Sina Johansen Vestli

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sina Johansen Vestli (født 3. mars 1881 i Trysil, død 22. februar 1964 på Østre Toten) var tjenestejente og veverske i Skreien i Østre Toten kommune. Hun var datter av Johan Johnsen Vestli (1844) og Mari Vestli (1849), og vokste opp på garden Vestli i Trysil.

I 1900 fikk Sina en uektefødt sønn, Sigurd Johansen, med elleve år eldre ungkar, arbeider og tømmerfløter Johan Tronsen Solliden. Sigurd bodde sammen med moren på Vestli under folketellinga i 1900. Han døde halvannet år gammel av skarlagensfeber. Da han døde, sto han oppført med bosted på husmannsplassen Strand i Åmot. Sigurds far giftet seg senere med Oline Olsdatter, som tidligere hadde født seks uekteføde barn med ulike fedre.

Sina flyttet etter sønnens død til garden Holmstad i Østre Toten, der hun i folketellinga i 1910 står oppført som tjenestejente. Noen år senere, i 1914, står hun derimot notert som veverske. På Holmstad skal Sina ha blitt godt tatt vare på av gardbruker August Holmstad.

På sine eldre dager bodde Sina først i deler av våningshuset på Grytenga i Skreien, og senere leide hun på garden Skulerud, også i Skreien. Hun var antakeligvis en stund på aldershjemmet Billerud før hun døde i 1964.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker