Kristelig Gymnasium

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 23. mai 2023 kl. 14:18 av Kallrustad (samtale | bidrag) (kategori)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den nybygde skolen sett fra Josefines gate, Homansbakken går opp i høyre billedkant.
Skolebygningen sett fra skolegården i nordvestlig retning
Foto: Pål Giørtz (2017).

Kristelig Gymnasium ligger i Oscars gate 1a/Josefines gate 8 på Homansbyen i Oslo kommune, hvor den flyttet inn i et nybygg fra 1916, tegnet av arkitekt Henry Fearnley Coll. Skolens adresse er imidlertid Homansbakken 2, denne gaten går igjennom dagens skolegård og er hovedadkomsten til skolen.

Hovedbygningen

Bygningen ble oppført i 1915 og har fasader mot Josefines gate og Homansbakken, og er bygget i en enkel nordisk nybarokk. En smal risalitt (framskutt fasadeparti) mot skolegården har en spesiell gavl som gjør at den minner om et tårn. Fasaden mot Josefines gate domineres av en høy gavl.

På denne tomten lå den tidligere byløkka Frihedssæde og skolebygningen ble oppført der hvor løkkens låve, fjøs og stall var. Løkkens hovedbygning ble tatt i bruk av skolen fram til den ble revet i 1967 til fordel for et nybygg oppført året etter, arkitekt Hans-Kjell Larsen.

Både hovedbygningen, nybygget fra 1967, samt utearealene ble kommunalt listeført for bevaring 12. juni 2020 og er under vurdering for oppføring på Gul liste.

Historie

Skolen ble etablert i 1913, og holdt de første årene til i en tidligere bygning i Oscars gate 20. Skolen er i dag en privat ungdomsskole (fra omleggingen i 1967) og videregående skole og ble opprettet av fem kristne organisasjoner.

Dagens drift

Skolen eies i dag av Det Norske Misjonsselskap, Normisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband. Skolen uttrykker selv sitt formål som følger : «Kristelig Gymnasium bygger sin virksomhet på den kristne tro, slik den er uttrykt i Bibelen og Den norske kirkes bekjennelse. Kristen tro og tanke skal prege alt arbeid ved skolen».

Ungdomstrinnet har rundt 350 elever, og videregående rundt 430 elever.

For skoleåret 2016/2017 var skolepengene kr 19 600 i ungdomsskolen og kr 17 000 i videregående skole. Elever i ungdomsskolen fikk et utstyrsstipend fra skolen på kr 600.

I 2010 ble skolen utvidet med nye lokaler i Bislettgata.

Noen tidligere elever

Kilder


Koordinater: 59.92383° N 10.72934° Ø