Lillestrøm kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. des. 2008 kl. 08:17 av Nils Steinar Våge (samtale | bidrag) (Ny side: {{Infoboks kirke | bgfarge = | navn = Lillestrøm kirke | bilde = | bildetekst = | sted = | byggeår = 1935 | endringer = | viet til =...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm kirke
Byggeår: 1935
Kirkegård: Nei
Periode: Basilika
Arkitekt: Dagfin Morseth og Mads Wiel Gedde
Teknikk: Mur
Materiale: Tegl
Sitteplasser: 600

Lillestrøm kirke

Lillestrøm kirke ble bygd i basilikastil i 1935, og den vakte oppmerksomhet med sin moderne form.

Uenighet om å bygge kirke

20 år før kirken ble bygd, kom spørsmålet om å bygge kirke opp i Lillestrøm kommunestyre. Lillestrøm bedehus som ble brukt som kirke fra 1878, ble nå for lite, særlig ved konfirmasjon og andre større høytider. Arbeiderpartiet som hadde flertall i kommunestyret, ble splittet i kirkebyggsaken av ideologiske grunner, men flertallet gikk inn for å bygge kirke. Høyre og Venstre som var i mindretall i kommunestyret, ville prioritere nytt kirkebygg.

Og uenighet om plasseringen

I 1914 fikk kommunen tilbud om gratis tomt, der kirken nå ligger, av Lillestrøm Torvstrøfabrikk. Et annet gratistilbud kom fra Hans Sørensen, eieren av Vestre Sørum gård og den største eiendomsbesitteren i tettstedet. Han tilbød tomt på Nesa, i den østlige delen av nåværende Sørumsgata.

Tomtetilbudene skapte uenighet både i kommunestyret og i befolkningen om hvor kirken skulle plasseres, og debattene var mange og harde. Saken kom opp i kommunestyret flere ganger blant annet fordi amtmannen påpekte formelle feil i behandlingen og pga av splittelsen i Arbeiderpartiet. Med 16 mot 11 stemmer gikk kommunestyret 9. mai 1914 inn for Hans Sørensens tomt på Nesa.

Folkeavstemning om plasseringen

Kampen om plasseringen fortsatte likevel, og kommunestyret vedtok med 15 mot 12 stemmer å holde folkeavstemning 11. sept. 1915. 42 % av de stemmeberettigde deltok, og det forteller at interessen ikke var så stor som debattene gav inntrykk av. 783 personer avla stemmer, 459 for tomta i Storgata, 274 for Nesa.

Da saka kom opp til endelig avstemning i kommunestyret 30. sept. 1915, ble utfallet denne gangen 18 mot 9 stemmer for tomta i Storgata. Avstemningen ble organisert ved navneopprop.

Lillestrøm eget kirkesokn

I 1928 foreslo menighetsrådet at Lillestrøm burde skilles ut som eget kirkesokn. Kommunestyret forutsatte at dette ikke ville framkalle bygging av egen kirke i de økonomisk vanskelige tidene. Kirke- og undervisningsdepartementet godkjente Lillestrøm kommune som kirkesokn, og første sokneprest ble Magnus Alfred Waaler.

Pengeinnsamling

I 1930 begynte en privat komité å samle inn penger til ny kirke. Til tross for den vanskelige tida for næringslivet og den store arbeidsløsheten i kommunen samlet komiteen inn kr 70 000, og la fram et budsjett for kirkebygget på kr 150 000. Det relativt lave budsjettet, de innsamlede midlene og at bygget ville skape arbeidsplasser i den vanskelig økonomiske tida, endret arbeiderpartiets syn. Nå ble det enighet i kommunestyret om at det var økonomisk forsvarlig å bygge kirken. I perioden 1933 til 1935 ble kirken bygd etter tegninger fra arkitektene Dagfin Morseth og Mads Wiel Gedde. Kirken ble oppført i teglstein og betong, og den fikk 600 sitteplasser.

Kirkeinventar

Kunstneren Henrik Sørensen som bodde i Lillestrøm i barne- og ungdomsåra, malte gratis den kjente altertavla av Kristus-skikkelsen.

Glassmaleriene ble utført av Per Wigeland, og utsmykningene av bronserelieffene på alteret, døpefonten og prekestolen sto billedhogger Trygve Dammen for. Dammen hadde også tilknytning til sagbruksmiljøet i Lillestrøm.

Orgelet fra 1935 ble ombygget i 1963, og det ble skiftet ut i 2003.

I 1990 ble det hengt opp seks malerier av kunstneren Sissel Vagard. Maleriene illustrerer sentrale begivenheter i kirkeåret.

Eksterne lenker


Litteratur

  • Hals, Harald: Lillestrøms historie. Bind I og II. Lillestrøm 1979.
  • Nordanger, K. M.: Lillestrøm. Et tilbakeblikk i anledning kommunens 25 års jubileum. Oslo 1933.