Petersborg (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Petersborg under riving
Foto: Fritz Holland/Oslo Museum (mars 1934).

Petersborg var en byløkkene i Bymarken i Christiania, med løkkenummer 326 og var den første løkka som fikk løkkebevilling langs Drammensveien.

Borgermester Niels Roll fikk i 1714 den første løkkebevilling ved Drammensveien av stiftamtmann Wilhelm Tønsberg. Løkken var på vel 24 mål. Sør for veien besto eiendommen av en bergkam, vest og nord for veien lå øde jorder til Skillebekk og opp til Frognerveien. Borgermesteren skal også ha utvidet løkken en del på egen hånd. Noen år senere ble løkken nevnt blant «haugepladser, tomter og løcker», som ikke var innført i jordeboken: «borgermester Roll een hauge plads ved hans løcke nr. 326 beliggende, haver derfor ingen adkomst at fremlægge.»

I løkkemanntallet i 1736 sto baker Peter Dalin som eier av både bygården og løkken, som han hadde kjøpt av Niels Rolls enke. Løkkenavnet Petersborg kommer fra ham. Senere ble løkken solgt fra hånd til hånd gjennom hele 1700-tallet. Det ble strid med Christiania magistrat da en eier flyttet gjerdet ut på byens mark fra fem til ni meter i hele 250 meters lengde.

På Petersborg var det en virkelig flott bebyggelse, «een stoor og anseelig bygning to etager høi med kjælder under bestaaende af seks forskiellige værelser, hvoraf de tvende ere panelede og mahlede med fem jernkakelovne udi, foruden afdelinger til klædeskammer». Det var rokokkotapeter i stuen. Ved siden av hovedbygningen lå en husmannsstue med steingulv i kjøkkenet. Ved porten var det en bygning med drengestue, bryggerhus med bakerovn, vognremisser, stall og fjøs til åtte kuer og en stor gårdsplass. Stadsfysikus Peter Sundius kjøpte Petersborg, og både Øvre og Nedre Hjortnes helt ned til sjøen for 450 riksdaler. Zahlkasserer, justisråd Nils Berg kjøpte hele eiendommen etter Sundius i 1787.

En av de ledende kjøpmennene i byen, hoffagent og ridder Jacob Nielsen, arvet Petersborg i 1808. Han bygde den store hovedbygningen mot Drammensveien og den veldige steinmuren ut til Drammensveien, dels med svenske krigsfanger 1808–1809, dels med innsatte utleid fra Akershus festnings slaveri. Han nådde ikke å få bygningen ferdig innredet. Enken hans solgte Petersborg i 1825 til madam Anne Marie Johansen, som i 1831 solgte den til kjøpmann Erik Thomle. Han bygde på en annen etasje og bosatte seg med kone, sju barn, tre tjenestepiker, en tjenestedreng og en daglønner. Sønnen, høyesterettsassessor Iver Steen Thomle, overtok i 1863. Hovedbygningen i Drammensveien 44 ble revet 1933/1934 da Det Norske Medicinske Selskab skulle bygge der i 1934.

Kilder


Koordinater: 59.91388° N 10.71559° Ø