Cissy Mathiesen

Cissy Mathiesen (født i Fredrikstad 1. april 1872, død s.st. 8. april 1955) representerte partiet Høyre eller «Moderat-konservativ Gruppe» i Fredrikstad bystyre i perioden 1902-1907. Sammen med Natalia Bing, også fra Høyre, og Ingertha Johnsen og Josefine Johansen fra Avholdsgruppen, var hun en av de første kvinnene som ble valgt inn i Fredrikstad bystyre. Cissy var medlem av fattigstyret i en årrekke. I 1909 ble hun vara for overligningsmennene, og fra 1910 ble hun overligningsmann i Fredrikstad. Hun var også styremedlem for Fredrikstad Guttehjem.

Cissy Mathiesen

Bakgrunn

Cissy (Marie Cecilie) var datter av en av Fredrikstads mest velstående kjøpmenn, trelastgrosserer Anders Ferrand Kiær (1825-1898) og hans første kone Martine Cappelen (1828-1875). Moren døde da Cissy og tvillingsøsteren Anna Margrethe var tre år gamle. Etter morens død flyttet familien til Kristiania. Faren giftet seg på nytt i 1881 med Sofie Hedvig Rebekka Boye.

Anders Ferrand Kiær var en pioner innen norsk trelastindustri og en av hovedmennene bak oppbyggingen av sagbruksvirksomheten i Fredrikstad. Sammen med to brødre og en fetter grunnla han trelastfirmaet And. H. Kiær og Co i 1860. I 1875 hadde Kiærs brug nesten 500 mann i arbeid og 20 år senere var det fortsatt det største trelastbruket i Norge. Han var Fredrikstads desidert rikeste mann mens han bodde i byen. Cissy vokste opp med en hel stab av tjenere, med husjomfru, kokke, stuepike og barnepike og vaskepike.

Giftemål

I 1894 giftet hun seg med Arthur Mathiesen (f. 1868). Arthur var sønn av Haaken Christian Mathiesen og Louise Julie Jeanette Larpent til Linderud gård i Aker. Som Cissy, hadde Arthur vokst opp i en betydningsfull industrigründerfamilie. Faren drev skog- og trelastbedriften Tostrup og Mathiesen, sammen med Christopher H. Tostrup. Bedriften var forøvrig den høyest lignede bedriften i Christiania i begynnelsen av 1870-årene. I tillegg var Haaken engasjert i en rekke virksomheter utenfor egen bedrift og blir omtalt som en av dem som ledet norsk næringsliv inn i den moderne industrialder. Arthur gikk i sin fars fotspor. Han kom til Fredrikstad i 1883 sammen med sin eldre halvbror, Haaken Larpent Mathiesen. De startet firmaet Nielsen, Mathiesen og Co. og ti år senere overtok Arthur driften av Fredriksstad Dampsag under navnet Arthur Mathiesen & Co. Senere kjøpte han også Narnte Brug og Capjons sagbruk i Fredrikstad.

Familien Cissy og Arthur Mathiesen tilhørte absolutt Fredrikstads elite av velstående og innflytelsesrike kjøpmenn. De bodde i Skolegaten i Fredrikstad, først i den omlag 500 kvadratmeter store villaen «Morgensol» før de flyttet til eiendommen «Bellevue» i 1916. Denne eiendommen var på 10,5 mål og den største i Skolegaten, en gate hvor mange av de rikeste og mest betydningsfulle kjøpmennene i byen bodde. Her levde de et liv med store selskaper, jakt, ridning og klassisk musikk. Cissy hadde fått øya Rauer i morgengave av sin mann, et sted som egnet seg godt for både hare- og rådyrjakt.

Veien inn i politikken

Veien inn i politikken var antakelig ikke så lang for Cissy. Hun kom fra et miljø og en familie hvor flere var engasjert i politikk og samfunnsliv. Arthur hadde en rekke kommunale tillitsverv. I flere år var han medlem av Fredrikstad bystyre og overformynder i Fredrikstad. Flere eksempler er svogeren Peter Collett Solberg, gift med Cissys tvillingsøster, som var stortingsrepresentant for Høyre i perioden 1898-1906 og Arthurs bror, Christian P. Mathiesen, som også var stortingsrepresentant for Høyre (1901 til 1903). Han ble senere statsråd og sjef for landbruksdepartementet. Diskusjoner om politikk, handel og samfunnsliv var trolig en del av hennes hverdag, og noe hun var familiær med.

Da kvinner ble gitt adgang til å stemme ved kommunevalg i 1901, innkalte de forskjellige partiene i Fredrikstad til møte for å mane til valgdeltakelse og for å verve kvinnelige kandidater til kommunestyret/bystyret. Byens «conservative Mænd og Kvinder» møttes til møte 2/10 1901 for å drøfte organiseringen av valget. Det ble bla. bestemt å danne en felles valgliste hvor både menn og kvinner ble oppført. Det ble dessuten vedtatt å opprette en kvinnelig arbeidskomité som Cissy Mathiesen ble leder av. I tillegg til Høyre stilte Venstre, Totalavholdspartiet og Arbeiderpartiet lister til valget. Selve valget foregikk 2. desember. Det resulterte i 28 representanter for Høyre i kommunestyret. To av disse var kvinner, nemlig Cissy Mathiesen og Natalia Bing. Blant de fjorten suppleantene var det hele fire kvinner: Fru Hanna Mørch, Frk. og lærerinne Nathalia Lund, Fru Jenny Stousland og Enkefru Andrea Christensen. Også Ingertha Johnsen og Josefine Johansen ble innvalgt for Avholdsgruppen.

Familiemedlemmer har beskrevet Cissy som en livlig, frilynt og utadvendt dame med mye humør og treffende replikker. Både hun og mannen skal ha vært meget sosialt engasjert.

Kilder

Litteratur

Eksterne lenker


  Cissy Mathiesen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.