Nedre Eiker kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Nedre Eiker kirke

Nedre Eiker kirke
Nedre Eiker kirke 2013 2.jpg
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Sted: Krokstadelva
Byggeår: Opprinnelig 1860
Arkitekt: Wilhelm Hanstein
Materiale: Langkirke i laftet tømmer kledd utvendig med skyggepanel i tre
Tårn: Vesttårn
Kor: Øster del av rommet er innredet til kor
Alter: Altertavle «Jesus og den samaritanske kvinne» av C. Brun, 1859
Sitteplasser: 476
Nedre Eiker kirke
Foto: Frode Caspersen, Eiker Arkiv

Nedre Eiker kirke er bygget i 1860. Kirka ligger ca 10 km vest for Drammen. Følger man Rv. 283 fra Drammen mot Hokksund, ser man kirka på høyre side av veien. Veien går mellom kirka og Drammenselva. Kirka er en langkirke og er bygget i laftet tømmer kledd utvendig med trepanel. Den har 476 sitteplasser. Arkitekt Wilhelm Hanstein tegnet kirka. Alterbildet forestiller Jesu møte med kvinnen ved brønnen. Bildet er laget av Christen Brun.

Historie

Nedre Eiker kirke har 150-års jubileum i 2010. Etter stort press og innsamlingsaksjoner på 1850-tallet fant man det endelig mulig å bygge ei kirke i den nedre delen av Eiker, som på den tida besto av ett amt. Kirka i Hokksund var den gang nærmeste kirke for nedre del av amtet, og det var en lang og vinterstid også kald vei fra den nederste delen av bygda som grensa mot Lier/Drammen og opp til Hokksund. Grunnsteinen til Nedre Eiker kirke ble lagt ned i 1858. Nedre Eiker ble eget soknekall i 1879, og Christopher Knudsen ble den første presten i dette kallet - altså sogneprest. Da kirka sto ferdig i november 1860, ble det holdt en celeber fest[1]Herstrøm gård.

Opprinnelig var planen å bygge kirka på Møllenhof i Krokstadelva, men dette ble omgjort og kirka ble så plassert på Stenseths grunn, der den fremdeles ligger. Nedre Eiker kapell ligger rett på andre sida av Gamle riksvei.

I 2008/2009 gjennomgår kirken en større renovering, med maling både utvendig og innvendig, samt skifte av takstein. I tillegg foregår det gravearbeider i kirkekjelleren. Her skal det etter hvert bli rom for menighetssal med tilhørende kjøkken og toaletter.

Orgelhistorie

Kirka fikk sitt første orgel i i 1863, tre år etter at kirka sto ferdig. Dette orgelet hadde 9 stemmer, og ble bygd av orgelbyggeren Amund Eriksen. Orgelet sto uforandret fram til 1959. I forbindelse med kirkas 100-års jubileum ble det så vedtatt å bygge om og utvide instrumentet, og orgelbyggeriet Josef Hilmar Jørgensen i Oslo fikk oppdraget. Man la til et nytt pedalverk og svellverk med til sammen 13 stemmer, foruten å bygge om til elektro-pneumatiske overføringer med ny spillepult. Det var imidlertid en del vansker med kombinasjonen «nye og gamle skinnsekker», og i 1984 satte man i gang arbeidet med å skaffe kirka et helt nytt orgel.

Det ble satt i gang en storstilt innsamlingsaksjon, og kr. 130 000 ble samla inn ved salg av spillet Nedre Eiker rundt, kronerulling og loppemarked. Kommunen stilte med garanti og velvilje, og orgelet Opus 7 ble så levert fra firmaet Ryde og Berg i Fredrikstad etter tre års produksjonstid. For øvrig et av de største orgler som firmaet har bygget, og med en høy klangkvalitet. Orgelet ble innviet under høymessen 9. oktober 1988, og samme kveld holdt altså Kåre Nordstoga konsert. Deretter fulgte orgelfestuke med flere konserter og arrangementer.

Les mer her

Kilde

Nærbilde av tårnet ved Nedre Eiker kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)


Eiker Leksikons logo.jpeg Nedre Eiker kirke inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!

Koordinater: 59.75667° N 10.03812° Ø