Theatre Moderne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Teatret holdt til i Tivoli Teater om vinteren.
Foto: Ruth Raabe/Oslo Museum (1932).

Theatre Moderne var en folkelig varietéscene som ble etablert av den engelske kultur- og underholdningsadmistratoren Benno Singer (eg. Bernhard Henry Singer (1875−1934) da han overtok driften av Christiania Tivoli i 1914, etter å ha ledet Fornøyelsesavdelingen under jubileumsutstillingen på Frogner i 1914. Han startet også operascenen Opera Comique i 1919.

Om sommeren spilte varietéteatret i en luftigere hall som lå nærmere Stortingsgata, og denne var blitt flyttet i Tivoli fra jubileumsutstillingen på Frogner. Formen på denne hallen gjorde at dette sommerteatret i sin samtid ble kalt en «jernbanehall».

August Schønemann fikk sitt gjennombrudd på denne scenen med visen «Neutralitetsværnet» om den norske beredskapen på Oscarsborg i skyggen av verdenskrigen. Dette var i teaterets første revyoppsetning, Futt av Thorleif Klausen og Michael Flagstad, Kirsten Flagstads far) fra februar 1915. Også Signe Heide Steen var tilknyttet teatret, og i 1924 var Herbert Herding-Herberth forfatter og skuespiller ved tearet.

Opphør

Teateret måtte stenge i 1925, og Benno Singer sluttet også da på Tivoli og flyttet tilbake til England. Hallen for sommerforestillingene ble to år senere bygget om til danserestauranten Røde Mølle som holdt åpent til hele Pipervika og Tivoli ble sanert i 1937 på grunn av byggingen av det nye rådhuset.

Kilder


Koordinater: 59.91295° N 10.73325° Ø