Birger Strømsheim

Birger (Edvin Martin) Strømsheim (født 11. oktober 1911 i Sykkylven, død 10. november 2012 i Oslo) vokste opp i Ålesund. Han var medlem av Kompani Linge og deltok under Tungvannsaksjonen mot Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan. Strømsheim var en av de seks mennene i den delen av aksjonen som ble kalt Operasjon Gunnerside, og en av de tre sabotørene som var inne i selve tungvannsfabrikken. Han deltok seinere i Fieldfare-operasjonen i Tafjordfjella, der målet var å forberede et angrep på tyske forsyningslinjer ved Romsdalen.

Fra venstre Olav Aarsæther, Birger Strømsheim og Joachim Rønneberg. Foto utlånt av Joachim Rønneberg
Birger og Aase Liv Strømsheims gravminne på Nordstrand kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Etter krigen var Strømsheim bosatt på Østlandet. Ifølge Oslo Adressebok for 1965/66 bodde han i Konvallveien 32B i villastrøket Sogn/Nordberg. I adresseboka er han titulert som «byggmester (Fjeldhammer Brug)». På sine eldre dager bodde Strømsheim på Nordberghjemmet i Oslo. Han var gift med Aase Liv Strømsheim (1912-97), og de fikk barna Birger Dag og Liv Kristin.

I forbindelse med Strømsheims død i 2012 uttalte Joachim Rønneberg, leder for tungtvannsaksjonen, følgende til NRK Møre og Romsdal:

Birger var eldstemann i gruppa, og var vel nesten som en far for oss. En veldig rolig og avbalansert person, som jeg satte enorm pris på. Det varma meg om hjertet at vi fikk han inn i gruppa vår. Vi var på jakt etter en rutinert person som vi kunne ha tillit til. Birger var midt i blinken, og vi samarbeidet på en glimrende måte.

Rønneberg, som også var fra Ålesund, kjente Strømsheim fra like før krigen, og ble veldig glad da de ble gjenforent i London.

Birger Strømsheim fikk flere utmerkelser for krigsinnsatsen sin. Han ble to ganger tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren; han fikk Deltakermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70 årsmedalje. Av utenlandske dekorasjoner mottok Strømsheim den britiske Military Medal, den amerikanske Frihetsmedaljen med bronsepalme og de franske dekorasjonene Æreslegionen og Croix de Guerre (med palme).

Kilder og litteratur


  På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.