygningen på Lindern ble overtatt av Veterinærhøgskolen, som siden 1935 har hatt tilhold på Døveskolens tidligere tomt. Høgskolens anlegg strekker seg også inn i strøket Adamstuen.

Lindern skole hadde et parkanlegg med blant annet et lite idrettsanlegg og en gammel hoppbakke. Parken ble tilgjengelig for publikum i 1974. Sør for Veterinærhøgskolen ligger et annet friområde, «Idioten», der det er anlagt en treningsplass.

Lindern hageby er et boligkompleks med 25 blokker, som ble fullført i 1920/1921. Det er i nybarokk stil, med bygninger tegna av arkitektene Harald Hals, Ferdinand Linthoe og Henry Fearnley Coll.

Kilder