Wessels plass (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Wessels plass»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Et tidligere bilde fra Wessels plass, til venstre ligger Schiøllgården, til høyre Frimurerlosjen. Stortingsbygningen utenfor høyre bildekant og Athenæum utenfor venstre bildekant. Bysten av Wessel omtrent midt på bildet.
Byste av Johan Herman Wessel på Wessels plass, med bygningen Athenæum i bakgrunnen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

Wessels plass er en plass i Oslo som er omkranset av Stortingsgata med Stortingsbygningen, Akersgata, Prinsens gate med Schiøllgården og Nedre Vollgate.

Den hadde opprinnelig navnet Stortingspladsen og fikk nåværende navn i 1891, oppkalt etter dikteren Johan Herman Wessel. Samme år ble også en byste av dikteren avduket på plassen, utført av Carl Ludvig Jacobsen.

Dette området var opprinnelig en fjellknaus som ble kalt Bukkebjerget og var en del av den tidligere festningsvollen til Akershus festning. Her gikk også adkomstveien til Grünings løkke som lå nedenfor mellom dagens Karl Johans gate og Pipervika. På området som i dag utgjør plassen lå også hus og hage som tilhørte fideikommisarius Huitfeldt, også kalt madame Hammers gård som kommunen kjøpte i 1873. Rundt 1880 ble resten av fjellknausen sprengt bort og området nivellert til opparbeidelse av parkområdet til dagens plass.

Plassen var tidligere et viktig kommunikasjonsknutepunkt for buss og sporvognruter. Blant annet var Wessels plass endestasjon for Bærumsbanen fram til 1937 da det ble opprettet felles trafikk med Østensjøbanen, hvor trikken gikk direkte fra Kolsås til Oppsal, i ruten Kolsås–JarSkøyenØstbanenEtterstad–Oppsal.

I forbindelse med Stortingens overtakelse av Schiøllgården på den andre siden av plassen i 1972, ble det i 1980-årene gravd en tunnel under plassen som knyttet de to bygningene sammen. En større rehabilitering i 2005 ble arealet under plassen ytterligere utnyttet til Stortingets besøks- og læringssenter og plassen ble vesentlig omarbeidet. I forbindelse med Stortingets rehabiliering av Schiøllgården ble plassen avstengt fra august 2014 , og arbeidene er planlagt ferdigstilt høsten 2018.

Kilder


Koordinater: 59.91245° N 10.73999° Ø