Lokalhistoriewiki:Hovedside

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukas artikkel

Lokalhistoriewiki:Hovedside/Ukas artikkel 2024-18

Smakebiter fra artiklene

Internasjonale sosialister (IS) er en revolusjonær, sosialistisk organisasjon som identifiserer seg som en del av arbeiderbevegelsen. Den består som en selvstendig organisasjon, men slutta seg i 2008 til partiet Rødt. IS står i en trotskistisk tradisjon, som er i opposisjon til stalinisme og marxismen-leninismen som var rådende i Arbeidernes kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV). Når de allikevel valgte å gå inn i Rødt skyldtes dette at partiet, som ble oppretta ved sammenslåing av AKP og RV, tok en ny kurs i forhold til de to tidligere partiene.

Organisasjonen ble oppretta i 1985. Bakgrunnen var en splittelsen i Sosialistisk Ungdom, der flertallet i Oslo-laget ble ekskludert. De grunnla Arbeidermaktgruppa (AMG), som var ei trotskistisk gruppe. I 1985 ble AMG så splitta, og en del utbrytere stifta Internasjonale sosialister. IS var inspirert av den trotskistiske tradisjonen etter palestineren Tony Cliff, som blant annet mente at systemene i Sovjetunionen og Kina var statskapitalistiske. De regner seg som leninister, og mener at det i den marxistisk-leninistiske og stalinistiske tradisjonen er en manglende kontinuitet mellom Lenin og Stalin. Lev Trotskij, som forøvrig oppholdt seg i Norge en tid, kom i konflikt med Stalin og ble til slutt myrda av hans agenter. Som navnet antyder er de opptatt av internasjonale fellesinteresser i arbeiderklassen. De har henta inspirasjon fra blant annet det britiske Socialist Workers Party, og er tilknytta den internasjonale sammenslutninga International Socialist Tendency.

Tidlig i 2000-åra var medmelmmer av IS involvert i flere andre bevegelser, særlig Attac og Fredsinitiativet.

Per 2017 er det aktive lokallag i Oslo, Bergen og Kristiansand. Det er totalt mellom 50 og 100 medlemmer i IS.

IS gir ut bladet Internasjonal Sosialisme, som per 2017 kommer ut annenhver måned.

Litteratur


Det tradisjonsrike forsamlingslokalet i Heggedalsbakken ble reist i 1901 av fabrikkarbeidere i Heggedal, fotografert ca 1975. Huset er nå flyttet til Vikingjordet. Bildet er utlånt av Asker bibliotek.

Friheim i Åmotveien 15 i Heggedal i Asker er et forsamlingslokale som opprinnelig ble reist i 1901 som fagforeningslokale av arbeiderne ved Heggedal Tekstilfabrikk og Heggedal Trevarefabrikk. Det opprinnelige Friheim lå «i svingen» ved Hovedgården i Heggedalsbakken.

I 1903 ble Asker Arbeiderparti stiftet på Friheim, som ble overtatt og restaurert av Heggedal Arbeiderforening i 1927. Huset var først og fremst forsamlingslokale for arbeiderne i Heggedal, men ble også benyttet til mye annet; som juletrefester og boksestevner.

I begynnelsen av 1950-årene ble Friheim overtatt av en privat eier; det var lite i bruk og forfalt. I 1980-årene ble huset kjøpt, først av Asker kommune, siden av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon, som med partiveteranen Arne B. Thyssen i spissen fikk revet, flyttet og gjenoppbygd Friheim på Vikingjordet i 1993.

I tilegg til å ha kontorer og møtelokale, tjener huset som lokale for en avdeling av Vikingjordet barnehage.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hovedside er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.7847693° N 10.4307592° Ø

  Les mer …

Forsamlingshuset Folkvang.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)
Folkvang er et forsamlingshus på Høybråten i Oslo. Det ble bygd av Høybråten nybyggerforening i 1922, som ser ut til å ha skiftet navn til Høybråten arbeidersamfunn. Det har nå adressa Folkvangveien 26, etter å ha skifta fra den opprinnelige adressa Høybråtenveien 49. Forsamlingshuset ble oppført for Høybråten nybyggerforening, som senere ble Høybråten arbeidersamfunn da foreningen meldte seg kollektivt inn i Arbeiderpartiet. Tidligere ble bygningen brukt som samfunnshus og lokalkino. Det er i 2010-åra sterkt ombygd, og brukes som servicesenter for nærområdet og utleielokale.   Les mer …

Styret i jubileumsåret 1954
Foto: Ukjent. Klikk på bildet og få fram navna
Samvirkendes Kvinneforening var en forening i Stavanger som ble stiftet mandag 21. mai 1924 på foranledning av at forretningsutvalget i De Samvirkende fag- og arbeiderforeninger innkalte kvinner med sikte på en kvinneforening til å bidra ved reisingen av Stavangers nye Folkets Hus. Det siste vi kjenner til om foreningen er at den feiret 30 år den 21. mai 1954.Folkets Hus skulle bygges på adressen Ny Olavsklev 16, tomta der «Tilhengeren» sto, og dit var nå kvinner, som enten var fagorganiserte, gift eller forlovet med en fagorganisert, innkalt av fagforeningenes forretningsutvalg, som stilte med formann Nils Norheim, forretningsfører Chr. Aunevik og Kasper Johansen sammen med de 18 kvinner som møtte. Nils Norheim redegjorde for intensjonene bak opprettelsen av en egen kvinneforening, som i korthet gikk ut på å skaffe penger til utsmykking og utstyr til Folkets Hus som nå var under planlegging.   Les mer …

Ukas bilde

Mal:Utvalgt bilde 2024-18

Aktuelt

  • Om du vil ha et overblikk over wikiens mangslungne aktivitet, ta en kikk på dens mange delprosjekter!
  • Nålebinding.jpg
    Kulturvernforbundet og Norges Husflidslag har arrangert flere lokale wikikurs for husflidsforeninger. Gjennom Husflid-forsidens underside for Arbeidsoppgaver, ønsker vi å stimulere kursdeltakere og andre interesserte til å bli med på en husflidsdugnad. Mange gamle håndverksteknikker er truet, og gjennom artikler og bilder i wikien kan du bidra både til å verne dem og gi dem nytt liv!
  • Byklum 136.jpg
    Wikien har for tiden flere "bygdebokprosjekter" på gang. I samarbeid med Bykle kommune har NLI lagt ut Aanund Olsnes Heimar og folk i Bykle fra 2006 i revidert utgave, mens vi for Tinn kommune har et samarbeid med en lokal arbeidsgruppe om skriving av artikler til allmennsoge på nett. I Sørum kommune blir gardshistoria for Blaker skrevet parallelt i wikien og for et bokverk. Også i Søndre Vestfold er det påbegynt et arbeid med bosetnings og befolkningshistorie. I tillegg jobber flere brukere med gateprosjekter, blant annet i Lillestrøm, Larvik, Tromsø, Hamar, Gjøvik og Oslo.

Om lokalhistoriewiki.no

Lokalhistoriewiki drives av Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) ved Nasjonalbiblioteket. Wikien har over 2 millioner besøk i året og akkurat nå 73 430 artikler og 210 425 bilder. Om du vil bidra med å skrive, redigere eller laste opp bilder, er det bare å registrere seg som bruker! Hvis du trenger starthjelp, kan du ta en titt på hjelpesidene våre. Og om du ikke finner ut av ting, ta gjerne direkte kontakt med oss på NLI.

Les mer...