Jar (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jar»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Jar kirke i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)
Det funksjonalistiske Jarhuset.
Foto: AB-leksikon

Jar er et boligstrøk øst i Bærum, med navn etter Jar gård. Strøket Jar er avgrenset av Lysakerelva mot Oslo i øst. Jar glir, i sørvest, umerkelig over i Stabekk vest for Jar kirke og Jarbanen og i Lysaker i sør da Storenga og Jarmarka nå er bebygd. Strøksbetegnelsen Jar brukes nå ofte også feilaktig om områdene på nordsiden av Bærumsveien, langt oppover på Øvrevoll, Nedre Voll og Grav.

Utparsellering til hus-/villabebyggelse fra omkring 1920. I 1920 bodde de fleste Jar-innbyggerne enten på Jar gård eller de gamle plassene Aspelund, Fjeldhaug, Sletta, Bakken, Storengen og Lilleengen. Det var fradelt seks tomter nesten helt nede ved Lysaker, det som ble Vestre Kjøyavei 2, 4, 8, 10, 12 og 14/16. I Vestre Kjøyavei 8 bodde byggmester Hans Hansen, som kanskje ble den enkeltpersonen som kjøpte opp flest tomter og bygde mest på Jar.

Ett stort funkisbygg – Jarhuset, fra 1935, danner et slags «Jar sentrum» med butikker, tidligere også bank, og postkontor. Leilighetskomplekset Jar Park nedenfor bilverkstedet, fargehandelen og kiosken ved rundkjøringen ovenfor Jar sentrum ferdigstilt 2003.

Jar stasjon er et stoppested for Lilleakerbanen fra 1924 og holdeplass på Kolsåsbanen. Jar skole på husmannsplassen Plassen 1926. Storenga sykehjem på husmannsplassen Storenga (senere psykiatrisk institusjon, nå barnehage).

Tjernsrudbekken ble lukket og Jarmyra drenert i 1960-årene og lagt ut til park med plen for idrettsformål bl.a. klubbhus til Øvrevoll Ballklubb og Jarmyra med kunstgress fra 2008. Jar Tennisklubb 1932. Jar Idrettslag 1934 ved sammenslåing av gutteklubbene Freidig og Rapp, ishockeybaner på Storenga – Jarbanen, Jar Isforum åpnet i 2013.

Norsk Film 1935, nå Filmparken på Jar.

Jar kirke 1961. Jar Vel 1923, Voll Vel 1914.

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Jar (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.