Vettre (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vettre er et strøk i Asker med utspring i Vettre-gårdene, som ligger mellom Oslofjorden og Slemmestadveien – begrenset av Blakstadelva og Leangbukta.

Stor villabebyggelse opp mot Bleiker fra 1960- og 1970-årene. Bebyggelse også langs Strandveien. Den gamle Vettre skole lå ovenfor veien og er gjort om til boliger, den nye skolen ligger nedenfor. Thon hotell Vettre er oppført på Hvilemyra, der idrettsklubben Frisk hadde sin ishockeybane for en del år siden. Dagligvareforretning og legekontor i krysset. Slemmestadveien/Konglungveien går i hotellets umiddelbare nærhet. Blakstad sykehus ligger til fjorden, mellom Slemmestadveien og Strandveien – etablert i 1904, den gang med fullt gårdsbruk. Åby mølle har lange tradisjoner. Siste maling for bøndene (særlig for dem «neribygda») foregikk i 1965. Nå dekkverksted og annen næringsvirksomhet.

I området nærmest Leangbukta ligger et båtsenter, Tangen barnehjem, et brunvareutsalg og en bensinstasjon. Ved Vettrekollen ligger et større gartneri og i Langenga et lager- og administrajonsbygg med salg av blomster. På brorparten av gårdene Åby, Blakstad, Vettre og Hvile drives det fortsatt jordbruk. I dag er kornproduksjon og jordbærdyrking fremtredende. Hvile har ridehester.

Vettre utgjorde, sammen med Konglungen, i tidligere tider ett av tre maritime sentre i Asker (de øvrige var Holmen/Landøya og Vollen). Fisket har vært viktig, men for øvrig har Vettre fostret jakteskippere, seilskute- og dampskipskapteiner, skipsbyggere og båtmannskap. Vettrebrygga hadde dampskipsanløp inntil 1952. Nær ved, i Strandveien 22, lå landhandel med bakerovn i kjelleren. I en periode fantes også butikk i Strandveien 28 og på Hvile. I mange år var Vettre et yndet sted for feriegjester sommerstid, særlig fra hovedstaden. Vellet arrangerte hvert år fra 1924 til 1959 (bortsett fra i krigsårene) tre helger fra sankthanstider basar med dans på Kirkesletta, noe som trakk folk fra nær og fjern. Én velforening: Vettre Vel.


Koordinater: 59.82909851375196° N 10.473143026367175° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vettre (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.