Rafal Mohamad Jamil (1991–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Rafal Mohamad Jamil 20 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten 2022
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
Eigersund kommunes minnesmerke er reist på Gruset i sentrum, like ved Turistinformasjonen.
Foto: Eva Rogneflåten 2023
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Rafal Mohamad Jamil, 20 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Rafal Mohamad Jamil født 5. mars 1991 i Bagdad i Irak, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Hun var ei av AUFerne fra Eigersund kommune som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Hun var i vannkanten på sydspissen av Utøya og var det nest siste offeret til terroristen.

Rafal Mohamad Jamil beskrives som ei blid, pliktoppfyllende og engasjert ung kvinne. Hun lærrte seg raskt norsk og ønska å bli tannlege.

Familie

Hun er datter av far Yasin Mohamad Jamil og mor Bayda, storesøster til Ahmed Yasin.

Bisettelse og minnestund

Hun ble bisatt fredag 5. august 2011 utenfor Erbil i Irak og mandag 8. august ble det holdt en offisiell minnestund for henne i Aulaen på Dalane videregående skole i Eigersund. Seremonien ble leda av lederen i Eigersund Arbeiderparti Inghild Vanglo, og Jamils overlevende venninner, Marta Svendsen og Frida Ripland Moberg holdt tale for henne. I tillegg stilte den skadde vennen Mathias Eckhoff opp i rullestol, på permisjon fra sykehuset. Det var også taler av forsvarssjef Grete Faremo, den irakiske ambassadøren Sundus Omar Ali, ungdomsleder i frelsesarmeen Raeko von Silhout og biskop Erling Pettersen. Veli Akalp hilste fra det muslimske miljøet i Eigersund. [1] [2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Rafal Jamil Mohamad til minne

Rafal, opprinnelig fra Irak, men bosatt sammen med familien sin i Egersund, var en av 33 i Rogaland AUFs delegasjon til Utøya. Rafal Jamil Mohamad hadde bare bodd i Norge i litt over ett år da hun brått ble frarøvet sine drømmer. For vi vet at hun var en 20-åring som hadde mange drømmer for framtiden. Hun var blitt glad i Norge, sitt nye fedreland. Hennes venner i AUF omtaler henne med heder og ære. De forteller at Rafal kunne fremstå som litt stille og tilbaketrukket. Men, hun hadde ben i nesen, og var aldri redd for å si hva hun mente. Det kan vi levende se for oss.

På tross av sitt korte opphold i Norge rakk hun å engasjere seg på et bredt område: Hun var svært aktiv i AUF, men viet også mye av sin tid til Frelsesarmeen der faren har vært aktiv i mange år. Rafals bror var også på Utøya. Han ble skutt og skadet, men overlevde. Vår dypeste medfølelse går til familien og venner, både i Irak og Norge, som har mistet den som egentlig er umistelig.

Rafal brukte sitt første år i Norge godt, og hadde blant annet forberedt seg for å kunne begynne i norsk videregående skole. Hun gledet seg over sin plass på Helse- og sosialfag på Time Videregående skole fra høsten av.

Hun var i startfasen av sitt politiske engasjement, men var allerede blitt en svært levende del av miljøet i Dalane AUF.

Hennes drøm om å bidra til en bedre verden ble brutalt knust. Nå må vi stå sammen i sorgen og vise at Rafal og alle de andre ikke døde forgjeves. Det hun trodde på: demokrati, engasjement, samhold og omsorg for de svake, er verdier ingen skal ta fra oss. Det er verdier vi nå skal arbeide etter vår beste evne for å styrke. Vi føler dette er i Rafals ånd, og den beste måten å hedre hennes ettermæle på. Rafal: å miste deg er et stort tap for oss alle. Vi lyser fred over Rafal Jamil Mohamad sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene, mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Minnesmerkene er utforma av kunstneren Nico Widerberg, og er laga i Iddefjord-granitt. Eigersund kommunes minnesmerke er reist på Gruset i sentrum, like ved Turistinformasjonen.

Der finnes flere minnesmerker som skal hedre alle 22.juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedet på Utøyakaia.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Teksten i minneboka

Rafal ble bare 20 år gammel. Hun var født i Irak, men bodde nå sammen med sin familie i Egersund. Rafal hadde bodd i Norge i litt over ett år før hun reiste sammen med sin lillebror og andre medlemmer av AUF i Rogaland til Utøya for første gang.

Rafal hadde planer om å bli tannlege. Hun ønsket å hjelpe til å bidra i det samfunnet som hadde hjulpet henne og familien i sikkerhet fra krigen i Irak til Norge. Hun gledet seg til å begynne på helsefag på Time videregående skole fra høsten av. Menneskene som var Rafal nær, beskriver henne som veldig snill, aktiv og sosial. Hun var glad i de rundt Henne og stilte alltid opp. De sier at de vil minnes hennes milde og enestående vesen, varme personlighet og livsglede.

Rafal etterlater seg broren, Jamil på 17 år, mamma Bayda, pappa Yasin. Savnet er stort.

Referanser

  1. Kvassheim, Gunnar: Minnestund som pekte framover. Dalane Tidende, onsdag 10. august 2011, s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Klippenberg, Arnt Olav: Rafal var vakker, like vakker på innsiden som utenpå. Stavanger Aftenblad, tirsdag 9. august 2011, s. 4 Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur