Verkstedet (Nedre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Verkstedet er en av bygningene på Solberg Spinderi i tettstedet Solbergelva, Nedre Eiker kommune i Buskerud. Fra Vevstua ved innkjøringen til spinderiet fra Solbergveien kan man følge en sti gjennom et lite skogholt opp til Verkstedet, som disponeres av Stiftelsen Verkstedet.

Opprinnelig rommet bygningen - som navnet tilsier - det mekaniske verkstedet på spinderiet, samt smia. I bygningen er det i dag et flott geologisenter i kjelleretasjen, innredet med mineraler og gjenstander samlet av Kai Martinsen fra Solbergelva. Der finner man også utstillinger om den tidligere keramikkindustrien.[1], steinhoggerindustrien,[2] og teglverksindustrien i Solbergelva.[3]

I Verkstedets første etasje står fremdeles den gamle smia så godt som inntakt, og kan benyttes ved egnede anledninger. Resten av første etasje er innredet til «forsamlingslokale» med mulighet for filmvisninger, foredrag, utstillinger osv. Underveis på stien mellom Vevstua og Verkstedet passeres den gamle, flotte trekiosken som i sin tid sto på Ringebu stasjon i Gudbrandsdalen - et klenodium! Ved siden av står en gammel vannpost i granitt som hestene drakk av.

Langs stien skal man etter hvert plante et eksemplar av alle de forskjellige trærne i bygda, og det arbeides i 2009 også med utplassering av forskjellige steintyper langs stien. Nedre Eikers geologi er nemlig spesiell og mangfoldig!

Litteratur

Referanser


Eiker Leksikons logo.jpeg Verkstedet (Nedre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!