Loesmoen Vel

Loesmoen Vel er en velforening for huseiere og leieboere på Loesmoen i HokksundØvre Eiker. Medlemsmassen består av omkring 1000 husstander (2009).

Den gamle kiosken på velplassen
Foto: Erik Østerud


Stiftelsen og de første årene

Foreningen ble stiftet 1946 på initiativ fra apoteker Haakon Hench, bademester Rasmus Jordahl, industriarbeider Knut Holst, disponent Erland Eriksen og lokfører Johannes Grosvold. I invitasjonen skrev følgende: "De samfundsgoder, som flere av vår bygds tettbebyggede strøk idag nyter godt av, skyldes alene det framsyn, som enkelte mennesker innen de forskjellige strøk har hatt, og forståelsen av at en sammenslutning alene kan løse de store (og små) oppgaver innen kretsen. Enkeltvis duger det ikke å løse kjempeopgaver, bare ved å "løfte i flokk".

Stiftelsesmøtet ble holdt 13.juni 1946, og fra starten var det 51 medlemmer. Det var spesielt tre saker som sto på dagsorden ved stiftelsen: Gatelys, vanntilførsel og kloakk. Gatelys med 15 lyktestolper sto ferdig alt høsten 1946, etter at styret hadde kausjonert for et lån på kr.1200,-. Vann og kloakk fikk Loesmoen i 1953, og tre år seinere ble nettet utvidet slik at det omfattet alle innbyggerne.

I løpet av de første årene ble det også opprettet egen søppelplass ved Loe Bruk for velforeningens medlemmer. For barna ble det opparbeidet en leikeplass, som sto ferdig i 1952, og en skøytebane som ble tatt i bruk fire år seinere. Begge deler lå på den nedlagte travbanen Loesmoen landbane, og det skulle vise seg å bli starten på det som i dag er Loesmoen Idrettspark.

I 1960 vant velforeningen fram med en av sine store kampsaker, nemlig asfaltering av riksvei 283, som den gang gikk tvers igjennom boligområdet. Det ble også reist krav om fortau, men isteden ble løsningen å sette opp skolebuss til Hokksund fram til riksveien på slutten av 70-tallet ble lagt om til en ny trasé utenom boligområdet. Først i 2009 kom det fortau langs Loesmoenveien.

Av andre tiltak som foreningen fikk gjennomført på 60-tallet, var byggingen av telefonkiosk, som kom i 1968. Velforeningen sto også bak brøyting av skiløype til Røkebergtjenn og tenning av julegran, som var en tradisjon i mange år.

Velplassen

På midten av 1960-tallet var mange av de opprinnelige oppgavene løst. Det kom da fokus på arbeidet for å bevare friområdet på Sandenlanda langs Drammenselva. Dette var et område som innbyggerne på Loesmoen hadde brukt til klesvask og bading, til fiske, søndagskaffe og St.Hansfest. Siden slutten av 50-tallet hadde Hokksund Sommerteater holdt til her, og det populære Rockehjulet ble arrangert her i sommermånedene. Nå var imidlertid området truet av en stadig industriutbygging, som flere steder strakte seg helt ned mot elva. Dette hadde pågått gradvis i hele etterkrigstida, da Loesmoen var ett av hovedområdene for ny industrietablering. Flere steder var det fylt masse ut i elva, og den flotte badeplassen ved Spunsgarden var helt ødelagt.

På midten av 60-tallet kom det en reaksjon mot dette. St.Hansfeiringen ble gjenopptatt i 1965, etter en formidabel dugnadsinnsats på Sandenlanda. Området ble nå også kjent som Velplassen. Velforeningen hadde i mange år et godt samarbeid med Øvre Eiker Natur-og Miljøvernforening, og i 1972 lyktes det å få omgjort reguleringsplanen, slik at det skulle bli et sammenhengende grøntareal langs elva fra Loe Bruk til grensen mot Nedre Eiker kommune ved Steinberg.

I 1977 ble det inngått avtale med grunneier Jon Sanden, som stilte området gratis til disposisjon for Velforeningen. Året etter ble det bygd bru over til Nedre Sandøra, også kalt Tjuvøya, og anlagt lysløype rundt på øya. Foreningen har helt siden starten hatt et godt samarbeid med industribedriften OSO om Velplassen, og etter hvert har også andre industribedrifter støttet opp om utviklingen av dette området.


Velhus med barnehave og ungdomsgruppe

 
Velforeningens ungdomsgruppe i 1977

I 1972 ble Loesmoen landbane solgt til industribedriften Norsk Kabelfabrikk. Som kompensasjon for dugnadsarbeid ved travbanen gjennom mange år, fikk Loesmoen Velforening da overta den gamle Travbanerestauranten samt en sum på kr.300.000,-. Bygningen ble satt i stand som Velhus, som også ble finansiert gjennom salg av gaveobligasjoner á kr.25,-. Her ble det også startet barnehave, noe Velforeningen hadde arbeidet for helt siden 1950-tallet. Samtidig ble Velhuset brukt som ungdomshus, og i flere år hadde Velforeningen ungdomsgruppe med stor aktivitet. På slutten av 70-tallet hadde ungdomsgruppa over 80 medlemmer. Den arrangerte både diskotek for ungdommen og pensjonistfester for de eldre. Det ble også arrangert bingo, som ga inntekter som i mange år finansierte driften av huset.

I tilknytning til Velhuset ble det bygd en barneskibakke og opparbeidet fotballbane. Dette anlegget ble seinere overtatt av Loesmoen Idrettslag.

Da bingodriften ble lagt ned på begynnelsen av 1980-tallet, hadde ikke Velforeningen økonomi til å fortsette driften av Velhuset. I 1984 ble huset overtatt av Øvre Eiker kommune.

Loesmoen Elvepark

 
Loesmoen Elvepark ved brua til Tjuvøya

På midten av 1980-tallet var det fortsatt debatt om bruken av områdene langs Drammenselva. I tillegg til industri-interessene, var det forslag om å bygge en stor kommersiell fritidspark på Hagaøya. Velforeningen engasjerte seg sterkt i kampen mot dette, og i 1987 avviste kommunestyret disse planene og holdt fast ved at det skulle være friområde langs elva.

To år seinere, i 1989, fikk arbeidet for en elvepark en ny giv gjennom den store "Elvepakke Drammen", der målet var å gjøre elva reinere og mer tilgjengelig for allmenheten. Staten løste ut grunneierne på Hagaøya, og kommunen eksproprierte tomter på Loesmoen for å hindre at private eiere satte opp gjerder som hindret ferdselen. I 1993 sto det ferdig en sammenhengende gangsti langs elva, slik det var lagt opp tili reguleringsplanen fra 1972. To år seinere ble den forlenget med bru over Loeselva ved Steinberg, slik at elvestien nå går fra Hokksund til Mjøndalen. Samtidig kom det belysning langs hele stien.

Også de siste årene har foreningen fokususert på Loesmoen Elvepark, som har blitt rustet opp gjennom samarbeid med Øvre Eiker kommune, men først og fremst gjennom en stor dugnadsinnsats. Det arbeides nå for å få bru over til Hagaøya, samt å forlenge stien oppover Nøsteelva med en planfri krysning av jernbanen.


Ledere

  • Haakon Hench 1946-52
  • Martinius Ødenes 1953-56
  • Olaf Helgerud 1957-59
  • Gunnulf Oskasin 1960-61
  • Egil Storhaug 1962
  • Svein Wold 1962-64
  • Erling Nordskog 1965-66
  • Rolf Haldorsen 1967-68
  • Ivar Alstad 1969
  • Rolf Haldorsen 1970-71
  • Erik Østerud 1996
  • Sigmund Olsen 1997


Æresmedlemmer

  • Haakon Hensch, utnevnt 1955
  • Erland Eriksen, utnevnt 1971
  • Rasmus Jordahl, utnevnt 1971
  • Knut Holst, utnevnt 1971
  • Erik Østerud, utnevnt 1981
  • Rolf Knivestøen, utnevnt 1996
  • Tormod Woldstad, utnevnt 1996
  • Magnar Eide, utnevnt 1996



Kilder

  • Erik Østeruds samling av brev, referater, avisutklipp og annen dokumentasjon om Loesmoen Vel
  • Loesmoen Vels nettsider


  Loesmoen Vel inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!