Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Lokalhistoriewiki:Hovedside/Ukas artikkel 2024-23

Smakebiter fra artiklene

Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC) er en svensk, syndikalistisk fagforening som tidlig på 1900-tallet hadde flere lokallag i Norge. I 1911, samme år som Fagopposisjonen av 1911 ble oppretta, organiserte en del radikale medlemmer av Norsk Stenhuggerforbund seg som lokale samorganisasjoner (LS) av SAC, med tilknytning til distriktet Bohuslän. Det var særlig blant steinarbeidere i Østfold at syndikalistiske ideer kom over grensa fra Sverige. Dette skyldtes blant annet at mange svenske syndikalister som hadde blitt svartelista i Sverige etter en storstreik i 1909 kom hit til landet for å finne arbeid. Etter hvert fikk syndikalismen også en viss utbredelse i andre grupper, særlig blant rallare, anleggsarbeidere og bergverksarbeidere. SACs tidsskrift Syndikalisten ble spredd blant de norske syndikalistene.

I 1916/1917 ble Norsk Syndikalistisk Federation oppretta, og med det opphørte de norske samorganisasjonene å være del av SAC.

SAC eksisterer fremdeles, og har pr. 2017 drøyt 7000 medlemmer. På det meste var det omkring 37 000 medlemmer i 1924. Etter jevn nedgang gjennom mange år har det de siste årene vært en økning i medlemstallet, med særlig stor vekst etter en serie skandaler i LO-forbundet Kommunal i 2015/2016.

Litteratur


Romedal kommunale forening, avd. 394 i Norsk kommuneforbund, ble etablert i 1955. Medlemmene hadde før tilhørt Stange kommunale forening. Foreningen opphørte i 1963, som en følge av kommunesammenslåinga mellom Romedal og Stange. Romedal ble da en del av Stange kommune. Arkivet etter Romedal kommunale forening oppbevares ved Arbeiderbevegelsens Arkiv i Hedmark.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!
  Les mer …

Forsamlingshuset Folkvang.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Folkvang er et forsamlingshus på Høybråten i Oslo. Det ble bygd av Høybråten nybyggerforening i 1922, som ser ut til å ha skiftet navn til Høybråten arbeidersamfunn. Det har nå adressa Folkvangveien 26, etter å ha skifta fra den opprinnelige adressa Høybråtenveien 49. Forsamlingshuset ble oppført for Høybråten nybyggerforening, som senere ble Høybråten arbeidersamfunn da foreningen meldte seg kollektivt inn i Arbeiderpartiet. Tidligere ble bygningen brukt som samfunnshus og lokalkino. Det er i 2010-åra sterkt ombygd, og brukes som servicesenter for nærområdet og utleielokale.   Les mer …

Arbeidsløses forening (De Arbeidsløses forening) i Lørenskog kommune ble stiftet i 1925. Som andre kommuner slet Lørenskog med høy arbeidsledighet, og det store antallet innflyttere til kommunen gjorde ikke saken bedre. Foreningen var dominert av Lørenskog kommunistlag, som var det partiet som lovte mest i sosialpolitikken. Arbeidsløses forening var involvert i opptøyene i forbindelse med herredsstyremøtet i Lørenskog 10. februar 1930. De arbeidsløse hadde møtt fram for å diskutere arbeidsløsheten, nødsarbeid og pengebidrag, men oppnådde ingen konkrete løfter fra de folkevalgte. Dette medførte at lokalet ble stormet av folk som hadde stått utenfor og ventet. Møtet måtte avbrytes, men da det atter kom i gang, ble det ikke gått tilbake på noen vedtak. Derimot fikk saken et etterspill for sju av de mest aktive demonstrantene, som alle ble dømt til fengselsstraffer på mellom 90 dager og fem måneder.   Les mer …

Ukas bilde

Mal:Utvalgt bilde 2024-23

Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien har over 2 millioner besøk i året og akkurat nå 73 430 artikler og 210 425 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...