Robsrud (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. mar. 2016 kl. 08:30 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lenke)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Robsrud
Robsrud Lørenskog 1961.jpg
Robsrud i 1961.
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 105

Robsrud er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 105. Robsrud (Rufsrud) har i vest og nordvest grense mot Oslo langs Ellingsrudelva. I sør er Røykås, Rasta og Rolvsrud nabogårder, i øst Kjenn og i nord Skårerødegården.

Gamle navneformer mangler, men i utgangspunktet kan navnet ha vært Refsruð, og i så fall er gårdsnavnet sammensatt av mannsnavnet Refr (Rev) og rydning. Gammel uttale er ru´ffsrú. Gården ble ryddet i kristen middelalder. Etter svartedauden lå den øde, men fra omkring 1620 ble gårdsdrifta tatt opp på nytt. Eierforholdene er ukjente fram til 1600-tallet, da Skedsmo prestebol var eier. Gårdens sagbruk var attraktivt for borgere, som stort sett var eiere mellom 1672 og 1850, da det kom en selveier på halve gården. Resten fikk ikke brukeren skjøte på før i 1909.

Allerede fra slutten av 1800-tallet ble deler av Robsrud, i likhet med mange andre gårder nord i Lørenskog, utparsellert. En av Lørenskogs eldste og største industribedrifter, limfabrikken Excelsior, kjøpte blant annet grunn til arbeiderboliger på Robsruds grunn. I 1997 startet byggingen av Coca-Colas produksjonsanlegg på gårdens arealer, og i mars 1999 ble hele Coca-Cola Drikker AS samlet på Robsrud. Gårdsdrifta fortsatte til ut på 2000-tallet, men jorda var til dels forpaktet bort. I 2006 ble det klart at Postens nye Østlandsterminal skal ligge på Robsruds innmark, og i forbindelse med anleggsarbeidene ble bygningene på Robsrud revet i 2007. Ingen av dem var eldre enn 1900. Posten Norge flyttet inn i sine nye lokaler i 2010.

Robsrud har gitt navn til både Robsrudkrysset og Robsrudhaugen. På området lå tømmerstua Fiskebua.


0230 Lorenskog komm.png Robsrud (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.