Peder Brudevold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brudevold på sine litt eldre dager.
Foto: Ukjent

Peder (Amalius) Brudevold (født 21. februar 1879 i Onsøy ved Fredrikstad, død 1972 på Gjøvik) var lærer og lokalpolitiker. Han vokste opp i Onsøy i Østfold, der faren Ole var lærer og gardbruker. Peder Brudevold gikk ut fra lærerskolen på Elverum i 1900 og fikk først et vikariat ved en skole i Åmot kommune i Østerdalen; dernest var han en kort periode i Kristiania. I 1902 ble Brudevold ansatt ved Gjøvik skole, der han skulle bli til han pensjonerte seg. Som bigeskjeft på kveldstid dreiv Brudevold også som bibliotekar ved Gjøvik bibliotek (1912-42). Han ble sagt opp som bibliotekar av okkupasjonsstyret fordi han nekta å ta timer for lærene som ble sendt til Kirkenes.

Brudevold var en respektert lærer med mange tillitsverv. Han var blant annet formann i Gjøvik bys Vel, Gjøvik Arbeidersamfund, det lokale lærerlaget og byens huseierforening. Under både første og andre verdenskrig hadde han ansvar for den lokale matvareproduksjonen på Gjøvik, som blant annet foregikk som parselldyrking.

Konservativ kommunepolitiker

Peder Brudevold var ikke minst en sentral kommunalpolitiker for Borgerpartiet (Gjøvik Høyre/Frisinnede Venstre). Han satt i bystyret fra 1919 til 1940, unntatt perioden 1928-31. Sammen med lærerkollegene A. Houg og Johan Granvin var Brudevold blant de fremste borgerlige opposisjonspolitikerene i mellomkrigstidas Gjøvik, der Arbeiderpartiet fra 1922 hadde ordføreren. Brudevold gikk for å være en svært konservativ mann, og hadde blant annet ikke mye til overs for 1. mai-feiring. En gang skal han «tilfeldigvis» ha tatt ned flaggstanga for maling like før 1. mai. Men Gjøvik Musikkorps tok igjen ved demonstrativt å slutte å spille da de passerte Brudevolds hus på sin tidlige 1. mai-runde![1]

Brudevold-familien

Gjøvik skole bygges, ca. 1901-1902. Brudevold ble ansatt som lærer like før skolen sto ferdig.
Foto: Skanna fra boka På fedres gamle veier.

Han var gift med gjøvikjenta Ingrid Haugom (1879-1965), datter av fabrikant A. Haugom. Ekteparet bodde i Olavs gate 6Gjøvikjordet, med ei datter og tre sønner. Knut (1912-96) ble likhet med faren lærer på Gjøvik-skolen. De to andre sønnene, Bjørn (f. 1907) og Finn Brudevold (1910-2006), ble begge tannleger. Finn gjorde karriere som odontolog ved amerikanske universiteter.

Referanser

Kilder og litteratur