Nytt emne

Velkommen

Velkommen ombord, Kallrustad! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien». Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no vil skille seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-) Olve Utne 4. apr 2008 kl. 14:11 (CEST)

Norsk lokalhistorisk institutt ønsker deg velkommen som bruker! --Kristian Hunskaar 5. apr 2008 kl. 00:25 (CEST)
Jeg slutter meg til resten av folket her, med en liten oppfordring sånn på tampen: Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er, og det ville være artig om du fortalte litt om dine interesser også på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skulle det dukke opp noe du lurer på, er det bare å stikke innom en av diskusjonssidene våre, så kan vi prøve å løse / fikse det :) Siri Johannessen (Siri J) 8. apr 2008 kl. 15:17 (CEST)

Oppdelt kategori

Jeg delte opp Kategori:Nedlagte skoler i Østre Toten. Årsaken er at vi forsøker å unngå å bli for spesifikke, fordi vi da kan bruke dynamiske lister til å finsortere, og står friere til å lage forskjellige utplukk enn hvis kategoriene er for finsilte. Skal man ha en oversikt over nedlagte skoler i en kommune kan man bruke {{kategorisnitt|Skoler i Østre Toten|Nedlagte skoler|tittel=Nedlagte skoler i Østre Toten}}, så dukker de opp. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 14:54 (CEST)

OK! Kommer til å lage flere artikler om nedlagte skoler etter hvert, så da kan det sikkert bli aktuelt med finere sortering. Mvh. Trond Nygård (Kallrustad)

En fordel med de dynamiske listene er at det kan lages større kombinasjoner på en enkel måte. Slenger man på litt mer i malkoden jeg nevner over er det lett å inkludere flere kommuner, og vi kan også bruke andre kriterier for å vise informasjon slik at den passer i mange sammenhenger. Det er også en fordel om alle skolene i en kommune, eksisterende og nedlagt, ligger i samme kategori, ettersom vi kan regne med at mange lesere ikke kjenner til om skolen er nedlagt eller ikke; f.eks. kan de har kommet over skolenavnet i slektsforskningssammenheng, og aner ikke noe om stedets skolehistorie. Kommer det mange artikler om skoler i en kommune er tiden kanskje også inne til å lage en oversiktsartikkel, som «Skoler i Østre Toten» eller «Østre Totens skolehistorie», og da kan man bruke slike lister for å lage navigasjonsmaler helt ettersom det passer i forskjellige avsnitt. Dersom det blir veldig mange artikler i en kategori er hovedregelen at vi først går over til å dele inn på fylkesnivå; kirker er f.eks. sortert etter fylke. For de som er vant til Wikipedia er dette litt fremmed, men erfaringen så langt er at det gir oss mye mer frihet til å sortere informasjon etter behov som oppstår underveis. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 16:16 (CEST)
Hvis du kikker på en av skoleartiklene nå ser du navigasjonsmalen som er laget, som erstatter den samlede kategorien. Jeg sier ikke at vi må ha den der, men jeg la den inn fordi det er greit å få konseptet illustrert. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 16:20 (CEST)

Stoff fra til Wikipedia

Jeg ser at Johan Christian Collett er identisk med http://no.wikipedia.org/wiki/Johan_Christian_Collett. Det er brukeren Mattin som har skrevet den der, og hvis du ikke er identisk med den brukeren er det viktig at den merkes med {{Wikipedia}} så den blir riktig lisensiert. Jeg vet ikke om dette også gjelder andre artikler du har lagt inn, så det bare ved en tilfeldighet da jeg tok en rask kikk etter fødsels- og dødår på Collett. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. apr 2008 kl. 22:37 (CEST)

Oops, jeg hadde blingset på tidspunktene &ndash det er den andre veien dette går, da Wikipedia-artikkelen kom et par timer etter. Men spørsmålet om du er identisk med Mattin er fortsatt aktuelt; ellers må denne merkes med opphav på Wikipedia. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. apr 2008 kl. 22:39 (CEST)

Jeg og Mattin er identiske! Har laga noen artikler som kan være aktuelle på både Wikipedia og Lokalhistorie. Ellers lurer jeg på om det finnes noe dokument eller grunnleggende diskusjon om hva som bør stå i "vanlig" Wikipedia og den nye, lokalhistoriske wikien. Etter det folk ved NLI sier, skal artiklene på deres wiki være både lokale og historiske. Men er dette i tråd med praksis til nå? Har bl.a. merka meg artikkelen om Nittedal, som nok er kopiert fra moder-Wikipedia, uten å ha fått tilført en historisk dimensjon. Tilsvarende legges det fortsatt ut svært mye superlokalt stoff på Wikipedia. Jeg har sjøl vært en av synderne på det området, men etter at jeg hørte om den nye lokalhistoriske wikiene, skriver jeg disse artiklene heller på lokalhistorie-wikien. Mvh. Trond Nygård (Kallrustad).

Noen av artiklene som er kopiert over er i liten grad bearbeidet. Nittedal er et eksempel på at det ikke er gjort noe særlig, mens andre har gått gjennom større tilpasninger – Moss er et eksempel på det. Det jeg har begynt med er at når jeg kopierer skjærer jeg det ned, men jeg har også i økende grad begynt å bruke Wikipedia som kilde for nye artikler. Å skjære ned er en fordel ofte, fordi det betyr at vi har den mest grunnleggende informasjonen på plass, men samtidig er det ikke lagt føringer for hvordan artikkelen skal utvikle seg. Det er en del prøving og feiling i denne fasen, men jeg tror vi er på vei til å finne vår form og vårt format. Når det gjelder det lokale er det noen unntak, vi trenger også en del bakgrunnsmateriale på generelle temaer, men også disse kan jo noen ganger gis et lokalt preg ved å vise til eksempler. Lokalt stoff på Wikipedia kan med fordel kopieres hit, særlig med tanke på at det kan bli slettet eller fullstendig omskrevet der. Chris Nyborg (Cnyborg) 14. apr 2008 kl. 10:16 (CEST)
I og med at denne wikien har mer fokus på identifiserte brukere så vil denne kunne brukes for å gi kredibilitet til opplysningene. Wikipedia kan dermed bruke stoff som står på denne wikien fordi noen går god for riktigheten av stoffet. På denne wikien vil imidlertid stoffet kunne gå ned på et langt mer lokalt nivå, og også ha en langt mer detaljert beskrivelse av forhold i historien. Wikipedia er derfor de store linjer, uten å gi noen åpning for original forskning. Lokalwikien har de lokale forholdene med historiske linjer og tillater original forskning. — John Erling Blad (Jeblad) 14. apr 2008 kl. 13:58 (CEST)

Artikler om gårder

Hei! Du har bidratt med utrolig mye på kort tid, og NLI håper det fortsetter. Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at når det gjelder artikler om gårder, vil det som regel være nødvendig med tillegg i artikkeltittelen for å skille gårder med samme navn. Skattum finnes f.eks. mange steder. Slik du har gjort med Fjell (Østre Toten), er utmerket. --Kristian Hunskaar 18. apr 2008 kl. 13:00 (CEST)

Takk, skal huske på det. Det er vel en tre-fire Skattum-garder (+ minst to bygårder!). Legger nå inn Åsmundrud, og det navnet finnes også andre plasser på Østlandet. Trond Nygård

Vi kan vel tenke på å opprette en Østre Toten-portal, det er såpass mye stoff at det blir bra rotasjon på artikler. Det går an å gjøre det på en måte som praktisk talt ikke krever vedlikehold; først når det er interesse fra de som jobber med området er det aktuelt å begynne å lage et eget design på ting og legge mer arbeid i det. Da vil informasjonen om kommunen bli presentert på en måte som kan lokke flere til å lese det, og flere til å bidra. Jeg kan se på det senere; kanskje vi kan kikke på det som øvelse på kurs som skal holdes på lørdag. Du kan forøvrig signere innlegg på diskusjonssider med å skrive ~~~~ eller trykke på signaturknappen over redigeringsvinduet. Chris Nyborg (Cnyborg) 18. apr 2008 kl. 13:18 (CEST)
Spennende hvis det blir en egen portal. Også Gjøvik kan nok være en kandidat her. I forbindelse med byjubileet i 2011 kan det bli aktuelt å lage et digitalt byhistorisk leksikon. Jeg markedsfører denne wikien som stedet å legge det stoffet. Trond Nygård
Flott. Da gjør jeg en del forarbeid i kveld, og i morgen kommer jeg til å bruke det som kursstoff å lage portalen. Chris Nyborg (Cnyborg) 18. apr 2008 kl. 15:20 (CEST)

Portal er opprettet: Portal:Østre Toten. Inntil det igjen er mulig å laste opp bilder ligger NLIs logo for å fylle opp plassen og gi et lite avbrekk. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. apr 2008 kl. 22:18 (CEST)

Ny ordning med mal

For å unngå å måtte opprette stadig nye maler er {{Nedlagte skoler}} opprettet. Den legges inn ved å skrive {{Nedlagte skoler|stedsnavn}}, f.eks. {{Nedlagte skoler|Østre Toten}} eller {{Nedlagte skoler|Gjøvik}}. Den vil fungere i alle tilfeller hvor det finnes en kategori for skoler i området som har minst én artikkel om en nedlagt skole. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. mai 2008 kl. 16:15 (CEST)

Bilde

Bilde:Kalender-72.jpg er det ikke angitt noen lisens. Det er viktig at vi får det på plass av hensyn til det juridiske; en kalender som dette er beskyttet av opphavsretten, og vi trenger derfor at den blir frigitt under en passende lisens. Det er påbegynt en hjelpeside på Lokalhistorie:Bildelisensiering. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. mai 2008 kl. 16:15 (CEST)

Fødsels- / dødsdato ikke oppgitt

Jeg fjernet kategorier for manglende fødsels- og dødsdato fra et par artikler. På Wikipedia ser de ikke ut til å ha noen effekt utover at de forvirrer noen, men samtidig er det en interessant opplysning når det gjelder personer hvor vi med rimelig sikkerhet kan finne datoene. Jeg lurer på om vi skal lage et par maler for dette, som ikke vises i artikkelen men som hentes inn på en dynamisk vedlikeholdsliste. Det er også mulig å sortere ut enkeltkategorier som malene er kombinert med, slik at vi f.eks. kan samle en liste over folk fra forskjellige deler av landet med manglende informasjon, eller f.eks. idrettsutøvere slik at sportsidio... sportsentusiaster kan fylle inn hullene. Det kan settes opp veldig enkelt, jeg prøver å lage noe på det i morgen. Er litt for sliten etter innspurt med karaktersetting i dag til å drive med fikling, så jeg gjør noe rutinearbeid nå. Chris Nyborg (Cnyborg) 12. jun 2008 kl. 23:18 (CEST)--


Endring av kategorinavn

Hei. Var litt sløv da jeg la inn de siste artiklene fra Østre Toten. La inn kategorier for Foreninger i Østre Toten og Forsamlingshus i Østre Toten uten å legge til kommune. Kan jeg lett endre dette sjøl, eller er det bare administratorer som har denne retten? Trond Nygård (Kallrustad) 13. jun 2008 kl. 8:55 (CEST)--

En administrator må slette kategoriene, jeg tar det. Chris Nyborg (Cnyborg) 13. jun 2008 kl. 09:59 (CEST)

Veileder

Velkommen som veileder. Du skal nå kunne se røde utropstegn på Siste endringer på bidrag som ikke har blitt sjekket. Går du til endringen (trykk på «diff» eller «forrige») får du under tidsangivelsen lenken «Godkjenn endringen». Hvis alt er i orden trykker du på den, og utropstegnet forsvinner fra listen. Fordi bidrag fra administratorer autogodkjennes er det ikke mange slike om dagen, men du finner dem blant annet på noen av dine egne bidrag gjort før du ble veileder. Hvis det bare er lagt inn en artikkel, uten at det er gjort flere redigeringer i den, får du en lenke nederst, «Godkjenn denne siden». Vi må vurdere å endre dette til «Merk som patruljert» eller «merk som sjekket», for det er en fordel å trykke på lenke også dersom noe er galt, såfremt man selv straks retter det opp. Per i dag er ikke denne prosedyren så viktig, fordi det er få som går i hverandres fotspor. Men etterhvert, når det blir flere veiledere og flere bidragsytere, blir det viktig at man fjerner utropstegn slik at andre vet at de er sjekket og slipper å gå dit.

Det var det tekniske, det viktigste med rollen er jo å være en veileder og sikre god kvalitet på wikien. Skulle du ha spørsmål om tekniske ting underveis er det bare å si fra. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. jun 2008 kl. 19:36 (CEST)

Øyvind Bjørnson

Hei :) Så du ga ham kategorien "norske historikere", jeg fjernet "norske" da vi etter hva jeg vet går ut fra at alt uten nasjonalitetsangivelse er norsk - og kun gir folk fra andre land et slikt kjennetegn. God uke! Siri Johannessen (Siri J) 28. jul 2008 kl. 11:54 (CEST)

Takk skal du ha! Unødvendig å gi ham den nasjonale merkelappen! Ha ei fin uke og en god seinsommer sjøl. Trond Nygård 28. jul 2008 kl. 12:10 (CEST)
Helt ok! Et praktisk tips til ;) Om du vil lage innrykk på diskusjonssider eller andre steder, kan du gjøre det rimelig enkelt ved å bruke kolon (et eller flere), bare ta en titt på den lille endringen min her - og hvordan jeg gjorde det med dette innlegget. Kan du forresten ta en titt på Diskusjon:Ludvig Skjerven? Det er noe som for meg ble hengende i svevet der :) Siri Johannessen (Siri J) 28. jul 2008 kl. 12:14 (CEST)
Fant en til, Otto Hjort Friis, vet du noe om dødsår? Om ikke er han en av de eldste arkitektene jeg har vært borti hittil :) Siri Johannessen (Siri J) 28. jul 2008 kl. 12:46 (CEST)
Har dessverre ikke noe dødsår; han er nok betydelig eldre enn Sverre Fehn! Trond Nygård 28. jul 2008 kl. 12:50 (CEST)
Godt, godt :) Du kjenner dine arkitekter (Fehn er en god en...) Siri Johannessen (Siri J) 28. jul 2008 kl. 12:57 (CEST)

Alf Mjøen

Hallo :) Problemet med bildet er dels løst, wikien likte ikke filnavn med ø dumt nok. Jeg lastet opp på nytt, etter å ha endret bokstaven til o - Bilde:Mjoen.jpg. To ting kan vi gjøre - vil du oppdatere min versjon med lisenser, kategorier og slikt er det greit, om du heller vil ta hele greia selv er det og greit. Uansett tror jeg det er bra å slette Mjøen.JPG siden den ikke virker... Avventer svar før jeg setter igang ;) Siri Johannessen (Siri J) 5. aug 2008 kl. 10:54 (CEST)

Fint at du klarte å løse dette! Jeg kan gjerne bare oppdatere din versjon m.h.t. lisenser. Bare slett Mjøen.JPG. Trond Nygård 5. aug 2008 kl. 11.05 (CEST)
Greit, da sier vi det slik ;) Jeg ser og at du bruker ulike gåseøyne, den typen som folk sier skal være typografisk korrekt finner du under knappen   over redigeringsvinduet ;) Siri Johannessen (Siri J) 5. aug 2008 kl. 11:09 (CEST)

Glassverksgata

Hei igjen Trond, har flyttet litt på den :) Den fikk og en omdirigering fra Knivstikkeren. Gjorde det slik fordi det virker være enklere å søke på - og dermed å finne - på denne måten. Noe som kan skje senere, er at Glassverksgata flyttes til Glassverksgata (Gjøvik). Den siste formen er grei når gata finnes på flere steder - henger du med i svingene, eller er jeg for kortfattet her? :) Siri Johannessen (Siri J) 5. aug 2008 kl. 14:05 (CEST)

Mjøsmuseet

... er en ille rød lenke :) Har du mulighet og lyst til å skrive noen linjer? Fotoene lenker også dit, så det hadde vært ille bra :) Siri Johannessen (Siri J) 14. aug 2008 kl. 12:10 (CEST)

Suverent! Takker :) Siri Johannessen (Siri J) 14. aug 2008 kl. 12:47 (CEST)
Fort og gæli. Limte inn min egen artikkel fra Wikipedia. Kan sikkert utbedre litt når høvet byr seg.----Trond Nygård (Kallrustad) 14. aug 2008 kl. 12:54 (CEST)
Liten ting til :) Ser du av og til laster opp bilder fra museets samlinger, vil du kategorisere dem med Kategori:Mjøsmuseet? Da er det litt enklere å beholde oversikten :) Siri Johannessen (Siri J) 20. aug 2008 kl. 12:52 (CEST)
Meget fornuftig! Ser for øvrig at bildet i artikkelen om Bjugstad skole har en uheldig plassering, da det kommer rett under Nedlagte skoler. Du har herved min fummmakt til å forbedre denne plasseringa! ----Trond Nygård (Kallrustad) 20. aug 2008 kl. 12:58 (CEST)
Har prøvd, men er ikke helt fornøyd :) Siri Johannessen (Siri J) 20. aug 2008 kl. 13:12 (CEST)
Dette ser slett ikke verst ut! --Trond Nygård (Kallrustad) 20. aug 2008 kl. 13:46 (CEST)
Glad du er tilfreds :) Siri Johannessen (Siri J) 26. aug 2008 kl. 15:39 (CEST)

Vognfabrikker og parenteser

Du, jeg forundret meg litt over hvordan du navnga den artikkelen - har det vært flere fabrikker på Gjövik ved samme navn? Siri Johannessen (Siri J) 26. aug 2008 kl. 15:39 (CEST)

Hei. Det har vært flere vognfabrikker på Gjøvik, men den viktigste grunnen til parentesen er at fabrikken brukte H.H. Lingjerde som undertittel i firmanavnet.--Trond Nygård (Kallrustad) 27. aug 2008 kl. 08:45 (CEST)
Aha :) Flere med samme navn - eller andre navn? (kan vi trenge en pekerside etterhvert? Se Bø kirke for eksempel) Hva med evt. omdirigering fra H.H. Lingjerde til fabrikken og? :) Oja - opphörte den, eller finnes den fremdeles? Beklager alle spørsmålene som kommer her :) God onsdag! Siri Johannessen (Siri J) 27. aug 2008 kl. 09:02 (CEST)

Bilder og kategorisering

Hei :) Artig bilde fra Belvedere! Har lagt til en kategori, bygninger i Gjøvik kommune, slik at det blir litt lettere å finne igjen. Lisenskategorien kommer til å bli en stor «sekk med det rare i» og Mjøsmuseets noe lignende ;) For å finne frem i hva som finnes om f.eks. Gjøvik, eller u-båter i Mjøsa er det en fordel med litt flere kategorier :) (jada, jeg er på bærtur med ubåtene :) ) God uke! Siri Johannessen (Siri J) 2. sep 2008 kl. 14:32 (CEST)

P.S. Evt. kan en mal opprettes som legges på Mjøsmuseets bilder, noe lignende har jeg laget til for Arne Stangebyes samlinger (Mal:Stangebyesamlingen) som faller under Fredrikstad Museum. Siri Johannessen (Siri J) 2. sep 2008 kl. 14:43 (CEST)
Heisann Siri!. Skal kikke på den malen du nevner.--Trond Nygård (Kallrustad) 2. sep 2008 kl. 14:45 (CEST)

I uke 38 lander bildet av lærere og elever ved Bjugstad skolehovedsiden som ukens bilde ;) Siri Johannessen (Siri J) 4. sep 2008 kl. 12:09 (CEST)

Vi gleder oss!--Trond Nygård (Kallrustad) 8. sep 2008 kl. 09:30 (CEST)

Hans Thomas Meinich

Kan du se litt mer på lenken til http://www.nsd.uib.no/polsys/ ? Den lander på en generell side, og jeg har lett etter Meinich uten å direkte se hvor jeg kan finne ham... Hjelp? Siri Johannessen (Siri J) 13. sep 2008 kl. 13:18 (CEST)


Budstikka

Nr. 1, årg. 1 25. september 2008

 

Velkommen som medarbeider på lokalhistoriewiki.no!   Velkommen som medarbeidar på lokalhistoriewiki.no!
Mange nye har registrert seg, høsten er her med mer innetid og dermed er det på tide med et treff (kurs).   Mange nye har registrert seg, hausten er her med meir innetid og dermed er det på tide med eit treff (kurs).
Denne gang holdes kurset lørdag 11. oktober kl 9-16 i NLIs lokaler i Observatoriegt. 1 B (nybygget bak Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleder er Chris Nyborg. Kurset vil være praktisk, med vekt på ting dere støter på underveis i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, maler osv. og det er rom for ønsker fra dere i dette. Mail gjerne Chris, eller skriv det nederst på siden der du kan melde deg på. Videre vil kaffe og te være innen rekkevidde i pausen, og det blir mulighet til å jobbe litt på egen hånd - med noen som ser litt over skulderen om ønskelig. Du kan også ta med ting du lurer på om det er enklere enn å beskrive dem med ord.   Denne gongen blir kurset halde laurdag den 11. oktober kl 9-16 i lokala til NLI i Observatoriegt. 1 B (nybygget attom Nasjonalbiblioteket) i Oslo. Kursleiar er Chris Nyborg. Kurset vil vera praktisk orientert, med vekt på ting de støyter på undervegs i wikiarbeidet. Stikkord er layout, bildeopplasting og -lisensiering, kategorisering, malar osv., og det er rom for ønske frå dykk i dette. Send gjerne Chris ein e-post, eller skriv det nedst på sida der du kan melde deg på. Elles vil det vera kaffi og te i pausen, og det blir mulegheiter til å arbeide litt på eiga hand — med nokon som ser deg litt over skuldra om du vil. Du kan ta med deg ting du lurer på òg om det er enklare enn å skildre dei med ord.
Datakapasiteten begrenser dessverre antall deltakere til ca. 30, men det kommer flere kurs (også andre steder i landet)! Selv om NLI har noen bærbare pc'er til disposisjon er det flott om dere som har mulighet for det, tar med egne bærbare pc'er. Det er trådløst nettverk i kurslokalene.   Datakapasiteten gjer dessverre at vi berre har plass til kring 30 deltakarar, men det kjem fleire kurs (inkludert andre stader i landet)! Sjølv om NLI har nokre berbare datamaskiner til disposisjon, er det flott om dei av dykk som kan, tek med eigne berbare datamaskiner. Det er trådlaust nettverk i kurslokala.
Ser frem til å møte dere!
Marianne Wiig, NLI
  Ser fram til å møte dykk!
Marianne Wiig, NLI

 


Diskusjonsforumet  |  Brukerinteresser  |  Hva er wikien ikke?

Willy Klevenberg

Hei :) Flyttet litt rundt på Wilhelm T. slik at han skal bli enklere å finne for den som søker. Håper du ikke er uenig i det jeg har gjort her :) Jeg flyttet artikkelen til Willy, mens Wilhelm og Wilhelm T. ble til omdirigeringer. Siri Johannessen (Siri J) 6. nov 2008 kl. 14:33 (CET)

Lurt, Siri! Han ble jo kalt Willy til daglig. Også i Quislings-biografien til H. F. Dahl omtales han som Willy. --Trond Nygård (Kallrustad) 6. nov 2008 kl. 14:35 (CET)
(: Har et lite spørsmål til til deg - det sitatet fra H.F. Dahl - hvor har du hentet det fra? Kan du evt legge det inn som en referanse? <ref>H.F. Dahl: Boka om Willy, s.....</ref> rett bak det - og nederst i artikkelen
==Referanser==
<references />
Den koden du ser på skjermen er den du trenger (just in case å sånn ;) ) Siri Johannessen (Siri J) 6. nov 2008 kl. 14:41 (CET)

Bjørn Østring - pirket bittelitt på språket der, og traff på en tittel jeg ikke er helt sikker på, Lesions-Haupt...noe. Vil du ta en titt til? (Håper ellers at jeg skjønte det du mente der :) ) Siri Johannessen (Siri J) 6. nov 2008 kl. 14:48 (CET)

Heisann. Artikkelen om Østring er i hovedsak skrevet av Chris Nyborg; jeg har bare føyd til litt. Kjenner derfor ikke til denne militære tittelen. Men spør Chris! --Trond Nygård (Kallrustad) 6. nov 2008 kl. 14:53 (CET)
Done! :) Har forresten endret bittelitt på referansen du la inn på Klevenberg - prøv å unngå lenker til eksterne sites i löpende tekst ;) Siri Johannessen (Siri J) 6. nov 2008 kl. 15:00 (CET)
Det skulle vært «Legions-Hauptscharführer» («hovedfører for en "skare" i legionen»). Chris Nyborg (Cnyborg) 6. nov 2008 kl. 15:13 (CET)

Bilder

Vi får nok tekniske problemer med to av de tre du har lastet opp - de har norske tegn i filnavnene... Skal jeg slette? De må dessverre lastes opp på nytt allikevel :(. Siri Johannessen (Siri J) 9. jan 2009 kl. 13:50 (CET)

Hei Siri!. Bare slett de som heter kauffeldtgården.jpg. Har lasta opp med nytt navn, uten norske tegn.....Huska litt for seint at systemet ikke var glad i våre særegne bokstaver.--Trond Nygård (Kallrustad) 9. jan 2009 kl. 13:55 (CET)
Done! Håper vi kan få fikset det problemet etterhvert... Siri Johannessen (Siri J) 9. jan 2009 kl. 13:57 (CET)

Drammensveien

Jeg slettet artikkelen Drammensvegen, brukeren som opprettet den ønsket det så vi holder på med en opprydning i hans bidrag. Er enig med deg i at en artikkel om temaet bør ligge under Drammensveien, siden det er offisielt navn overalt hvor veien går. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. jan 2009 kl. 17:53 (CET)

Fint, Chris! Har jeg oppfatta det rett at alle Askheims bidrag skal slettes, og at vi derfor ikke bør flikke mer på de artiklene?--Trond Nygård (Kallrustad) 15. jan 2009 kl. 18:06 (CET)
De hvor ikke andre allerede har bidratt skal slettes. Det tar tid å se gjennom med tanke på om andre har gjort noe med dem eller ikke (og i så fall om det er mer enn kategoriinnlegging og tegnsetting). Chris Nyborg (Cnyborg) 15. jan 2009 kl. 18:52 (CET)

Arve Frøisland

Siden du hadde noen opplysninger om Arve Frøisland, vet du noe om hvordan hans politiske karriere fortsatte? Dersom han var en av de som gikk ut av NS er jo det verdt å få med, da havner han i en helt annen gruppe enn de som fortsatte etter 1940. På den annen side kan han ha fortsatt, og med ordførerbakgrunnen ville han vel da hatt en viss posisjon i partiet. Jeg finner ikke noe særlig om ham, men du sitter litt nærmere begivenhetenes sentrum og vet kanskje noe? Chris Nyborg (Cnyborg) 20. jan 2009 kl. 13:20 (CET)

Har akkurat tenkt samme tanken sjøl: hva gjorde han i 1940? Lover å se nærmere på dette.--Trond Nygård (Kallrustad) 20. jan 2009 kl. 13:25 (CET)

Omdirigering

Jeg har lagt en omdirigering fra Dehli, Martin til Martin Dehli slik at det kan lenkes direkte... Siri Johannessen (Siri J) 24. jan 2009 kl. 20:34 (CET)

Flott, imponerende at du gjorde dette på en lørdagskveld!--Trond Nygård (Kallrustad) 25. jan 2009 kl. 21:59 (CET)

Googlemap

Ser at du har brukt Googlemaps-utvidelsen. Vi trenger å gjøre noen triks slik at Googlemaps havner på høyresiden med tekst ved siden av i stedet for å legge seg inn på venstresiden og skyve teksten ned. Jeg vet ikke om du har noen idéer om hvordan det burde være før jeg prøver meg fram. Chris Nyborg (Cnyborg) 30. jan 2009 kl. 19:45 (CET)

Hei. Enig at det ser rart ut med et stort kart øverst og teksten nederst; derfor har jeg ikke gjort dette på flere gater. Men hvordan det løses teknisk, har jeg dessverre ikke noen ideer om. Hadde vært fint om du hadde funnet en bedre løsning. Særlig si tørre byer som Oslo gir jo disse kartene fine illustrasjonsmuligheter.--Trond Nygård (Kallrustad) 1. feb 2009 kl. 16:05 (CET)
Jeg skal se på hvilke muligheter som finnes. Det er en del måter å løse dette på, skal kikke på andre wikier som bruker googlemap-utvidelsen først, og se om det er noen snedige løsninger der. Chris Nyborg (Cnyborg) 1. feb 2009 kl. 16:58 (CET)
Da har jeg lagt inn en mulighet på Gjøvikgata. Skal flikke på ting slik at det blir lettest mulig å formatere, men dette fikser i hvert fall oppsettet i første omgang. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. feb 2009 kl. 23:44 (CET)

Ny forside

Har oppretta Forside:Nesset nå, siden det begynner å bli noen artikler derfra. Chris Nyborg (Cnyborg) 1. feb 2009 kl. 17:06 (CET)

Mossebilder

I dag var det fint vær, så nå har jeg fått tatt noen bilder av M. Peterson & Søn. De ligger i Kategori:Bedrifter i Moss kommune; jeg satte inn et av dem i artikkelen så lenge. Chris Nyborg (Cnyborg) 1. mar 2009 kl. 11:23 (CET)

Bildeproblem

Har fikset problemet med bildet du lasta opp, det var for stort til at systemet klarte å lage miniatyr av det. Bare endret størrelsen til 3000 x 2225, så gikk det, det er en maksgrense på 3000 px. Vet ikke hvordan vi eventuelt skal få endret på det, men oppløsningen skulle være bra nok uansett nå. Beholdt det som heter Bilde:Haug sett fra lufta.jpg og slette det andre siden de var like. Tilfeldig hvem jeg beholdt, men det er kanskje greit siden 1951 var et ca.-år. Chris Nyborg (Cnyborg) 3. apr 2009 kl. 17:16 (CEST)

Veileder :)

Ser at du er en av disse - kan ikke du gi noen stikkord her? Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 10:51 (CEST)

Den var kjapp! :) Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 11:55 (CEST)

Quisling

Jeg fortsetter :) Tror du kan ha nytte av en av disse to malene ifm den artikkelen. Du kan evt legge inn en av dem överst i artikkelen. ;) Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 11:55 (CEST)

Du, det siste bildet ditt... skal jeg slette slik at du kan laste opp uten ø? Norske tegn gir wikimedia-programvaren dårlig fordøyelse... ;) Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 12:54 (CEST)
Takk! Glommer dette stadig! Håper imidlertid at fila ikke er for stor?--Trond Nygård (Kallrustad) 8. mai 2009 kl. 13:05 (CEST)
Tror det vil gå bra :) Vi får freiste'n ;) Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 13:08 (CEST)
Det gikk! Takk ellers for Håmålvollredigering samt tips om maler!--Trond Nygård (Kallrustad) 8. mai 2009 kl. 13:14 (CEST)
Helt ok :) Har ellers flytt Håmålvoll til Hummelvoll igjen ;) Siri Johannessen (Siri J) 8. mai 2009 kl. 16:37 (CEST)

Bilder og kategorier

Hei igjen :) Om du titter på de siste du har lagt inn, vil du se at jeg har lagt til en kategori (året bildet er tatt). Jeg savner forresten litt mer data på bildene fra 1920-årene, regner med at de er fra privat album? God 17. mai! :) Siri Johannessen (Siri J) 15. mai 2009 kl. 12:29 (CEST)

Arbeider'n i Risberget

Hei :) Har forvillet meg inn på Finnskogen litt - jeg vet at dette vel ikke helt er ditt fylke, men håper stille at du kanskje kan hjelpe med litt informasjon lell? Håper snart å få satt opp det samme for kulturminneåret i ditt område, når jeg er der - vil / kan du hjelpe meg litt med noen artikler? Siri Johannessen (Siri J) 2. jun 2009 kl. 11:00 (CEST)

Hei Siri. Det skal sikkert gå greit. Bare spør i veg når du kommer hit til Vestopplanda.--Trond Nygård (Kallrustad) 2. jun 2009 kl. 11:12 (CEST)
Lastet nettopp opp tre kommunevåpen :) Dovre  , Lillehammer   og Nordre Land   :) Har du lyst til å sette opp noe om en eller flere av disse tre, er du hjertelig velkommen ;) Siri Johannessen (Siri J) 4. jun 2009 kl. 18:33 (CEST)
Holder på med artiklene under Kulturminneløyper i Oppland nå, det kan være at det kan lenkes opp mer / mindre enn det jeg gjør, jeg baserer meg på løypene fra kulturminneårets nettsted - om du vil endre, be my guest ;) Siri Johannessen (Siri J) 4. jun 2009 kl. 19:44 (CEST)

Sollia

Gjett om du har rett :) Jeg rödmer her - lånte litt fra en annen artikkel - og lagret alt for kjapt :D Takk! Siri Johannessen (Siri J) 4. jun 2009 kl. 18:05 (CEST)

Norges museumsforbund

Trond, kan du hjelpe med en (liten) artikkel om dette forbundet? Mener å ha fanget opp at du er inne i museumssirklene slik sett :) Siri Johannessen (Siri J) 22. jun 2009 kl. 15:32 (CEST)

En tanke: Kanskje du kan be Tron Wigeland Nillsen, forbundets leder, om å skrive denne artikkelen? Slik kan vi få "lurt" museumsfolka inn på wikien!--Trond Nygård (Kallrustad) 23. jun 2009 kl. 22:13 (CEST)


Spørsmål om innhold og struktur

Hei Trond. Kan du sjekke Paulsberg (Gjøvik) og gi kommentarer? Hvor mye skal vi legge inn av bilder og anekdoter? Hva er grensen mellom slektshistorie og lokalhistoriske interesser.
--Kai Hansen (KaiHansen) 13. jul 2009 kl. 19:58 (CEST)


Omdirigeringer og eksterne lenker og slikt :)

Hei Trond! Har fulgt litt i dine fotspor og laget noen omdirigeringer. Slik er det enklere om du får samme forfattere i flere artikler. Om du ser på Mollgard, Reidar ser du hva jeg har funnet på. En annen, kanskje unødvendig melding, er at du ikke trenger legge inn pipe-tegn (|) i eksterne lenker. Alt som trengs der er et mellomrom mellom http://-lenken og den beskrivelsen den må ha ;) Siri Johannessen (Siri J) 31. aug 2009 kl. 15:05 (CEST)

Takker, Siri! Skal prøve å lære meg slike omdirigeringer sjøl etter hvert.--Trond Nygård (Kallrustad) 31. aug 2009 kl. 15:13 (CEST)
Helt ok - det går seg til :) Jeg har lekt meg litt med artikkelen om O. Mustad & Søn‎ - håper det er ok det jeg har gjort? Siri Johannessen (Siri J) 7. sep 2009 kl. 21:04 (CEST)

Kirkeby på Gjøvik

Hei, jeg flyttet litt på en av dine artikler fordi navnet ikke var helt konform det vi ser på wikien: Liste over bedriftsetableringer på Kirkeby (Gjøvik). Jeg undrer meg på om ikke dette kanskje bør omgjøres enda litt videre. Slik den nå begynner, er det mer en artikkel om området enn en liste. Kan det være at den burde hett Kirkeby industriområde (Gjøvik) eller noe lignende? Det er ikke en artikkel om gården, det stemmer, men det er ikke akkurat en liste heller... Hva er vishet her? Du er den lokale her ;) Siri Johannessen (Siri J) 10. sep 2009 kl. 16:32 (CEST)

Hei Siri! Lover å se litt nærmere på Kirkeby. Mulig at jeg bygger ut artikkelen til Kirkeby (bydel i Gjøvik), der jeg også inkluderer denne lista.--Trond Nygård (Kallrustad) 11. sep 2009 kl. 11:53 (CEST)
Fine greier :) Jeg har en til til deg... Alstadhaugen (Østre Toten) merket du med "Under arbeid" i mars i år :D - kan du titte litt på den igjen? Siri Johannessen (Siri J) 19. sep 2009 kl. 12:53 (CEST)
Takk for at du gjorde meg merksam på denne. Har føyd til en setning og fjerna "under arbeid"-markeringa.--Trond Nygård (Kallrustad) 20. sep 2009 kl. 15:34 (CEST)

Postkortet i kildearkivet

Flotte saker. Du hadde ikke hatt mulighet til å scanne det? Det hadde vært så kult. Valg av motiv kan jo også virke illustrerende. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 28. sep 2009 kl. 15:17 (CEST)

Der kommenterte jeg visst alt for tidlige. Finfint kort! --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 28. sep 2009 kl. 15:41 (CEST)
Bare fint at noen er interessert og følger med! Du må bare gå inn og endre layouten hvis det er nødvendig. Dette var mitt aller første kjeldearkivbidrag, så jeg er svært ydmyk og takknemlig for korrigeringer!--Trond Nygård (Kallrustad) 28. sep 2009 kl. 15:44 (CEST)

Flygedagene på Gjøvik 1911 (Cederström)

Hei, jeg bare undrer meg litt over tittelen her - hvorfor parentesen? :) Siri Johannessen (Siri J) 2. okt 2009 kl. 09:16 (CEST)

Hei Siri. Flott at du er observant, dette ser litt tilfeldig ut. Egentlig er Cederström overflødig, fjern gjerne mannen, uansett om han var baron!--Trond Nygård (Kallrustad) 5. okt 2009 kl. 09:09 (CEST)
Hei begge. Jeg tok bort parentesen, og skaffa et bilde av Cederström og flyet hans til artikkelen. Prøvde meg på å mekke en "flyging" kategori, som jeg la under transportmidler. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 5. okt 2009 kl. 10:39 (CEST)
Og da har jeg avsluttet flyttingen ;) dvs. slettet omdirigeringen etter å ha sjekket om noen sider lenket til den. Siri Johannessen (Siri J) 5. okt 2009 kl. 17:26 (CEST)
Flott! Kan du også slette første fil med dyrlege Hveem, det med det klassiske æ-ø-å-problemet?--Trond Nygård (Kallrustad) 5. okt 2009 kl. 10:42 (CEST)
Er det Den her det er snakk om? Eller er det en annen? Når jeg søkte så jeg at Olve hadde sletta forrige utgave, så kanskje det er gjort alt, det du ba om? --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 5. okt 2009 kl. 12:48 (CEST)
Olve har alt sletta den. Det stemmer!--Trond Nygård (Kallrustad) 5. okt 2009 kl. 12:51 (CEST)

Gjøvik tennisklubb

Hei Trond! Hadde du giddet å kikke på bildene i artikkelen om Gjøvik_tennisklubb? Hadde vært kjekt å få inn noen flere opplysninger om dem. Vi skulle gjerne også ha lagt dem ut i bedre versjoner, hvis originalene skulle ha dukket opp hos dere. :) --Marianne Wiig 8. okt 2009 kl. 14:05 (CEST)

Oppslagsord

Heisann Trond! Jeg så at myrdal stasjon-artikkelen din brukte fet skrift i oppslagsordet. Det hadde vært fint om du i stedet for fet skrift, lagde en lenke til artikkelen. På den måten vil for eksempel forsider ha en lenke til artikkelen som er lett og intuitiv for leserne å klikke på, og det vil fremdeles framstå som fet skrift i selve artikkelen. --Marthe Glad Munch-Møller (Marthe Glad) 9. okt 2009 kl. 10:55 (CEST)

Hei Marthe! Dette var jeg ikke klar over, takk for tipset!--Trond Nygård (Kallrustad) 9. okt 2009 kl. 13:15 (CEST)
Hei Trond og Marthe! Beklager sent innspill her: BÅDE fet skrift og lenke ('''[[Slik]]''')er også lurt — da er ordet lenket på forsider, og det er også uthevet både der og på artikkelsidene. -- Olve Utne 16. nov 2009 kl. 13:41 (CET)
Takk, Olve! Skal prøve det neste gang.--Trond Nygård (Kallrustad) 20. nov 2009 kl. 15:08 (CET)

Brevsamlinger og beundring :)

Hei Trond! Jeg lurer på to ting ifm Kjeldearkiv:Brev fra Karl Olsen Østby til Johan Castberg:

  1. Trenger denne en Defaultsort, og i tilfelle hvordan,
  2. Skal vi lage bildet av brevet litt større og legge det utenfor onlyinclude'n slik at det blir mer lesbart?

Mvh Siri Johannessen (Siri J) 16. nov 2009 kl. 13:28 (CET)

Hei Siri! Defaultsorten er jeg litt usikker på. Må gruble litt mer på hvordan brevene bør sorteres (det kommer flere). Men det kan gjerne gjøres større, altså mer lesbart. Takk skal du ha!--Trond Nygård (Kallrustad) 16. nov 2009 kl. 13:31 (CET)
PS! Det samme gjelder vel Kjeldearkiv:Brev fra Alfred Dollis til Johan Castberg 9/9 1907
Ok, skal titte litt mer, kan det være at måten jeg la inn Lesjabrevene på kan hjelpe til noe? Jeg ble nødsagt å sette opp en kodering for dem... ;) Vi kan også se på hvordan de best kan knyttes sammen mht navigering også, om du vil. Siri Johannessen (Siri J) 16. nov 2009 kl. 13:35 (CET)
Har endret litt hos Karl Olsen, vil du se om dette er ok for deg? Siri Johannessen (Siri J) 16. nov 2009 kl. 13:46 (CET)
Hei. Dette ser jo riktig pent ut. Nå har den transkriberte versjonen samme struktur som den originale, og det er en stor fordel.--Trond Nygård (Kallrustad) 16. nov 2009 kl. 13:52 (CET)
Ok :) da er vi enige - jeg titter innom brevet fra Dollis :) Siri Johannessen (Siri J) 16. nov 2009 kl. 14:12 (CET)
Dollis' brev er gjort - har du sendt tillatelsen til NLI? Jeg var frekk nok til å rette datoen i transkriberingen slik at den kommer overens med brevet: 9-9-07 og ikke 9/9 1907. Håper det er ok ;) Siri Johannessen (Siri J) 16. nov 2009 kl. 14:35 (CET)
Hei Siri! Nå har jeg prøvd å være din lærenemme disippel og formatert et tredje Castberg-brev sjøl. Trur det gikk tålelig bra, men du kan gjerne sjekke Kjeldearkiv:Brev fra Sjur Fedje til Johan Castberg.--Trond Nygård (Kallrustad) 17. nov 2009 kl. 10:57 (CET)
Jamen dette gikk jo bra! Jeg har pirket bittelitt på lenking av oppslagsord og noe av de ekstra linjeskiftene - men det er ingenting :) Godt jobbet! Siri Johannessen (Siri J) 17. nov 2009 kl. 11:03 (CET)
Dette ble også svært bra! Marianne og NLI er orientert om det opphavsrettslige. Fint at du spør, så det ikke blir noe juridisk krøll!--Trond Nygård (Kallrustad) 17. nov 2009 kl. 09:32 (CET)

Har laget en liten dings til deg - vil du se om jeg har skjønt ting rett? Siri Johannessen (Siri J) 20. nov 2009 kl. 14:53 (CET)

Trond, kan du se litt på hvordan jeg har lenket til de brevene jeg har gjort noe med, og hvordan den første lenken er i de du legger ut nå? ;) Det er en liten forskjell der :) God helg! Siri Johannessen (Siri J) 27. nov 2009 kl. 10:41 (CET)

I korrespondansen med Skattum tror jeg det kanskje kan være praktisk med en strek imellom for å lage et tydelig skille - test det i forhåndsvisning (se under, og fjern om du vil ;) Siri Johannessen (Siri J) 7. des 2009 kl. 14:39 (CET)


Strek virket ikke, sσ jeg fant på en annen strek ;) Er dette ok? Siri Johannessen (Siri J) 7. des 2009 kl. 15:41 (CET)
At transkriberte og originale brev nå står nærmere hverandre, gjør behovet for strek mindre. God løsning slik det er nå! Takk for god endring.--Trond Nygård (Kallrustad) 8. des 2009 kl. 09:37 (CET)
Takk igjen for takken :) Jeg la dem inn i tabeller, en tabell for hvert par. Antagelig kunne jeg ha lagt alt inn i en stor en, men jeg tror at dette er bedre for de fleste mht redigering. Tabellen skaleres, dvs endrer bredde etter bredden på nettleseren. Nå står bredden satt til 75% av skjermen, det kan du endre om du kopierer og bruker dette på andre steder - eksperimenter, og bruk forhåndsvis ;) Siri Johannessen (Siri J) 8. des 2009 kl. 12:17 (CET)

Sletting

Hei igjen :)

Jeg slettet det bildet du ba om (i redigeringsforklaringen), men det er en annen ting som vil være veldig praktisk om du kan gjøre i slike tilfeller - legg inn malen {{sletting}} på den siden du vil ha slettet. Da vil den legges inn i en vedlikeholdskategori som sjekkes jevnlig, og ikke forsvinne inn i tåken en dag det er mange redigeringer f.eks. Det sies at man kan diskutere om noe skal slettes, og i tilfeller der man mener at slikt trengs (sletting av en artikkel pga manglende relevans f.eks) bør du legge inn en bemerkning på artikkelens diskusjonsside om hvorfor.

mvh Siri Johannessen (Siri J) 24. nov 2009 kl. 11:53 (CET)

Takk for opplysningen! Skal bruke den malen neste gang.--Trond Nygård (Kallrustad) 24. nov 2009 kl. 12:25 (CET)

Thorsø

Hei, jeg vet ikke helt hvorfor du fjernet merkingen "under arbeid" på denne artikkelen? Er det uønsket at jeg fortsetter med det jeg har liggende? Siri Johannessen (Siri J) 2. des 2009 kl. 14:40 (CET)

Heisann Siri!. Slett ikke. Det sto ei melding om at merkinga kunne fjernes. Som du ser, har jeg bare gjort noen småendringer. Men uansett må vi finne en løsning på dette med Thorsø/Tose. Er ei parentesform helt utenkelig? Begge formene er mye brukt, og de er såpass ulike at det kunne være en løsning å bruke begge. Varanten Torsø, som Hans foreslår, er å innføre en tredje variant, som ingen har sett før. Legger til dette innlegget på diskusjonsforumet også.--Trond Nygård (Kallrustad) 2. des 2009 kl. 16:18 (CET)
Om malen sier det, er det noe galt - jeg la inn en god del tekst på mandag 30/11, og det er et problem med det - jeg har en versjon hjemme som jeg har arbeidet videre med - uten dine endringer... Jeg husker ikke nå hvordan den ser ut, men jeg vet jeg har snudd på noe av stoffet - jeg kan ikke love at dine endringer kommer inn igjen når jeg legger inn det jeg har gjort. Det er derfor jeg merket artikkelen ;) Slik det er nå ligger det omdirigering fra Tose mens artikkelen ligger på Thorsø - bare test. For meg er en variant uten h et annet navn, så der er vi nok enige. Siri Johannessen (Siri J) 2. des 2009 kl. 17:04 (CET)
Trond, jeg har fjernet merkingen i en latterkule av oppgitthet over siste innlegg på diskusjonssiden der. Jeg kan ikke skrive om en fiktiv gård i et leksikon. Dette blir for konstruert og kunstig for meg. Have fun! Siri Johannessen (Siri J) 2. des 2009 kl. 21:36 (CET)

Kategorisering :)

Hei Trond :) Kan ikke du ta en titt i Kategori:Foreninger i Gran kommune? Det ville være veldig fint om du kunne ta med den ekstra kategorien som gjør at alt sorteres i kategorier etter område også og ikke bare etter kommuner / fylker fordi det da blant annet virker bedre med de automatiske listene ;) Ta en titt på Kategori:Kategorier etter område om du er i tvil - her er det greit å kopiere / etterligne om man ikke er helt sikker :) (Snart) God helg! Siri Johannessen (Siri J) 4. des 2009 kl. 10:05 (CET)

Hei. Ser du nå har kategorisert under Foreninger i Oppland. Det er dette du mener jeg burde ha gjort?--Trond Nygård (Kallrustad) 4. des 2009 kl. 10:11 (CET)
Ja :) disse trenger ofte dobbelt opp - om jeg ikke er sikker selv, pleier jeg stikke innom den toppkategorien jeg ga deg lenke til og ta en titt der. Prøver å fikse selv og ikke mase med andre, men etterhvert som wikien vokser er en person litt lite til dette. Håper du vil henge med på denne? Du kan evt også ta en titt på noe av det jeg var borti igår og idag. Det er fler jeg kommer til å be om det samme etterhvert forøvrig... Regner med at jeg ofte nok bommer selv - så spør gjerne om jeg ser ut til å gjøre merkelige ting ;) Siri Johannessen (Siri J) 4. des 2009 kl. 10:21 (CET)

HJELP :) Kategori:Sørbyen i Gjøvik har jeg gjort rett her med bydel? Er ikke kjent der, men våger meg lell litt... Siri Johannessen (Siri J) 4. des 2009 kl. 21:29 (CET)

Nordlia

Heia :) Har endret litt på lenkene til husmannsplassene og lagt til en skjult mal, men manglet sogn - vil du se?. Ville ikke gå inn på andre artikler - de var merket ;) Siri Johannessen (Siri J) 10. des 2009 kl. 11:49 (CET)

Heipådei. Ser du har standardisert husmannsplasslenkene; sikkert fornuftig med felles regler her. Men: Vi risikerer en del tunge språklige konstruksjoner som "Bergsbakken under Berg" og "Haugstua under Haug". Samtidig er det mange garder som heter f.eks. Li, Haug og Berg. Da må vi vel egentlig skrive "Bergsbakken under Berg i Nordlia" for å identifisere rett?
Når det gjelder soknet, kunne jeg ikke finne mulighet for dette i malen. Har jeg brukt en ufullstendig mal? Er det for øvrig nåværende eller historisk soknetilhørighet som gjelder? Historiske sokn er kanskje de mest relevante, også for å finne igjen eiendommer i matrikler o.l.; tror ikke at mange av dagens totninger er så opptatt av (eller engang veit...) hvilket sokn de tilhører i dag. Her på bygda ble mange nye sokn oppretta på 1990-tallet. Samtidig er det jo en del som ikke er medlemmer av statskirka, og disse tilhører jo ikke noe sokn i det hele tatt?
Når gateadresser tas i bruk i stadig flere kommuner, er kanskje dette en basisopplysning som burde tas med i malen, muligens på bekostning av sokn. Med gateadresse blir det langt lettere å finne eiendommer på kart.
Andre forslag til basisopplysninger i maler som gjelder garder og småbruk: a) er garden bortleid (i så fall fra når?), b) første traktor, c) hvor lenge mjølkeku (gjelder særlig flatbygdene, der "alle" hadde ku til ca. 1950, men der det i dag er et bittelite antall produsenter igjen).
Mange løse tanker her, du får fordøye litt......--Trond Nygård (Kallrustad) 10. des 2009 kl. 12:09 (CET)
Jeg svarer på det jeg umiddelbart tror jeg har et svar på ;) så får vi heller ta en runde til - ok?
Sogn - se malen helt i bunnen - under kategoriene (ja, den skal være under dem :)) Det er den som mater automatisk genererte lister med informasjon. Og ja, den synes ikke - det er helt riktig. Jeg har forstått det slik at sogn er en identifikator ifht matrikler, og ikke direkte kirker i denne sammenhengen. Dersom vi hadde brukt kommunetilhørigheten kommer vi i klemme med de naturgitte navnene etterhvert som flere småkommuner slås sammen, mens det er mindre mulighet for slikt dersom vi bruker sognene fra dengang om jeg har skjønt alt rett ;)
Jeg er enig med deg i at vi kan komme til å trenge flere identifikatorer, og jeg tror vi bør holde oss til det systemet som er igang for gårdene. Der vi kan få krasj, ville jeg da heller si «Bergsbakken under Berg (Nordlia)» enn å ta med «i», blant annet fordi det hender at det er uenighet om det er «i» eller «på» som er rett.
Gateadresse og andre basisopplysninger bør relativt enkelt kunne føyes til som alternative felt i den synlige infoboksen ;) Det kan også godt hende at andre opplysninger er interessante, det takler vi etterhvert. Det har også kommet spørsmål om hvorvidt denne infoboksen som heter matrikkelgård også skal brukes på «vanlige» gårder, personlig mener jeg vi bør gjøre det.
Senter stafett-pinnen tilbake nordover :) Siri Johannessen (Siri J) 10. des 2009 kl. 12:20 (CET)
Ok så langt, enig i at infobokser kan brukes om alle slags jordbrukseiendomme. Men jeg er ikke helt komfortabel med artikkelnavn som «Bergsbakken under Berg (Nordlia)»....Er det forresten alt nå mulig å legge inn andre opplysninger i infoboksene, som gateadresse, første traktor o.l.?
Greit, da tar vi et par runder til på artikkelnavn, og så kan jeg fikse felt til gateadresse i neste pause - postnummer er det allerede plass til. Kan ikke du sette opp noen ønsker om felt (gjerne med et rimelig kortfattet navn) på malens diskusjosside? Siri Johannessen (Siri J) 10. des 2009 kl. 14:27 (CET)
Takk! Kan du forresten sende distré meg en lenke til malen, klarer ikke å finne den i farten!--Trond Nygård (Kallrustad) 11. des 2009 kl. 10:48 (CET)
Helt klart! Mal:Infoboks_gard :) Siri Johannessen (Siri J) 11. des 2009 kl. 13:01 (CET)
Den fikset du fint! Jeg har gjort et par ting til - jeg splittet av innleggene dine til en egen tråd slik at de ikke drukner, og la inn det nye feltet både i kopieringsmalen og forklaringen (pluss at jeg fjernet fødselsdato...) Kun felter som fylles inn vil vises, men det tror jeg du allerede har sett ;) Siri Johannessen (Siri J) 11. des 2009 kl. 13:49 (CET)

Dagboken

Hei Trond, jeg var såvidt innom og testet litt layout her. Synes det er litt synd at datoene ikke kommer tydeligere frem, la inn italics - synes bold ble for sterk, er dette en vei å teste litt tror du? Siri Johannessen (Siri J) 21. des 2009 kl. 11:55 (UTC)

Hei. Mulig at datoene bør komme tydeligere fram. Kam jeg tenke litt mer på det? Et problem med kursivering er at det er såpass mange datoer og dermed tilsvarende mye i kursiv (drukningsfare?). Ellers er jeg godt fornøyd med den elegante måten du gjorde innholdsboksen mer diskret på. Regner med å skrive litt på wikien i romjula, men uansett må du ha ei fin jul uansett hvor du befinner deg i verden! Takk for god hjelp og bra diskusjoner på wikien.--Trond Nygård (Kallrustad) 22. des 2009 kl. 11:10 (UTC)
c",) (stomperud-smiley) Klart du kan tenke videre, jeg synes det er vrient selv - kanskje legge dem per måned? Slik det er nå blir det lett tungt å finne frem i, noe jeg synes er leitt. Gode dager - og kanskje vi sees? Siri Johannessen (Siri J) 22. des 2009 kl. 13:23 (UTC)
Hei Siri. Har du hatt ei fin jul så langt? Går det forresten an å søke på ord i en enkelt artikkel på wikien? En (etter hvert) lang artikkel som Haug-dagboka ville blitt enda mer verdifull hvis en for eksempel kunne søke på Jørgenset.--Trond Nygård (Kallrustad) 28. des 2009 kl. 12:11 (UTC)
Aiii, jeg har ikke svart deg :( Sorry! Jo, søk virker sjekk dette. Tror vi må finne en løsning på den store artikkelen etterhvert. Den blir kraftig tung, og vil nok allerede kunne være vanskelig å håndtere for en del maskiner. Dele per måned, med noen stikkord i toppen slik at vi kan lenke dem inn i hovedartikkelen? ;) Siri Johannessen (Siri J) 18. feb 2010 kl. 12:48 (UTC)
Hei Siri! Har akkurat gjennomført ei todeling av noteringsboka. Får se om det hjelper litt foreløpig. Ellers skal jeg prøve søkemuligheten!--Trond Nygård (Kallrustad) 18. feb 2010 kl. 12:53 (UTC)
Ang. søk. Har akkurat prøvd, men problemet er fortsatt at jeg ikke kommer til stedet i teksten der "Jørgenset" er nevnt, men til toppen av sida.....Mulig at du misforsto det jeg mente. Ellers enig i at en hovedartikkel om dagboka kan være fornuftig, altså en artikkel der det kan lenkes til f.eks. 1880-1890, 1900-1910 osv. Tror at deling av hvert år i måneder oftest blir litt for små avsnitt, har i stedet gjennomført årstidsdeling, omtrent slik arbeidsåret i jordbruket var.--Trond Nygård (Kallrustad) 18. feb 2010 kl. 13:02 (UTC)

Om Kvem forsøksgård

Hei, jeg ser du har vært inne på Skjeppsjø-artikkelen min. Hyggelig å bli lest, og morsomt at Hveem eller Kvem er eget oppslagsord. Jeg våger meg frampå med en liten opplysning: Det var Kvem søndre (gnr.73) som ble forsøksgård i 1948, altså samme gård som hadde Holosetra på Skjeppsjøen. Vennlig hilsen Nina Hveem Carlsen 20. jan 2010 kl. 17:17 (UTC)

Takk for den tilføyelsen! Trur det er samme gard som før ble kalt Mell-Kvem. Er det forresten fra den garden etternavnet ditt stammer fra? Helsing Trond Nygård--Trond Nygård (Kallrustad) 20. jan 2010 kl. 20:56 (UTC)

Ja, min mor kom fra den gården, som ble solgt i 1946 og ble forsøksgård i 1948. Det har vært mye fram og tilbake med disse kvems-gårdene, sammenslåinger og utskillinger av gårdparter osv, så jeg vet at det er en del forvirring omkring hva som er hva fra gammelt. Pål Gihle forsøkte en gang å forklare meg noe av dette, men jeg husker ikke mye av det. Men utfra pantebøkene (Digitalarkivet) ser det ut til at Mellom-kvem østre er gnr. 74 og Mellom-kveem vestre er 75, mens altså Søndre er 73. Den ligger jo også markert sør for de andre kvemsgårdene, som ligger på rekke og rad litt over. Vennlig hilsen Nina Hveem Carlsen 21. jan 2010 kl. 07:44 (UTC)

Komplisert dette med Kvem (ikke bare navnet, Kvem eller Hveem?). Trur vi har litt rett begge to når det gjelder Søndre eller Mell-Kvem. 1904-matrikkelen viser at gnr. 73,1 og 75,2 da hadde samme eier, nemlig Peder Johannesen. Bnr. 73,1 ble ifølge Trygve Kjellbakken (intervjua av meg i 2001) kalt Madamsgarden som sjølstendig gard, etter ei dame som dreiv garden uten "karhjelp". Gnr. 74 og 75 er derimot Mell-Kvem. Mulig at jeg har misforstått kildene og eierhistoria, men slik kan både din og min versjon være riktig!--Trond Nygård (Kallrustad) 21. jan 2010 kl. 13:00 (UTC)
Dette var jo veldig morsomt. Ja, vi har nok rett begge to, men jeg tror du har mest rett! Jeg var inne på Digitalarkivet og fikk opp pantebokinnførsler på Hveem, og jeg finner navnene på mine besteforeldre og oldeforeldre på adskillige gårdparter på både 73, 74 og 75. Det har vært en salig blanding av jorder og gårdparter som har utgjort gården. Tilslutt ringte jeg min mor, som vokste opp på Hveem, og hun bekrefter at gården het Mell-Kvem og at det ikke var noe som het Søndre Hveem som hun husket, men at det må ha vært en gårdpart som bestemoren drev, og som Holoa på Skjeppsjøen hørte under (derav gnr 73). Det var nemlig bestemoren- Gustava- som eide og drev Holosetra. Da vil jeg tro at (deler av) både Gnr. 73, 74 og 75 utgjør Forsøksgården, som du riktig kaller Mell-Kvem.
Madamsgarden lå rett inntil gården og var en del av det hele. Den må være oppkalt etter Anne Hansen, svigermor av Peder Johannesen som du nevner. Hun var gift med en lærer som store deler av livet bodde langt borte (Hamar, Vestfold) mens hun drev gården. Hun var visst en sterk dame, ganske liten og nokså hissig, har jeg hørt. Det hadde vært morsomt å samle mer informasjon om gården og så skrive litt om et her? Vennlig hilsen Nina Hveem Carlsen 22. jan 2010 kl. 10:00 (UTC)


Edvard lund handelsgartneri

Hei, ser at du har rettet følgende: og hadde praksis fra Killingrud gård, som den gangen hadde en stor grønsakproduksjon. til gården Killingrud. Beklager, men detter er etter min mening feil. Dette var opprinnerlig et gods med navnet Killingrud Gods. Siden er navnet endret til Killingrud Gård. Dette er også betegnelsen på gården i telefonkatalogen. Med hilsen --Magne Grønvold 8. mar 2010 kl. 19:51 (UTC)

Hei Magne! Har her brukt de generelle retningslinjene for gardsnavn, der vi er restriktive med å henge på gård/gard. For Eiker har Bent oppretta en mengde gardsartikler, der de aller fleste greier seg godt uten gård/gard til slutt, f.eks. Korshorgen, Korvald. Men jeg er enig i at det kan gjøres unntak, særlig der det er viktig å skille gården fra f.eks. et boligområde/tettsted med samme navn. på Gjøvik har vi Gjøvik gård, som heter nettopp det for ikke å rotes sammen med byen Gjøvik. Veit ikke hvordan det er med Killingrud?--Trond Nygård (Kallrustad) 9. mar 2010 kl. 08:18 (UTC)