Voss herad

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Voss kommune)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Voss herad

Voss herad
Voss herad.png
Basisdata
Kommunenummer 1235
Fylke Hordaland
Kommunesenter Vossevangen
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vatn 0  km²
Folketal (2018)
Målform Nynorsk
Nettside Nettside

Voss herad er ein innlandskommune i Vestland fylke (før 1. januar 2020 i Hordaland) med grenser mot Vik og Aurland i Sogn, Ulvik, Ullensvang og Kvam i Hardanger i tillegg til Vaksdal. Kommunesenteret er Vossevangen. Kommunen er eit trafikknutepunkt, og er i våre dagar ikkje minst kjend som vintersportsstad og for sin årvisse jazzfestival.

Storkommunen Voss vart oppretta i 1964 ved samanslåing av dei tidlegare kommunane Voss, Vossestrand og Evanger (unnateke Bergsdalen og Øvre Eksingedal). I samband med Solberg-regjeringa si kommunereform vedtok kommunestyra i Granvin og Voss i 2016 å danne nye Voss herad frå 1. januar 2020.

Voss har utgjort ei tydeleg identitetsberande distriktseining som gjennom historia har vore vedheng til skiftesvis Hardanger og Nordhordland i verdsleg og kyrkjeleg inndeling (t.d rundt 1850: «Hardanger og Voss prosti», «Nordhordland og Voss fogderi»). Også i dagens kyrkjelege inndeling høyrer Voss til Hardanger og Voss prosti under Bjørgvin bispedømme. I den rettslege inndelinga utgjorde Voss eit eige sorenskriveri frå 1919 (og det meste av 1600-talet), men høyrer frå 2006 inn under Nordhordland tingrett under Gulating lagdømme.

Galleri

Kjelder og litteratur