Bratsbergbanen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:


== Historie ==
== Historie ==
Fram til Bratsbergbanen åpnet, gikk [[Norsk Hydro]]s godstrafikk fra [[Rjukan]] på strekningen mellom Notodden og utskipningen i Skien på lektere på [[Telemarkskanalen]], en strekning på 54 km.
Tinnosbanen sto for godstrafikken til Notodden og fram til 1. juli 1920 var denne en privat jernbane for Hydro som dekket selskapet transportbehov mellom Rjukan og havnen på [[Menstad]]. Vanlig trafikk ble igangsatt i 1917 og i 1920 ble banen offisielt en del av Bratsbergbanen.
Fra 1. juli 1920 til 1. juli 1955 tilhørte Bratsbergbanen, inklusive Tinnosbanen baneselskapet [[Tinnoset-Porsgrunnbanen]] (banemerke T.P.B.), hvor staten eide 55 % og Norsk Hydro 45 %. Dette selskapet eksisterte fram til 1. juli 1955, da hele strekningen ble en ren statsbane.


== Stasjoner ==
== Stasjoner ==

Sideversjonen fra 6. jul. 2020 kl. 09:04

Bratsbergbanen er idag den 44 kilometer lange jernbanestrekningen fra Porsgrunn til Nordagutu, hvor den har forbindelse med Sørlandsbanen. Det var tidligere en betegnelse på den 93 km lange forbindelsen til Tinnoset stasjon og omfattet da hele Tinnosbanen.

Fra Porsgrunn og Skien har Bratssbergbanen i dag forbindelse med Vestfoldbanen. Denne sørlige delen inngår trafikkmessig i Vestfoldbanen og er således en del av intercitynettet på Østlandet. På strekningen Skien – Nordagutu er det persontogene mellom Grenland og Notodden som dominerer.

Den ble elektrifisert i perioden 1936/1949 og fjernstyrt fra 1972.

Historie

Fram til Bratsbergbanen åpnet, gikk Norsk Hydros godstrafikk fra Rjukan på strekningen mellom Notodden og utskipningen i Skien på lektere på Telemarkskanalen, en strekning på 54 km.

Tinnosbanen sto for godstrafikken til Notodden og fram til 1. juli 1920 var denne en privat jernbane for Hydro som dekket selskapet transportbehov mellom Rjukan og havnen på Menstad. Vanlig trafikk ble igangsatt i 1917 og i 1920 ble banen offisielt en del av Bratsbergbanen.

Fra 1. juli 1920 til 1. juli 1955 tilhørte Bratsbergbanen, inklusive Tinnosbanen baneselskapet Tinnoset-Porsgrunnbanen (banemerke T.P.B.), hvor staten eide 55 % og Norsk Hydro 45 %. Dette selskapet eksisterte fram til 1. juli 1955, da hele strekningen ble en ren statsbane.

Stasjoner

Kilder