Røde Mølle (Christiania Tivoli)
Røde Mølle var en jazz- og danserestaurant i Christiania Tivoli, drevet 1927–1937 i den tidligere sommerpaviljongen til Theatre Moderne.
Bygningen
Bygningen, som onde tunger omtalte som en «jernbanehall» hadde stått i fornøyelselsavdelingen på jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, og lederen av denne avdelingen, den engelske kultur- og underholdningsadmistratoren Benno Singer (eg. Bernhard Henry Singer (1875−1934) overtok ledelsen av Christiania Tivoli etter at utstillingen var over. Han tok da med seg blant annet denne bygningen og hadde teaterforestillinger i denne om sommeren, da denne var luftigere og svalere i sommervarmen.
Røde Mølle
Singer forlot Tivoli i 1925, og i 1927 ble bygningen igjen tatt i bruk etter ombygging som Røde Mølle, inspirert av Moulin Rouge i Paris. Blant annet ble det bygget på et stort, rødt mølletårn på bygningen ut mot og godt synlig fra Stortingsgata. Dette var en danserestaurant som spilte jazz og introduserte på mange måter denne musikksjangren til hovedstadens publikum. Stedet var svært populært, særlig blant det yngre publikumet.
I årene 1933 til 1936 holdt Filharmonisk Selskaps Orkester populære ettermiddagskonserter, særlig rettet mot ungdom på Røde Mølle.
Saningen for byggingen av byens nye rådhus startet i 1935 og Tivolis siste sesong var i 1934. De enkelte bygningene som var tilknyttet Tivoli ble revet etter hvert som saneringen og utviklingen av området gikk videre, blant de siste som forsvant var Røde Mølle i 1937 og Tivoli Teater i 1938. Disse holdt åpnet helt fram til riving.
Stedets tradisjoner ble videreført ved restaurant Regnbuen som åpnet i 1938 i nyoppført foretningsgård på samme sted med adresse Klingenberggata 4.
Kilder
- Christiania Tivoli i et klassesamfunn, Ida Pernille Dahl på Norgeshistorie.no, 7. desember 2017, Universitetet i Oslo