Kviteseidvatnet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kviteseidvatnet
Basisopplysninger
No-nb digifoto 20141216 00004 NB WF KEK 003034.jpg
Bildetekst:
Foto: Tveit-Hansen, Widerøes Flyveselskap/Nasjonalbiblioteket (1936-1940).
Areal: 13,34 km²
Høyde: 72 moh
Vassdrag: Skiensvassdraget
Kommune: Kviteseid
Fylke: Vestfold og Telemark
Koordinat: 59°22′55″ N 8°27′53″ Ø

Kviteseidvatnet er en innsjø i Kviteseid kommune i Telemark. Innsjøen er en del av Telemarkskanalen, og tilhører Skiensvassdragets vestre gren.

Kviteseidvatnet har sine to tilløp fra vest. Det ene tilløet er fra det lille vannet Sundkilen og det andre kommer fra Bandak gjennom Strauman. I øst er vannet en del av Fjågesundstraumen og vannet løper ut til Flåvatn. På grunn av oppdemmingen av Flåvatn (Hogga sluser) er det ingen høydeforskjell mellom disse fire vannene, med mindre det er stor nedtapping. Flere sagn har sitt opphav i området rundt Kviteseidvatnet, for eksempel sagnet om Brakandalsnuten.Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Kviteseidvatnet» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.