Otto Hassel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 14. august 1954: Utsnitt av omtale av en hundeutstilling i Oslo, med dyrlege Otto Hassel (til venstre) i aksjon.

Otto Emil Hassel (født 2. oktober 1881 i Bjørnør kommune, død 1. januar 1960) var dyrlege. Han var utdannet i København, og virket mesteparten av sitt yrkesaktive liv som privatpraktiserende dyrlege i sentrum av Oslo.

Familie

Hassel var sønn av gårdbruker og lensmann Anton Hassel (1843-1922) og Willadine (”Dina”), født Kaald (1849-1929). Han var bror av arkitekten Kaspar Hassel (1877-1961).

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 18. mars 1977: Utsnitt av omtale av rivningen av Dyrlegegården i Kristian Augusts gate 9 i Oslo. Det var her Otto Hassel drev sin virksomhet fra 1908.

Hassel tok middelskoleeksamen ved Trondheim katedralskole, og utdannet seg deretter til dyrlege i København, hvor han ble uteksaminert i 1905.

Hassel var først dyrlegevikar i Vest-Jylland, før han kom som dyrlege til Rosendal i Hardanger. Deretter ble han dyrlege i Kristiania. I 1908 etablerte han seg med egen praksis i Kristian Augusts gate 9 i Kristiania, i samarbeid med Peder Marum (Firma Marum & Hassel). Hassel spesialiserte seg etter hvert på hunder.

I mer enn 30 år satt Hassel i styret for Foreningen for dyrenes beskyttelse.

Bosteder

Ved folketellingen for 1900 er Otto Hassel registrert i Hevne (dagens Hemnes kommune) sammen med forelderne og broren Kaspar, på gården Kirksæter. Han har tittelen elev ved veterinærhøjskolen i Kjøbenhavn. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Hassel registrert som ugift, og som privatpraktiserende dyrlege på samme adresse som han drev virksomhet, Kristian Augusts gate 9. I adresseboka for Oslo for 1950 er Hassel fortsatt oppført som dyrelege i Kristian Augusts gate 9, men han har boligadresse Sørkedalsveien 87. Bygningen i Kristian Augusts gate 9 ble forøvrig gjerne kalt Dyrlegegården, den ble revet i 1977 til fordel for et nytt forretnings- og boligbygg (se faksimile til høyre).

Ettermæle

Otto Hassel, familiegravminne ved Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 7. januar 1960 ble Hassel beskrevet slik (utdrag):

Hans klinikk har i årenes løp vært besøkt av titusenvis av hundeiere og andre, og dyrlege Hassel hjalp alle. Han fortjente fullt ut sin ærestittel Doktor Dyregod, for han kunne aldri gjøre noe dyr fortred og hadde en ganske enestående evne til å vinne dyrenes tillit og kjærlighet – og i like høy grad dyreeiernes.

Hassel er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser