Norcem

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. mai 2023 kl. 11:10 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Næringsliv» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedkontoret i Slemmestadgården midt på bildet, her sett fra Oslo rådhus, Thiisgården til høyre.
Foto: Bruker:lpanavo (2010).
Anlegget etter Norcem/Christiania Portland CementfabrikSlemmestad.
Foto: Kjetil Lenes (2005).

Norcem AS er landets eneste sementprodusent, med produksjonssteder i Brevik og Kjøpsvik. Selskapet produserer årlig rundt 1,7 millioner tonn sement årlig og hadde i 2021 over 350 ansatte.

Fra 1999 er selskapet heleid av HeidelbergCement Norway AS, et datterselskap av HeidelbergCement, tidligere Heidelberger Zement Gmbh, et tysk selskap med historie tilbake til 1873.

Historie

Virksomheten har sitt utgangspunkt i sementfabrikken på Slemmestad, Røyken kommune, etablert av Christiania Portland Cementfabrik (CPC) i 1892. CPC ble fusjonert med landets to øvrige sementfabrikker Dalen Portland Cementfabrik i Brevik som hadde produksjonsstart i 1919 og Nordland Portland Cementfabrik i Kjøpsvik som hadde produksjonsstart i 1920 til Norcem AS i 1968. Administrerende direktør for Christiania Portland Cementfabrikk, Sverre Grøtter ble administrende direktør for det fusjonerte selskapet, og satt i denne stillingen til 1973.

Sementproduksjonen på Slemmestad ble nedlagt i 1989.

Selskapet har kalksteinsgruver ved de to gjenstående produksjonsanleggene. Selskapet har i Brevik underjordsdrift i gruven Dalen-Kjørholt og et dagbrudd på Bjørntvedt ved Porsgrunn. Gruven i Breivik startet opp driften i 1928 i forbindelse med etableringen av Eidanger Salpeterfabriker. Ved anlegget i Brevik produseres det årlig rundt 1,2 millioner tonn sement.

I Kjøpsvik har selskapet et dagbrudd av kalkstein som ble satt i drift i 1968. Kalksteinen fraktes fra knuseverket som ligger ved siden av dagbruddet og ned til fabrikken gjennom tunnel. Produksjonsanlegget i Kjøpsvik står for en årlig produksjon på 500 000 tonn sement.

Hovedkontor

Norcem overtok lokalene til CPC i Slemmestadgården i Haakon VIIs gate 2 i Oslo som hovedkontor og bygningen ble da kalt Norcemgården som da var hovedkontor for det fusjonerte selskapet. Norcemgården var hovedkontor for sementvirksomheten fram til 1987 da selskapet flyttet til Aker brygge.

Kilder


Koordinater: 59.78240° N 10.49544° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Norcem er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.