Rombeporfyr

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rombeporfyr
Foto: Nasjonalbiblioteket, 1929

Rombeporfyr er en porfyrisk (inneholder større korn av enkelte mineraler, særlig feltspat eller kvarts, i en finkornet grunnmasse), magmatisk bergart (smeltet stein fra under jordskorpen som har trengt opp til overflaten og strøknet) og forekomster er bare kjent i Oslofeltet, i Øst-Afrika og i Antarktis. Rombeporfyr ble funnet første gang på Tjuvholmen i 1806. Den er en blanding av dagbergart og gangbergart (størknet i dagen eller i gangerveier i fjell), den klassifiseres oftest blant sistnevnte.

Rombeporfyren ble dannet av lava for 290–280 millioner år siden. Bergarten finnes kun fem andre steder i verden utenfor Oslofeltet: nordlige Bohuslän, Kolahalvøya, Egypt, Kilimanjaro i Tanzania, og på Mount Erebus ved Rosshavet på Sydpolen.

I Oslofeltet forekommer rombeporfyr i to-tre større områder: Krokskogen, nordre Vestfold, vestre Bærum ved Kolsåstoppen og antagelig Harestua. Bergarten er også tydelig i Ekebergskrenten i grunnfjellet sørover fra Valhallveien i og forbi Gjersjøen. Krokskogen er det klassiske rombeporfyrområdet med beskrivelser av en betydelig serie lavastrømmer. Vestfold har det største arealet og den mest komplekse lagserien, med en tykkelse på mer enn 3500 m. Der fins også et stort antall typer av denne bergarten.

Eksterne lenker