Sundkilen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sundkilen er en liten innsjø i Kviteseid kommune i Telemark fylke. Innsjøen er en avstikker av Telemarkskanalen, og tilhører Skiensvassdragets vestre gren. Største tilløp kommer fra nordvest med Dalaåi. Dalaåi renner fra Oftevatnet ved Høydalsmo. Sundkilen går ut i Kviteseidvatnet i sørøst. Disse innsjøene ligger på samme høyde og er kun avskilt av lite sund.

På grunn av oppdemmingen av Flåvatn (Hogga sluser) er det ingen høydeforskjell mellom vannene.

Innerst i Sundkilen ligger Kviteseidbyen, kommunesenteret i Kviteseid kommune. Kviteseidbyen vokste frem i forbindelse med åpningen av Telemarkskanalen i 1892.

Sundkilen er et forholdsvis grunt vann. Temperaturen i vannet sommerstid blir ofte høy, og badesesongen er lang. Det er lagt til rette for badende i Kviteseidbyen med egen badebrygge og stupetårn. Sundkilen er kjent som et godt fiskevann. Her finnes ørret, røye, sik, åbbor og ål.

Brygga på det gamle fergestedet Spjotsodd ble bygd i 1896. Trafikken til Kviteseid gikk herfra når Sundkilen ble stengt i vinterhalvåret på grunn av isen. Sundkilen fryser normalt til noen uker før jul, og isen ligger gjerne langt ut i april. Selv i milde vintre legger det seg solid is på Sundkilen. Det er lange tradisjoner for travkjøring på Sundkilenisen. Midt på 1800-tallet startet organisert travkjøring i forbindelse med Kviteseidmarken. På midten av 1990-tallet ble denne tradisjonen tatt opp igjen.

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Sundkilen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.