Herman Sachnowitz

Herman Sachnowitz (født 13. juni 1921 i Larvik, død 5. mars 1978) var en norsk-jødisk kjøpmann og Holocaust-overlevende. Han var sønn av Israel Leib Sachnowitz (født 1880 i Russland) og Sara Sachnowitz (Pikenavn Lahn) (født 1885 i Riga, nåværende Latvia, død 1938). De var bosatt med åtte barn i Larvik. Herman Sachnowitz var gift med Paula Sachnowitz f. Damelin (1918-2006), datter av Israel Damelin og Thora Damelin.

Faksimile av forsiden av boken om Herman Sachnowitz, ført i pennen av Arnold Jacoby (Cappelen)

Familien Sachnowitz ble arrestert 26. oktober 1942. Herman Sachnowitz var én av 772 norske jøder som ble deportert til Auschwitz. Overfarten skjedde med slaveskipet D/S «Donau» i november 1942. Bare 28 av de deporterte jødene overlevde oppholdet i Auschwitz og de andre konsentrasjonsleirene. Herman Sachnowitz var én av dem. Han mistet faren, tre søstre og fire brødre i leiren. Sachnowitz spilte trompet i fangeorkesteret.

Han gjenfortalte fangeoppholdet i boken Det angår også deg (Cappelen 1976). Den ble ført i pennen av Larvik-forfatteren Arnold Jacoby.

Israel Leib Sachnowitz overtok i januar 1911 damekonfeksjonsforretningen, John Aas Eftf. (Gudmund Aas), i Torget 4 under navnet Larviks Ekviperings- og Manufaktur-Magasin. I 1925 endret det navn til Dressmagasinet, A/S.

Herman Sachnowitz' bror, Elias, åpnet damekonfeksjonsforretningen «E. Sachnowitz», Prinsegata 8, i 1935. Den endret senere navn til «Ekko» og ble ettter krigen overtatt av Herman Sachnowitz. Han var formann i Musikkens venner i Larvik.

Herman Sachnowitz' eldre bror, Martin Sachnowitz, deltok på Larvik Bridgeklubbs lag, som vant NM i 1941.

Herman Sachnowitz er gravlagt på den jødiske delen av Østre gravlund i Oslo.

I 2017 ble Sachnowitz vei oppkalt etter ham.

Se også

Galleri

Kilder

Eksterne lenker

  • Last jøder. NRK-dokumentar. 26. november 1942 blir 529 jødiske menn, kvinner og barn sendt med et skip fra Oslo. Hva skjedde med jødene her, i våre gater? Tidsvitner forteller. Tilgjengelig fra 30. oktober 2022.


  Herman Sachnowitz inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.  Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Herman Sachnowitz» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.