Ung flukt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ung flukt fra 1959 var Edith Carlmars siste spillefilm. Den er basert på romanen Ettersøkte er 18 år (1958) av Nils Johan Rud, og Otto Carlmar var manusforfatter. Liv Ullmann hadde sin første hovedrolle på film i Ung flukt; i de andre hovedrollene finner vi Atle Merton og Rolf Søder. Filmen hadde premiere 8. oktober 1959.

Filmen handler om de to tenåringene Gerd og Anders, spilt av Ullmann og Merton. Hun er 17 år gammel, og har havna på skråplanet. Han er et år eldre, og har holdt seg på den smale sti og har fullført artium. Anders liker Gerd godt, og han tjuvlåner farens bil og tar henne med til en forlatt husmannsplass der de bor alene ei tid. Brått dukker den omreisende Bendik, spilt av Søder, opp. Han har sittet inne, og Gerd blir fascinert av denne mystiske karen. Dermed utvikler det seg et trekantdrama.

I 2004 ble filmen utgitt på DVD.

Filmen ble i 2019 tatt ut til klassikerprogrammet Berlinale Classics på filmfestivalen i Berlin. Versjonen som vises der er en ny digital restaurering utført av Nasjonalbiblioteket. Det dreier seg om et prestisjefylt program, der bare seks filmer blir plukket ut.


Litteratur og kilder