Magnhild Aamodt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnhild Fjeldstad var hushjelp hos familien Weydahl, Toftes gate 60 på Grünerløkka. Brev fra 1919.

Magnhild Aamodt (født Fjeldstad 25. februar 1897 i Vang på Hedmarken, død 9. mai 1982 i Østre Toten) arbeidde som husmor og pleier på gamlehjem, i Torpa og Østre Toten. I ungdommen var hun hushjelp i Kristiania, i likhet med mange andre bygdejenter fra Østlandet. Hun var dessuten svært engasjert i indremisjonsarbeidet i Nordlia, Østre Toten.

Ettersom Magnhild bodde hjemmefra i perioder, gikk det mange brev mellom henne og familie og venner på Toten. En del av disse breva er tatt vare på av niesa Jenny Johansen, og noen eksempler er publisert her på lokalhistoriewiki.

Bakgrunn

Da Magnhild var rundt to år gammal, flytta familien over Mjøsa, fra Vang ved Hamar til Nordlia i Østre Toten. Foreldrene Karl og Jørgine kjøpte da halvparten av garden Dælin, mens morfaren Martin O. Fjeldstad kjøpte den andre delen. Storfamilien på Dælin var engasjert i kristelig arbeid, og Martin Fjeldstad dreiv blant annet som emissær. Som småjente fikk Magnhild en julegave av mora som takk for at «du er flink og snild til at være med og vaske op og jeg tror du vil stræbe at blive endnu flinkere, og bede jesus gjøre dig til et snilt og lydigst Barn».

Julebrevet fra mor til datter.

I ungdomsåra var Magnhild Fjeldstad aktiv i Nordliens K.U.F., ungdomsgruppa til indremisjonsforeninga i Nordlia. Sammen med blant annet venninna Martha Bredli ble hun i 1917 valgt inn i festkomiteen, og året etter ble Magnhild kasserer i ungdomsforeninga.

Hushjelp på Grünerløkka

Hun betalte kontingent til foreninga på 1920-tallet også, men i medlemsprotokollen er det opplyst at hun er «flyttet». Brevsamlinga etter Magnhild bekrefter dette, og i perioden 1919-24, kanskje lenger også, hadde hun adresse «Kjøpmand Weydahl, Toftes gate 60».

Magnhild Fjeldstad var hushjelp hos Bertha og J. E. Weydahl, som dreiv kolonialforretning på Grünerløkka i Oslo. Ifølge adresseboka for 1918 lå butikken i Markveien 59, men familien bodde i Toftes gate 60. Magnhild fikk sannsynligvis et godt forhold til denne familien, for mange år seinere skreiv de fortsatt brev til hverandre. Det er blant annet bevart et brev fra 1937, der det går fram at også Bertha Weydahl var troende. Det kristne fellesskapet har sikkert bidratt til det gode forholdet mellom hushjelp og «husfrue».

En periode på 1920-tallet var Magnhild Fjeldstad også hushjelp for en annen Kristiania-familie, ingeniør Lund, som bodde i Meltzers gate 4.

Tilbake til Toten

I 1929 kjøpte hun det vesle bruket Østli i Nordlia, ikke langt fra Dælin. Selger var svogeren Waldemar Hårstad. Til Østli flytta også foreldrene da de ble gamle, og sannsynligvis var det Magnhild som stelte for dem. Faren døde i 1930, mens mora levde to år til.

Etter at foreldrene var borte, begynte Magnhild å arbeide som lønna pleier, først på Labo hvilehjem ved Lena. I et brev til Bertha Weydahl har Magnhild tydeligvis fortalt at hun liker arbeidet sitt, for fru Weydahl svarer (12/2 1937):

Saa, De steller for de gamle nu og trives godt med det. Ja jeg kan godt tenke mig, at dette arbeide passer godt for Dem, men de gamle er ofte vanskelige at greie med, saa det blir vel ofte et utaknemmelig arbeide; men om der er vanskelige patienter, saa er der vel nogen som er hyggelige at stelle for ogsaa.

Torpa

Seinere i 1937 fikk Magnhild Fjeldstad post ved et annet pleiehjem, Lunde i Torpa. Venninna Helene Bratlien fra Nordlia mente at Magnhild ville bli populær blant beboerne på hjemmet: «Ja du vinner nok innpass blant de gamle som er så snild.»

I Torpa møtte hun også Bernhard Aamodt, som hun gifta seg med på sine godt voksne dager (i 1939, da Magnhild var 42 år). De flytta etter hvert til Østli, der Magnhild ble boende resten av livet. Hun var etter andre verdenskrig en av de mest aktive i indremisjonsmiljøet i Nordlia, som hadde bedehuset som samlingspunkt.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker