Stiftelsen Verkstedet - Nedre Eiker industri-og kulturhistoriske senter

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. jan. 2020 kl. 09:20 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Nedre Eiker kommune» til «Kategori:Drammen kommune [[Kategori:Nedre Eiker»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stiftelsen Verkstedet - Nedre Eiker industri-og kulturhistoriske senter

Stiftelsen Verkstedet ble opprettet ved et vedtak i kommunestyret i Nedre Eiker kommune 12. januar 2000. Initiativtaker og pådriver var daværende ordfører i Nedre Eiker, Rolf Bergersen. Som navnet antyder, er det stiftelsens oppgave å arbeide for å ta vare på kulturverdier som er knyttet til industrien i bygda i gammel og ny tid.

Her er noen hovedpunkter i vedtektene

  • Stiftelsen skal arbeide for å ta vare på Nedre Eikers industri- og kulturhistorie.
  • Den skal arbeide for å formidle denne historien til folk flest.
  • Stiftelsen kan eie og forvalte bygninger av historisk verdi.
  • Stiftelsen skal søke å ta vare på særpreget ved disse bygningene.
  • Utstyr, verktøy og gjenstander av historisk verdi skal stiftelsen søke å ta vare på.
  • Stiftelsen kan legge til rette for ulike kulturaktiviteter ved å leie ut lokaler i bygningene den eier.

Bygningene

Verkstedet som har gitt stiftelsen navn, er det mekaniske verkstedet til Solberg Spinderi. Dette er altså en av de bygningene som stiftelsen har fansvaret for, og som nå er fylt med forskjellige aktiviteter; Solberg Musikkorps har øvingslokale i andre etasje, modelljernbaneklubben har sitt domene på loftet, og i kjelleren - i Geologisenteret som ble offisielt åpnet i forbindelse med Unionsutstillingen 2005 i Eiker - er det en permanent utstilling som omfatter tidligere steinhogger-, keramikk og teglverksindustri i Solbergelva, samt en flott geologiutstilling. Selve verkstedhallen i første etasje er oppusset og tatt i bruk til utstillinger og arrangement av forskjellig slag, foruten at den gamle smia er pusset opp. Den håper vi kan komme til heder og verdighet igjen i aktiv bruk.

For øvrig har mye av virksomheten samlet seg om «Vevstua» - den gule trebygningen ved innkjøringen til Solberg Spinderi fra Solbergveien - og som var bolig for veverimesteren gjennom mange år. Her har pågått forskjellig restaureringsarbeid fra kjeller til loft, og Vevstua er nå ferdig restaurert. Første etasje (stuer, bibliotek og kjøkken samt toalett) er pent oppusset, og det er innredet toaletter og garderober i kjelleren. Resten av kjelleren er pusset opp for å kunne benyttes som utstillingslokaler. Biblioteket er fylt med bøker og plater, slik det en gang var. Bl. a. er en del av drammensforfatteren Finn Pettersens store boksamling plassert der. I andre etasje holder Drammen og Omegn Geologiforening hus, foruten at stiftelsen har sitt kontor der.

Dugnadsarbeid

Mesteparten av restaurerings- og oppussingsarbeidet er utført på dugnad av en fantastisk dugnadsgjeng, og det er fremdeles behov for dugnadsarbeid av forskjellig slag. Bygningsmassen krever jo stadig vedlikehold. Stiftelsen har også fått en gammel gårdssag fra Eknes gård i Krokstadelva, og denne ønsker vi å restaurere slik at den igjen kan benyttes ved spesielle arrangementer. Saga er fint plassert ved Solbergelva - faktisk der hvor det lå flere [mølledrift|møller] og sager «i gamle dager». Så er du litt nevenyttig, trenger vi deg til de forskjellige oppgavene... Velkommen skal du være!

Les mer her

Kilde


Eiker Leksikons logo.jpeg Stiftelsen Verkstedet - Nedre Eiker industri-og kulturhistoriske senter inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!